rozbiórka dzrzwi i progów w mk5
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Witam.
Zabieram się za wymianę oryginalnego audio w moim mk5
ostatnie 4 lata jeździłem nie_golfem (za co wszystkich przepraszam ) więc mam kilka pytań natury konstrukcyjnego dotyczącej mk5
Golfa nam kilka dni wiec nie zdążyłem jeszcze nic zepsuć szukając własnoręcznie odpowiedzi na te pytania:
1. Jak rozebrać plastikowe osłony progów? czy trzymają je jakieś śrubki czy tylko na wcisk? jesli wcisk to w którą stronę ciągnąć? Na bok? Do góry?
2. Wczoraj zastanawiałem się jak rozebrać drzwi od strony kierowcy. Sa inne niż pasażera. Czy w ogóle są śruby w okolicach uchwytu? Jak ściągnąć osłonę uchwytu żeby się do nich dostać.
3. czy przepust kablowy miedzy drzwiami a karoserią oferuje miejsce do ułożenia dodatkowych przewodów , czy jest to może wtyczka jak np w mk3 i trzeba kombinować?
4. Jak skonstruowany jest tweeter i jego okolice? mam wrażenie ze gra przez szmatę w kierunku przedniej szyby. Lubie co prawda lekkie stępienie wysokich (jak w THX) ale to co jest w mk5 przeszło najśmielsze oczekiwania.
Doszło do tego ze musiałem dodać kilka db w korektorze. Bardzo źle się z tym czuje Może są gdzieś w sieci zdjęcia ori tweetera? Mi nie udało się znaleźć.
5. Wie ktoś kto odpowiada za projekt audio w MK5. Imię, nazwisko, adres... Z chęcią bym mu...podziękował.
Pozdrawiam
Zabieram się za wymianę oryginalnego audio w moim mk5
ostatnie 4 lata jeździłem nie_golfem (za co wszystkich przepraszam ) więc mam kilka pytań natury konstrukcyjnego dotyczącej mk5
Golfa nam kilka dni wiec nie zdążyłem jeszcze nic zepsuć szukając własnoręcznie odpowiedzi na te pytania:
1. Jak rozebrać plastikowe osłony progów? czy trzymają je jakieś śrubki czy tylko na wcisk? jesli wcisk to w którą stronę ciągnąć? Na bok? Do góry?
2. Wczoraj zastanawiałem się jak rozebrać drzwi od strony kierowcy. Sa inne niż pasażera. Czy w ogóle są śruby w okolicach uchwytu? Jak ściągnąć osłonę uchwytu żeby się do nich dostać.
3. czy przepust kablowy miedzy drzwiami a karoserią oferuje miejsce do ułożenia dodatkowych przewodów , czy jest to może wtyczka jak np w mk3 i trzeba kombinować?
4. Jak skonstruowany jest tweeter i jego okolice? mam wrażenie ze gra przez szmatę w kierunku przedniej szyby. Lubie co prawda lekkie stępienie wysokich (jak w THX) ale to co jest w mk5 przeszło najśmielsze oczekiwania.
Doszło do tego ze musiałem dodać kilka db w korektorze. Bardzo źle się z tym czuje Może są gdzieś w sieci zdjęcia ori tweetera? Mi nie udało się znaleźć.
5. Wie ktoś kto odpowiada za projekt audio w MK5. Imię, nazwisko, adres... Z chęcią bym mu...podziękował.
Pozdrawiam
Przed wymianą czegokolwiek czytałeś o "audio w mk5" ? Wiesz że tam bez 3 waya nie podchodź i wymiana "na sztukę" tylko przyniesie szkody ? Co tam chcesz wsadzić?
na razie chciałem "rozejrzeć się w środku"
najpilniejsza sprawa to ten tweeter.
jestem przekonany ze cokolwiek bym nie zrobił i tak nie mogę pogorszyć obecnej jakości dźwięku.
najpilniejsza sprawa to ten tweeter.
jestem przekonany ze cokolwiek bym nie zrobił i tak nie mogę pogorszyć obecnej jakości dźwięku.
- Pablo Corrado
- Forum Master
Re: rozbiórka dzrzwi i progów w mk5
Ad.1. Są tylko na zatrzaskach-jak zaczniesz ciągnąć to będą puszczać.
Ad.2. Wyciągasz do góry ramkę z przyciskami szyb i pod nię masz śruby. Jedna śruba jest od przodu boczka w okolicy trójkąta, trzy śruby od dołu boczka.
Ad.3. Między drzwiami a budą jest wtyczka i gniazdo, ale kabel nie przejdą. Trzeba rozwiercić wolne miejsca na złączki-jest ich na tyle.
