proglem z obrotami ? 2.0 2e

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
zmc-mafe
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: zmc-mafe » pn wrz 19, 2011 23:27

sprawa tego typu
stało sie to nagle bez wcześniejszych oznak
autko jeżdzi na gazie jak i benzynie ale proglem jest tu i tu taki sam
a więc: jak daje gwałtownie gazu to go dusi i gaśnie
kupione i wymienione świece, kopułka,palec,przewody
sprawdzone zostały :przepływka ,czujnik temperatury,silnik krokowy
golf 3 1994 2.0 8v 2e
ładnie odpala ,wolne obroty ma eleganckie ale wystarczy dodać gwałtownie gazu i rzuca silnikiem i gaśnie , jak dodaje sie go stopniowo to wkręca sie

prosze o pomoc co mam jeszcze sprawdzić aby zdiagnozować proglem

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt wrz 20, 2011 09:50

Jak sprawdziłeś przepływkę, może się jej klapka blokowac mechanicznie sprawdziłeś to? Nie może ocierać o ścianki co się często zdarza po strzale gazu.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
zmc-mafe
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: zmc-mafe » śr wrz 21, 2011 12:37

więc tak :
kolega pożczył mi swojego 2e do szukania proglemu więc waz z kolegą wzieliśmy sie do roboty
przełozyliśmy i proglem z obrotami był ten sam :
-przepływka
-silnik krokowy
-cały zapłon
-czujnik przepustnicy
-komputer
regularnie ustawialismy zapłon
na końcu wymieniliśmy czujnik temperatury silnika na orginalny żółty (był zielony) i . zaczą sie normalnie zbierać
jakby wszystko wróciło do normy ale pochodził kilka minut i daliśmy sobie spokój ma być git jeszcze usmiech że taki banał
auto zostawiłem , nastepnego dnia kupiłem czujnik zapalam i chodzi elegancko po przejechaniu 0,5 km zacza znowu dławić sie

co robić

termostat zaraz wymianiam zobacze czy to pomoze , jest wyjeb..ny

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr wrz 21, 2011 22:30

nie termostat nie pomoże, jeśli się silnik nie nagrzewa to go zmień ale to nic nie da w kwestii problemu o który pytasz, podobnie czujnik temperatury niema żadnego wpływu na pracę na LPG (najwyżej zmienią się wolne obroty) a piszesz że problem jest na obu paliwach . Wydaje mi się że zostaje kwestia jakiegoś uszkodzenia okablowania, nie jestem w stanie podejrzewać gdzie konkretnie, może podłączysz auto do VAga i coś wyjdzie . Może czujnik spalania stukowego Na razie posprawdzaj napięcia zasilające do halla czujnika temperatury przepływki - po 5V ma być, przekaźnik 30 może podmień od tego kumpla.
Możesz też sprawdzić odcięcie zasilania listwy wtryskowej, może silnik chodzi na obu paliwach

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
zmc-mafe
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: zmc-mafe » śr wrz 21, 2011 22:34

przekaznik 30 był podmieniany
vag był sprawdzany non stop
gaz był odłączony
czujnik spalania stukowego jest cały popękany od temperatury ale był odłączony i chodził tak samo
Ostatnio zmieniony czw wrz 22, 2011 10:15 przez zmc-mafe, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zmc-mafe
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: zmc-mafe » czw wrz 22, 2011 09:45

wczoraj wymieniałem świece od kolegi i auto zaczeło śmigac jak nalezy , 1 km jazdy i zdech nawet odpalic nie chce , iskry wogole niema na kilku kompletach świec
czyli jakby cewka teraz padła

zielak23
Nowicjusz
Nowicjusz

problem z obrotami ? 2.0 2e

Post autor: zielak23 » wt lut 14, 2012 10:50

Witam!!!
Mam mały ale bardzo denerwujący problem ze swoim ukochanym golfikiem. Jest to MK3 2.0 8v 2E 115KM. Problem jest następujący. Otóż gdy zapalam silnik chodzi wszystko ładnie pięknie, a gdy zacznę jazdę to po puszczeniu gazu i rzuceniu na luz wolne obroty wskoczyć potrafią nawet do 2100 obrotów i tak chodzą cały czas, potrafią też spaść po niżej 800 i autko zaczyna sie dławic i potrafi zgasnąć. Natomiast dodam że robiłem kapitalny remont silnika bo bardzo lubię golfy III i dlatego to zrobiłem. Powiem też że autko ma przepływomierz powietrza i miał instalację LPG przed remontem. Usunąłem ją całkiem bo nie lubię gazu. I zdarzyło się parę razy że gaz strzelił w przepływomierz ale guma antystrzałowa chyba nie pomogła. :( .Aha dodam że świece i kable muszę zmienić ale nie wiem na jakie. Tak wieć proszę mi wytłumaczyć co mógłbym wymieniać po kolei aby problem zniknął. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam wszystkich fanów MK3 Gti i nie tylko !!!
;).

mirek87
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mirek87 » wt lut 14, 2012 13:09

kolego zielak23 jeżeli autko miało lpg to pasuje mu te świece wymienic najlepiej na NGK. Dla pewności również kable. Można też wyczyścic przepustnice.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt lut 14, 2012 23:13

najpierw sprawdzaj przepływomierz, opisy na forum dałem. Oraz szczelność dolotu

zielak23
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: proglem z obrotami ? 2.0 2e

Post autor: zielak23 » sob kwie 28, 2012 09:44

Witam!!! Długo nie pisałem ale pozmieniałem swiece na NGK 3 iskrowe, Zmieniłem też przewody. Zmieniłem filtr paliwa i filtr powietrza. Sprawdziłem dolot silnika, nigdzie nie dostaje lewego powietrza. Sprawdziłem przepływomierz powietrza klapka była lekko wykrzywiona. Wyprostowałem ją i dalej to samo 2100 obrotów a nie goedy 800 i sie zaczyna dławin na luzie i potrafi zgasnąć. :grrr: . Już nie wiem co może byc pytałem po różnych mechanikach że najprawdopodobniej może być czujnik spalania stukowego i przepływomierz. Przepływomierz czysiłem tylko na samym koncu przy wlocie jest chyba jak sie nie myle czujnik zasysanego powietrza i widziałem że jest cały okopcony i skrzywiony. Nie wiem już sam. Proszę o pomoc bo już sam nie potrafie okreslic co to może być :rozpacz: . pozdrawiam i z góry dziękuję.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk3 (1991- 1997)”