ALPINE wybór modelu...
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
ALPINE wybór modelu...
Siema wszystkim zainteresowanym, chcących pomóc, podpowiedzieć doradzić.
Jako, że uwielbiam "alpinki" od zawsze i kilka ich miałem, teraz stoję przed wyborem radyjka bo ostatnia Alpina (CDE9874RR) poszła z autem.
Do rzeczy. Konkretnie to wybór padł na 2 jednostki ew trzecia rezerwowa...
1. IDA-X311 RR
2. CDE 131 R/133BT
3. CDE 9880 RR
W grę wchodzi tylko NOWY sprzęt, nie sugerujcie się cenami. Na pewno atutem jest USB umieszczone z tyłu radia jak w 1 i 3 modelu, BT niekoniecznie i bez CD tez przeżyję bo od ponad roku używam sprzętu na USB bez napędu CD...
Docelowo ma to jexdzić w mk4 i napędzać zestaw odseparowany z przodu ze średniej półki. Tzn jakieś markowe zestawy np Hertz HSK itp na nowej kablotece. Subwoofer pożegnałem dawno, ale trzeba mieć na uwadze w przyszłości, bo instalacja została...
Może ktoś z was korzystaw z którejś jednostki...
Ogólnie w IDA trochę stylistyka mnie straszy a funkcje są jak najbardziej na tak, w 131/133 ogolnie wszystko fajnie, stylistyka nowej linii alpine, wystarczające funkcje, w razie zmiany auta do wyboru 4 kolory podświetlenia, 9880 sam nie wiem, niby wszystko pasuje ale tamte dwa mi bardziej podchodzą...
Jako, że uwielbiam "alpinki" od zawsze i kilka ich miałem, teraz stoję przed wyborem radyjka bo ostatnia Alpina (CDE9874RR) poszła z autem.
Do rzeczy. Konkretnie to wybór padł na 2 jednostki ew trzecia rezerwowa...
1. IDA-X311 RR
2. CDE 131 R/133BT
3. CDE 9880 RR
W grę wchodzi tylko NOWY sprzęt, nie sugerujcie się cenami. Na pewno atutem jest USB umieszczone z tyłu radia jak w 1 i 3 modelu, BT niekoniecznie i bez CD tez przeżyję bo od ponad roku używam sprzętu na USB bez napędu CD...
Docelowo ma to jexdzić w mk4 i napędzać zestaw odseparowany z przodu ze średniej półki. Tzn jakieś markowe zestawy np Hertz HSK itp na nowej kablotece. Subwoofer pożegnałem dawno, ale trzeba mieć na uwadze w przyszłości, bo instalacja została...
Może ktoś z was korzystaw z którejś jednostki...
Ogólnie w IDA trochę stylistyka mnie straszy a funkcje są jak najbardziej na tak, w 131/133 ogolnie wszystko fajnie, stylistyka nowej linii alpine, wystarczające funkcje, w razie zmiany auta do wyboru 4 kolory podświetlenia, 9880 sam nie wiem, niby wszystko pasuje ale tamte dwa mi bardziej podchodzą...
'99 e46 328ci na bogato i bokiem ;)
'99 multivan highline ACV na bardzo bogato ;)
'00 bora variant AHF automat na przebogato :D <--żonowóz
'04 Octavia kombi ASV na bardzo bogato na dupowóz po pracy
'17 kia venga 1,4/90 na bogato /służbowa = najlepsza do wszystkiego chociaż mega słaba ;)
'17 kia venga 1,4/90 na bogato /służbowa = najlepsza do wszystkiego chociaż mega słaba ;)
ALPINE wybór modelu...
Na początek powiem że nie jestem audiofilem i nie znam się na CA ale lubię jak fajnie gra. Jestem użytkownikiem CDA-117Ri i powiem Ci że w porównaniu z tym co miałem do tej pory to rewelka. A miałem JVC, Kenwoody na BurrBrownie ale też Sony i inne śmieci. Fakt do pełni szczęścia niezbędny jest procek PXA-H100 ale nawet bez niego radio miażdży. Porównywałem kilka radyjek w BMW E36 (wiadomo słabo tam gra, nawet na zmienionych głośnikach) ale ten Alpine zmiażdżył konkurencję Dźwięk był tak usytuowany że jak ktoś nie wie to nie wpadnie na to że tam głośniki 13cm siedzą na wysokości stóp, po prostu bajeczka. Dla mnie to wystarcza, jak masz wolny tysiączek plus coś na procek to warto A tak a pro po te Hertze to dobre są???? Nie miałem z nimi styczności ale jakoś tak za kolorowe...jak na porządne speakery
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: ALPINE wybór modelu...
Audiofil nie słucha empeczy z usbeka Jak pod empetruchę, to bierz takie właśnie ze sporą ilością bajerów i dopasowane pod deskę rozdzielczą (ja tak radzę, bo po co wydawać furmankę pieniędzy, jak się nie wykorzysta jego atutów oczywiście nikomu tu nic nie ubliżam, bo i ja często słucham mp3
- k0nr4d
- _
- Auto: GSXR/A8
- Silnik: R4V8
- Kontakt:
ALPINE wybór modelu...
Pamiętaj, że Alpine ostrzy górę, w połączeniu z Hertzami może być nieciekawie chyba, że dorwiesz jakiś piec, który to utemperuje.
- Raadek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
ALPINE wybór modelu...
Nic głupszego ostatnio nie wymyślono na forach CA.k0nr4d pisze:Pamiętaj, że Alpine ostrzy górę
Natural Sound
ALPINE wybór modelu...
