PN, przerywa, po zdjęciu kopułki zapłonowej jedzie.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Problem wygląda tak:
Wczoraj w nocy, w czasie ulewy, zaczął mi przerywać, tzn. szarpał podczas wkręcania na obroty i nie przyspieszał. Na początku delikatnie, a po trzech minutach już strasznie.
Sprawdziłem pod maską wszystkie przewody, węże podciśnień, styki, komputer... ruszałem wszystkim co się dało przy uruchomionym silniku. Zareagował dopiero po dotknięciu kopułki zapłonowej. Dotknąłem tylko, nic więcej nie zrobiłem, a obroty zwolniły i zaczął strasznie strzelać z rury. Potem poruszałem jeszcze trochę i zapłon jeszcze bardziej się pogorszył i dławił się/gasł, przestał później odpalać w ogóle. Zaznaczam, że dotykałem tylko kopułki, aparat zapłonowy był nieruchomy.
Nie dało się już "wrócić" do w miarę normalnej pracy zapłonu, więc ściągnąłem kopułkę z zatrzasków i przetarłem wszystko co tam zobaczyłem, palec rozdzielacza też. Posprawdzałem kable, poprawiłem połączenia. Założyłem i nic, nie odpala. Ściągnąłem jeden zatrzask trzymający kopułkę i też nic. Ściągnąłem ją z powrotem i założyłem pojedynczo na drugi zatrzask, też nic. W końcu położyłem ją luźno na aparacie, bez zakładania. I odpalił, pracował zupełnie normalnie. Próbowałem nim wówczas poruszać ale pokopał mnie prąd więc zostawiłem tak. Po ponownym założeniu na chociaż jeden zatrzask już nie odpalał. Więc wróciłem kilkadziesiąt kilometrów tak z nie założoną kopułką i jechało się praktycznie normalnie, tylko jeden raz delikatnie mi przerwał.
Rano wszystko okej. Odpala z założoną, z zdemontowaną, nie ważne jak ruszam, w żadnym położeniu nie ma szarpania. Co jest źle?
1.6 PN bez gazu, w idealnym stanie. Świece nowe, dedykowane do modelu NGK.
Wczoraj w nocy, w czasie ulewy, zaczął mi przerywać, tzn. szarpał podczas wkręcania na obroty i nie przyspieszał. Na początku delikatnie, a po trzech minutach już strasznie.
Sprawdziłem pod maską wszystkie przewody, węże podciśnień, styki, komputer... ruszałem wszystkim co się dało przy uruchomionym silniku. Zareagował dopiero po dotknięciu kopułki zapłonowej. Dotknąłem tylko, nic więcej nie zrobiłem, a obroty zwolniły i zaczął strasznie strzelać z rury. Potem poruszałem jeszcze trochę i zapłon jeszcze bardziej się pogorszył i dławił się/gasł, przestał później odpalać w ogóle. Zaznaczam, że dotykałem tylko kopułki, aparat zapłonowy był nieruchomy.
Nie dało się już "wrócić" do w miarę normalnej pracy zapłonu, więc ściągnąłem kopułkę z zatrzasków i przetarłem wszystko co tam zobaczyłem, palec rozdzielacza też. Posprawdzałem kable, poprawiłem połączenia. Założyłem i nic, nie odpala. Ściągnąłem jeden zatrzask trzymający kopułkę i też nic. Ściągnąłem ją z powrotem i założyłem pojedynczo na drugi zatrzask, też nic. W końcu położyłem ją luźno na aparacie, bez zakładania. I odpalił, pracował zupełnie normalnie. Próbowałem nim wówczas poruszać ale pokopał mnie prąd więc zostawiłem tak. Po ponownym założeniu na chociaż jeden zatrzask już nie odpalał. Więc wróciłem kilkadziesiąt kilometrów tak z nie założoną kopułką i jechało się praktycznie normalnie, tylko jeden raz delikatnie mi przerwał.
Rano wszystko okej. Odpala z założoną, z zdemontowaną, nie ważne jak ruszam, w żadnym położeniu nie ma szarpania. Co jest źle?
1.6 PN bez gazu, w idealnym stanie. Świece nowe, dedykowane do modelu NGK.
podmień kopułkę na próbę.
Palec czasami sam się nie obraca?
Palec czasami sam się nie obraca?
Re: PN, przerywa, po zdjęciu kopułki zapłonowej jedzie.
A o co chodzi z tym obracaniem palca? Rusza się tylko w tak:
[youtube][/youtube]
A jak w ogóle działa ten układ? Co się tam dzieje, że przerywa?
[youtube][/youtube]
A jak w ogóle działa ten układ? Co się tam dzieje, że przerywa?
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Na moje oko masz przebicie na kopułce - do wymiany, do kompletu możesz palec wymienić - kilka zł drożej.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
Dzięki za hipotezę. A wytłumaczyłbyś mi co oznacza to przebicie? Jaką rolę spełnia ta kopułka zapłonowa?
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
To bardziej diagnoza a nie hipoteza, przebicie można potraktować jako synonim słowa zwarcie. Kopułka zapłonowa spełnia 2 zasadnicze role:Trojano pisze:Dzięki za hipotezę.
- wraz z obracającym się palcem aparatu zapłonowego, tworzą układ przekazujący "iskrę" z cewki iskrowej/zapłonowej (środkowe wyprowadzanie kopułki) na pozostałe 4 wyprowadzenia połączone za pomocą przewodów zapłonowych do świec zapłonowych wkręconych w głowicę silnika
- pełni rolę obudowy a zarazem izolatora dla aparatu zapłonowego/rozdzielającego
U Ciebie rola izolatora nie jest spełniana, dlatego dochodzi do zwarć (przebić) w układzie zapłonowym, co za tym idzie "iskra" z cewki nie jest przekazywana na świece.
Mam nadzieję, że już rozumiesz.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
- KoguT
- I am the Stig
- Auto: VW Golf MK4 Cabrio
- Silnik: ABF
- Kontakt:
Tym bardziej skoro pisałeś że Cię pokopało to musisz mieć przebicie na niej
Jak założysz na "klipsy" to może iskra skacze właśnie na nie i nie dociera do świec.
Jak założysz na "klipsy" to może iskra skacze właśnie na nie i nie dociera do świec.