Jak wykorzystać potencjał głośników?
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Witam. Mam radio JVC 4x50w. Z tylu mam glosniki pioneer a z przodu glosniki seryjne. Po poglaszaniu do 31 i wyzej glosniki pierdzą(skala w radiu do 40). I tu moje pytanie co zrobic niskim kosztem bez wstawiania jakiegokolwiek rodzaju tub,skrzyn etc. Wydobyc maksymalna mozliwosc grania tych glosnikow. Slyszalem o pewnym rodzaju wzmacniaczy zewnetrznych. Czy ktos moglby mi to dosc prosto wyjasnic bo jestem ciut ciemny w tych sprawach. Pozdrawiam
-
- Użytkownik
Jak wykorzystac potencjal glosnikow?
Najlepiej wygłuszyć drzwi, i zainwestować w lepsze głośniki z przodu
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Jak wykorzystac potencjal glosnikow?
A jaki tam masz potencjał w nich... Podstawy, od tego trzeba by zacząć, ew. dać jakiś nieduży wzmacniacz pod nie.
Po co wymieniać głośniki? Żeby po zakupie nowych i podkręceniu VOL powyżej 31 dalej pierdziało? To zniekształcenia końcówki mocy w radiu wnoszą zniekształcenia i pomoże zakup zewnętrznego wzmacniacza ale koniecznie z filtrem HPF .
PS: dla "ciut ciemnych" polecam FAQ Nazara
PS: dla "ciut ciemnych" polecam FAQ Nazara
FAQ Nazara poczytam, dzieki za instrukcje. Teraz tak, zalozmy wymiana glosnikow przod na 100w oraz zakladajmy ze te z tylu rowniez maja 100w(nie mam pewnosci ile maja bo juz kupilem samochod z tymi glosnikami) jaki wzmacniacz zewnetrzny pod to bym potrzebowal zeby wszystko bylo idealnie, tzn poglaszam volume na max i wszystko ladnie czysto gra. Pozdro
Widzisz tu masz braki w lekturze tego FAQ , bo moc wzmacniacza to nie wszystko , a moc głośników to już kompletnie nic nie mówi ...ot wytrzymałość głośnika. Poczytaj o skuteczności głośników , regulacji Gain i filtrach HPF .kasztoma pisze:wszystko bylo idealnie, tzn poglaszam volume na max i wszystko ladnie czysto gra
Podstawa żeby lepiej garalo to tak jak bylo napisane wyżej to wygluszenie drzwi ewentualnie zamień sobie przednie głośniki z tylnymi