Ad.4. Rozbierz boczek, wykręć śrubeczkę pod boczkiem i będziesz miałl trójkąt z tweeterem na wierzchu to ocenisz
Przy zdejmiwaniu boczka z drzwi musisz ostrożnie poodpinać wtyczki pod nim.
Ad.2. Wyciągasz do góry ramkę z przyciskami szyb i pod nię masz śruby. Jedna śruba jest od przodu boczka w okolicy trójkąta, trzy śruby od dołu boczka.
Ad.3. Między drzwiami a budą jest wtyczka i gniazdo, ale kabel nie przejdą. Trzeba rozwiercić wolne miejsca na złączki-jest ich na tyle.
Ad.4. Rozbierz boczek, wykręć śrubeczkę pod boczkiem i będziesz miałl trójkąt z tweeterem na wierzchu to ocenisz
Przy zdejmiwaniu boczka z drzwi musisz ostrożnie poodpinać wtyczki pod nim.
Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.
Nie rozumiem tego podejścia. Czy możesz wyjaśnić dlaczego?powalla pisze:Przed wymianą czegokolwiek czytałeś o "audio w mk5" ? Wiesz że tam bez 3 waya nie podchodź i wymiana "na sztukę" tylko przyniesie szkody ? Co tam chcesz wsadzić?
-
- Forum Master
- Kontakt:
Miejsce montażu woofera widział ? Grają w du..., znaczy się, są w tylnej części drzwi, przełożyć je do przodu - rzeźba jak cholera, prowadnica szyby przeszkadza, a gdzie boczek przerobić ? 3 x trzeba się zastanowić, żeby sobie biedy nie narobić.
Nie wiedziałem, to w takim razie chyba najrozsądniej wygłuszyć matami drzwi, a jeśli efekt nie będzie zadawalający to wymienić przetworniki. Golfy w porównaniu do np. Passatów to małe samochody i wydaje mi się, że 2 przetworniki średniotonowe oraz 2 wysokotonowe są wystarczające do takiego samochodu.
ditomek, jakie masz radio? być może to jest słabe ogniwo. Wysokotonowe powinny być skierowane w stronę uszu słuchacza/słuchaczy, gdyż drobne wychylenia powodują znaczną zmianę słuszanych częstotliwości. Niestety im większa częstotliwość dźwięku tym dźwięk jest bardziej kierunkowy.
ditomek, jakie masz radio? być może to jest słabe ogniwo. Wysokotonowe powinny być skierowane w stronę uszu słuchacza/słuchaczy, gdyż drobne wychylenia powodują znaczną zmianę słuszanych częstotliwości. Niestety im większa częstotliwość dźwięku tym dźwięk jest bardziej kierunkowy.
Rafcioo,w tej chwili w golfie siedzi mój stary soniak z poprzedniego auta. Nie pamiętam symbolu, 6x RCA nobilitują go do jakiejś tam średniej półki. Do tej pory byłem zadowolony z brzmienia mimo tego, że grał z seryjnymi głośnikami w audi A4. Oczywiście wszystkie głośniki (2.1) zasilałem z zewnętrznego wzmaka.
Te tweetery w golfie grają strasznie metalicznie, dźwięk jest pozbawiony szczegółów (nawet w przypadku mp3). W zasadzie to nie mogę powiedzieć o nich nic dobrego. Jest to seria na którą podejrzewam jest skazana większa część posiadaczy mk5.
Fakt, umiejscowienia wooferów nie pomaga. Mam natomiast wrażenie ze jakakolwiek zmiana w nagłośnieniu nie może przynieść dalszej degradacji.
Dziwi mnie panujące tutaj przekonanie, ze nagłośnienia golfa albo sie nie rusza albo pakuje tysiące w głośniki. Nie zgadzam się z tym. Czekam z utęsknieniem na urlop który da mi więcej czasu na eksperymentowanie. Po głowie krążą pomysły tylko ten brak czasu.
Przy okazji zapytam.
Co z tym otworem na średniaka. U mnie jest pusty. Wydaje się ze pasuje tam 3,5 cala. Zastanawia mnie czy potrzebny jest tam dystans i czy można tam umieścić przetwornik 4 calowy
Te tweetery w golfie grają strasznie metalicznie, dźwięk jest pozbawiony szczegółów (nawet w przypadku mp3). W zasadzie to nie mogę powiedzieć o nich nic dobrego. Jest to seria na którą podejrzewam jest skazana większa część posiadaczy mk5.
