Witam.
Z siknika z tyłu, raczej z górnej części leci dymek o zapachu spalonego oleju. Olej ubywa to fakt.
Czy to może być uszczelka pod pokrywą? Czy coś jeszcze?
Silnik 1.8 mono.
[mk3] Pilne. Dym z silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk3] Re: Pilne. Dym z silnika
W 1,8 mono masz kolektor wydechowy z tyłu. Silnik jest przechylony do tyłu auta. Więc olej z pod pokrywy zaworów kapie na kolektor wydechowy.
No właśnie wykryłem, że to uszczelka pod pokrywy. Problem w tym, że nowa uszczelka ma metalowe podkładki na śruby, a takie wypukłości są już na silniku, więc jak nałożę uszczelkę to będzie ona w powietrzu zamiast przylegać.
A uszczelka nowa i nie znalazłem innych bez tych podkładek.
No i wszystko jasne. była załozona zła uszczelka, z której zostały wybite dystanse i olej wylewał się przez szpilki mocowania pokrywy.tsd1981 pisze: ↑wt cze 12, 2018 12:58No właśnie wykryłem, że to uszczelka pod pokrywy. Problem w tym, że nowa uszczelka ma metalowe podkładki na śruby, a takie wypukłości są już na silniku, więc jak nałożę uszczelkę to będzie ona w powietrzu zamiast przylegać.
Okazuje się, że powinna tam być uszczelka korkowa, która pasuje idealnie i jak na razie zero oleju na pokrywie i niżej.
Co do wytrzymałości takiej uszczelki, pewnie nie tak długa jak gumowa, ale skoro takie są zalecane do tego silnika!