MK3 - skrzynia biegów - wyskakująca 5tka
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich
Jakiś czas temu zaczęły się u mnie problemy ze skrzynią biegów. Straciłem 5-ty bieg. Okazało się, że do wymiany jest tryb 5-tego biegu, co zostało zrobione. Mechanicy jak mi auto oddawali, to mówili, że coś ma luzy przy tym biegu - nie pamiętam dokładnie co to było, jakiś łącznik, blokada?? nie pamiętam. Powiedzieli, że to może działać jeszcze bardzo długo, ale też równie szybko się może popsuć.
Kilka dni temu podczas jazdy poczułem dziwne szarpnięcie - jakby wystrzał gazu, przebicie koła, po czym usłyszałem dziwne dźwięki, jakby jakaś blacha odstawała od podwozia i pod wpływem wiatru robiła hałas. W międzyczasie po wrzuceniu 5-tki ona wyskocyzła. Do tego doszły hałasy, które można porównać z wrzuceniem kamieni np do wentylatora i one uderzałyby o śmigła - taki dziwny hrobot.
Hałas utrzymuje się niezależnie od tego czy sprzędło jest wciśnięte czy nie.
Pozostałe biegi chodzą bez zarzutów. Auto nie ma problemu z przyśpieszaniem.
Co może być tego powodem??
Auo:
MK3; 2,0GTI 115KM, silnik 2e.
Z góry dziękuję za pomoc!
Jakiś czas temu zaczęły się u mnie problemy ze skrzynią biegów. Straciłem 5-ty bieg. Okazało się, że do wymiany jest tryb 5-tego biegu, co zostało zrobione. Mechanicy jak mi auto oddawali, to mówili, że coś ma luzy przy tym biegu - nie pamiętam dokładnie co to było, jakiś łącznik, blokada?? nie pamiętam. Powiedzieli, że to może działać jeszcze bardzo długo, ale też równie szybko się może popsuć.
Kilka dni temu podczas jazdy poczułem dziwne szarpnięcie - jakby wystrzał gazu, przebicie koła, po czym usłyszałem dziwne dźwięki, jakby jakaś blacha odstawała od podwozia i pod wpływem wiatru robiła hałas. W międzyczasie po wrzuceniu 5-tki ona wyskocyzła. Do tego doszły hałasy, które można porównać z wrzuceniem kamieni np do wentylatora i one uderzałyby o śmigła - taki dziwny hrobot.
Hałas utrzymuje się niezależnie od tego czy sprzędło jest wciśnięte czy nie.
Pozostałe biegi chodzą bez zarzutów. Auto nie ma problemu z przyśpieszaniem.
Co może być tego powodem??
Auo:
MK3; 2,0GTI 115KM, silnik 2e.
Z góry dziękuję za pomoc!
- Paweł Marek
- V.I.P.
opis jest dokładny ale nie daje pewności co do źródła hałasu, fakt ze piątka sama wyskoczyła jest niepokojący, w połączeniu a chrobotem może oznaczac poważne uszkodzenie skrzyni. Ale trzeba zajrzeć na zewntrzny mechanizm zmiany biegów, na rozrząd, paski, blachy pod tłumikiem - wszystko. Podejdź do kogoś kto pomoże zdiagnozować.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Dziś wstawiam go do warsztatu, zobaczymy co powiedzą na ten temat. Oby się nie okazało że to coś ciężkiego...
- Paweł Marek
- V.I.P.
napisz co wyszło
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Nowicjusz
Mam podobny problem. Daj znać co powiedzieli w warsztacie..;/
http://www.homepage.com.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.naszlekarz.net" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.hollex.rzeszow.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.naszlekarz.net" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.hollex.rzeszow.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Mi 5-ty bieg zaczął wyskakiwać z braku oleju w skrzyni, efektem takiego użytkowania skrzyni było jej wysypanie.
Oleju nie powinno brakować, bo wycieków nie było widać, a niedawno przy wymianie trybu 5-tego biegu był on całkowicie wymieniany i też wtedy ubytków nie było.
Odebrałem wczoraj telefon z warsztatu. Posypało się coś w skrzyni, bo w oleju znaleźli opiłki metalowe. Stwierdzili, że skoro w oleju one są i to nie jakieś super malutkie, tzn że one znajdują się w całej skrzyni i nie ma sensu jej remontować, bo za chwilę walnie coś innego...
Dlatego w tym momencie muszę szukać "nowej" skrzyni . Szkoda, bo w grudniu zainwestowałem 800zł w wymianę trybu 5-tego biegu i pupa z tego.
Gdyby ktoś miał namiary na taką skrzynię to z góry dziękuję za pomoc!
Dlatego w tym momencie muszę szukać "nowej" skrzyni . Szkoda, bo w grudniu zainwestowałem 800zł w wymianę trybu 5-tego biegu i pupa z tego.
Gdyby ktoś miał namiary na taką skrzynię to z góry dziękuję za pomoc!
- Paweł Marek
- V.I.P.
gdybyś nie znalazł - można założyć od 1.8 opisy są na forum. Szukaj może od Vento 2.0 - bo to jest ta sama skrzynka a młodzież tym nie szaleje.
A poza tą od 1,8 lub od vento inne jakieś też pasują? muszę patrzeć tylko na benzynę czy diesle też wchodzą w rachubę?
- Paweł Marek
- V.I.P.
diesle mają za długie przełożenia niema sensu, zresztą jeśli nie znajdziesz do 2.0 to przecież 1.8 jest najczęstszym silnikiem. Ogólnie pasuje każda skrzynka typu 020 czyli z taką łapą sprzęgła jak widzisz u siebie, tyle że sprzęgło dobrane musi być pod skrzynie nie pod silnik.