Fakt, umiejscowienia wooferów nie pomaga. Mam natomiast wrażenie ze jakakolwiek zmiana w nagłośnieniu nie może przynieść dalszej degradacji.
Dziwi mnie panujące tutaj przekonanie, ze nagłośnienia golfa albo sie nie rusza albo pakuje tysiące w głośniki. Nie zgadzam się z tym. Czekam z utęsknieniem na urlop który da mi więcej czasu na eksperymentowanie. Po głowie krążą pomysły tylko ten brak czasu.
Przy okazji zapytam.
Co z tym otworem na średniaka. U mnie jest pusty. Wydaje się ze pasuje tam 3,5 cala. Zastanawia mnie czy potrzebny jest tam dystans i czy można tam umieścić przetwornik 4 calowy
-
- Forum Master
- Kontakt:
Szpenio Słuchaj Kolego, jakie tysiące musisz ładować ? Nic nie musisz, bo np. w Golfie 4 już seria ludziom nieraz wystarcza, a w 5 nie przyniesie po zmianie głośników degradacji ? Zgoda, niech Ci będzie, ale ciekawe jakie oczy byś postawił, jakbyś włożył zestaw powiedzmy za 1 tysiak, i bez zmian... Pewnie oczy jak 5 PLN byś zrobił Żeby jakaś scena była, żebyś jakoś tej muzyki posłuchał, to musiał byś przy takim miejscu montażu jeździć na tylnej kanapie, a z przodu fotele wyjąć Chodzi o scenę, szczegóły jakieś, radość ze słuchania naszych ulubionych kawałków Nie po to się człowiek bawi w CA, żeby wpakować nowe głośniki, wygłuszać furtki, dokładać wzmacniacze, żeby nie było degradacji, ale ja się pytam w takim razie : "gdzie progres ?". Miejsce na średniaka ? Pamiętaj o tym, że 3 way, to nie zapychanie dziur odpowiednią ilością głośników... To nie chodzi, że kupujesz 3 waya ze stajni Boschmana (tak, tak, mają taki zestawik ), w dziury pasuje i gra jak złoto. Ja nawet nie odważył bym się sięgać na obecną chwilę po 3 way, przecież to duży koszt, a żeby uzyskać dobry efekt, to trzeba i magika dobrego. Spróbowałem włożyć średniaka w Golfie 3 w miejsce po oryginalnych gwizdkach, to czym prędzej go wyjmowałem, bo takiego młynu dawno u mnie nie było Pamiętaj, że zazwyczaj średniak musi mieć jakąś komorę do grania Także powtórzę w skrócie - wymiana serii, na coś "lepszego" z nazwy może oprócz głośności nie przynieść nic, chyba, że dla kogoś jak będzie mega głośno, a w bagażniku będzie łoił jakiś tłuczek = poprawa nagłośnienia - spoko ja jednak mam inny pogląd.
Jestem po wymianie tweeterów.
Znalazłem w piwnicy tweetery philipsa (dla VW) które kiedyś kupiłem razem z phonocarami Yline.
Okazało się że sa to prawie te same co w moim mk5.
prawie bo oprócz wymiarów i wyglądu różniły sie tylko jedną rzeczą - producentem.
te philipsa grają dużo lepiej.
Jeśli ktoś nie jest zadowolony z tweeterów to tanim kosztem można zrobić upgrade.
do wymiany tweeterów nie trzeba zdejmować tapicerki.
Znalazłem w piwnicy tweetery philipsa (dla VW) które kiedyś kupiłem razem z phonocarami Yline.
Okazało się że sa to prawie te same co w moim mk5.
prawie bo oprócz wymiarów i wyglądu różniły sie tylko jedną rzeczą - producentem.
te philipsa grają dużo lepiej.
Jeśli ktoś nie jest zadowolony z tweeterów to tanim kosztem można zrobić upgrade.
do wymiany tweeterów nie trzeba zdejmować tapicerki.
- Raadek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
W lepszych wersjach siedzi tam średniak.Jak się postarasz i dorobisz odpowiednie mocowanie to i 4" wejdzie(przed zakupem koniecznie sprawdź głębokość montażową).ditomek pisze:Przy okazji zapytam.
Przy okazji dodam że w G5 nie jest łatwo osiągnąć zadowalający poziom dźwięku.Najprostszym rozwiązaniem jest wsadzenie tw. i midów na deskę(słupek,plastik pod szybą) a woofery zostawić w ori miejscach.Głośniki wcale nie muszą być drobie,ważne aby to ktoś dobrze zestroił.Był jeden G5 całkiem dobrze nagłośniony więc się da
Natural Sound