Przemyślałem trochę i IDA odpuszczam z uwagi na design
Teraz miotam się jeszcze między CDE 131R a CDE 9882RB... Z tych radyjek złożył bym jedno i wtedy było by ok...
Ale oba mają już rozbudowany korektor więc pójde jak bogib184, radził i pokieruję się wyglądem. Nowa linia alpinki w 131 pasuje do mk4 bo zaś 9882 nie pasuje mi jasny panel i niebieskie przyciski bo mam w zegarach i klimatroniku biało tam, gdzie wszyscy standardowo mają niebiesko...
z BT i tak nie będe korzystał w aucie bo jest niedyskretny
Najbardziej mnie tylko wkurza, że jak już robią te złącza usb to upychają je w panelu :/ Są mikro pendrive'y, ale one są nic nie warte.
Ja tam żadnym audiofilem nie jestem i dobrze zgrana nuta na pendrike mi też styknie. W końcy kupiłem nowy zamek drzwi kierownika, to przy okazji w końcu wygłuszę wrota, a nowe głośniki w przyszłym miesiącu
Nie wiem sam czy te Hertze... Rozważam jeszcze Helixy... Taka półeczka średnia. Pisałem, że sub w ostateczności wsadzę z powrotem.
Teraz miotam się jeszcze między CDE 131R a CDE 9882RB... Z tych radyjek złożył bym jedno i wtedy było by ok...
Ale oba mają już rozbudowany korektor więc pójde jak bogib184, radził i pokieruję się wyglądem. Nowa linia alpinki w 131 pasuje do mk4 bo zaś 9882 nie pasuje mi jasny panel i niebieskie przyciski bo mam w zegarach i klimatroniku biało tam, gdzie wszyscy standardowo mają niebiesko...
z BT i tak nie będe korzystał w aucie bo jest niedyskretny
Najbardziej mnie tylko wkurza, że jak już robią te złącza usb to upychają je w panelu :/ Są mikro pendrive'y, ale one są nic nie warte.
Ja tam żadnym audiofilem nie jestem i dobrze zgrana nuta na pendrike mi też styknie. W końcy kupiłem nowy zamek drzwi kierownika, to przy okazji w końcu wygłuszę wrota, a nowe głośniki w przyszłym miesiącu
Nie wiem sam czy te Hertze... Rozważam jeszcze Helixy... Taka półeczka średnia. Pisałem, że sub w ostateczności wsadzę z powrotem.
'99 e46 328ci na bogato i bokiem ;)
- k0nr4d
- _
- Kontakt:
ALPINE wybór modelu...
Raadek pisze:Nic głupszego ostatnio nie wymyślono na forach CA.
Masz swoje zdanie, ja mam swoje, jednak mógłbyś je wyrażać w bardziej cywilizowany sposób
- Raadek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
ALPINE wybór modelu...
Fakt trochę mnie poniosło.Często o tym czytam,opinia wzięła się z niewiedzy montażysty a nie usterki (ostrzenia) sprzętu.
Natural Sound
- k0nr4d
- _
- Kontakt:
ALPINE wybór modelu...
Możesz przybliżyć temat? Na moje ucho Alpine przy ustawieniu wszystkiego na zero i tak trochę koloruje wysokie tony. Może jakaś sztuczka temu zapobiega
- Raadek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
ALPINE wybór modelu...
Zwykle wystarczy odpowiedni dobór reszty sprzętu(wzmacniacz,głośniki) oraz strojenie .U mnie gra 9855r+wzmacniacz Alpine pdx(cyfrowy),wielu się dziwiło że alpine i tak łagodnie i szczegółowo na górze.
Natural Sound
- k0nr4d
- _
- Kontakt:
ALPINE wybór modelu...
Raadek, tyle to wiadomo, ale w zestawieniu z Hertzami, które kolega chce kupić, może być jatka niezła Sam zresztą widzisz, że mówimy tu o niższej klasie sprzętu niż Ty posiadasz
- maj0nez
- VR6 user
- Auto: Skoda Octavia 1.8T + DSG
- Silnik: AUQ
- Kontakt:
ALPINE wybór modelu...
To co znaczy że jak masz sprzęt niższej klasy to masz się męczyć a nie słuchać tego ??
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: ALPINE wybór modelu...
Przy ostrzących zestawach odseparowanych, z ostro brzmiącym wzmacniaczem, a do tego typowa Alpina (szczegółowa ) będzie sieka jak nic, wyjmujemy Alpinę, wkładamy Kenia 8..., 9... i już jest odczuwalna różnica, ale... w 100% zgadzam się z Radkiem - mając pięknie brzmiącą Alpinke, dobieramy komponenty z rozwagą, dopasowujemy optymalne zestawy, odpowiednie wzmacniacze i mamy zestaw szczegółowo brzmiący, ale broń Boże nie ostrzący Jak ktoś ma określony profil brzmienia i miał by wszystkie komponenty, a brak radyjka (system w aucie z tendencją do ostrzenia), to może niekoniecznie Alpinka, a np. Clarionek, Kenio Chociaż zawsze trzeba zaczynać od głowy (radio), później pasujemy resztę, a jak od d... strony - kupujmy klocki z myślą o swoim wymarzonym radyjku i pamiętajmy, jak ono gra (profil) - ja tak robię Trochę o d... strony, ale wiem co będzie docelowo
- k0nr4d
- _
- Kontakt:
ALPINE wybór modelu...
Nie, wtedy trzeba dobierać sprzęt z większą rozwagą.maj0nez pisze:To co znaczy że jak masz sprzęt niższej klasy to masz się męczyć a nie słuchać tego ??