VR6 Nie włącza się wentylator - problem z chłodzeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
oslo1
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: oslo1 » czw wrz 06, 2012 21:42

Zgadza się. nie mam troche odwagi... chyba, ze mnie podpuscisz :P a tak serio, to radzicie tak zrobic? by czekac na maxa?
a jesli chodzi o termostat, to tak - jest nowy, wymieniony wczoraj oczywiscie na ori, nie jakis zamiennik, a efekt ten sam. Po wszystkich wymianach itp itd. jest identycznie jak bylo "gdy to sie stalo" :/
tak jakby w ogole to nie o to chodzilo.. mam na mysli termostat i czujnik :/

A jaki byłby wynik uszkodzonej pompy wodnej? Bo niby kolo sie kreci normalnie.. w srodku moglo cos strzelic?? Cholera, wyciagniecie pompy wody to nie takie hop-siup, oraz nie widzi mi sie zbytnio zakup nowej (bo w uzywki sie zbytnio nie bawie jesli chodzi o trudno dostepne elementy) jeszcze za "ojro" w NL a po wymianie jebnąć sie w łeb "a jednak to nie to;/"

Awatar użytkownika
waski1
_
_
Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV
Silnik: CFGB
Kontakt:

Post autor: waski1 » czw wrz 06, 2012 21:53

oslo1 pisze:Zgadza się. nie mam troche odwagi... chyba, ze mnie podpuscisz a tak serio, to radzicie tak zrobic? by czekac na maxa?
A ty baba jesteś czy facet ?
Powiem ci tak bo na pewno ktoś się znajdzie żeby tak nie robić bo stanie się nie wiadomo co i zaraz będzie 253 strony remont i nowy silnik z aso.
Ja tak robię i nigdy nie miałem skutków ubocznych.Wiele razy było że ktoś mówił wentylatory mi nie działają i co wystarczyło poczekać aż się silnik dobrze zagrzał i się włączyły. Zastanów się też ile aut dziennie zagotuje płyn i wywali ? I co ? I jeżdżą dalej po uzupełnieniu. Tym bardziej ty to zrobisz na postoju nie przy obciążeniu w trakcie jazdy.Takie jest moje zdanie i ja bym tak zaryzykował a wybór jest twój.

Awatar użytkownika
waski1
_
_
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV
Kontakt:

Post autor: waski1 » czw wrz 06, 2012 21:57

oslo1 pisze:A jaki byłby wynik uszkodzonej pompy wodnej?
Podejrzewam że na autostradzie by ci zagotował.
oslo1 pisze: Cholera, wyciagniecie pompy wody to nie takie hop-siup
Wydaje ci się że ciężko a tak naprawdę prosta robota wydaje mi sie że dał byś radę.
oslo1 pisze: jeszcze za "ojro"
zawsze można ci zrobić paczkę w pl pompa około chyba 100 zeta

Awatar użytkownika
oslo1
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: oslo1 » czw wrz 06, 2012 22:16

Uwierz mi, ze chetnie bym to zrobił, ale oczywiscie te gdybyania sie nasuwaja... a jak strzeli uszczelka pod głowica? ten skutek mnie najbardziej martwi..
A co do wymiany pompy.. tak bez podnosnika? czy tej kobyłki do uniesienia silnika? akurat tego nigdy nie wymieniałem... stad te pytanie ;/

Rozumiem, ze z PL taniej, nie raz zamawiałem cos do NL, ale to trwa... a ja czasu zbytnio nie mam, auta potrzebuje - tutaj bez auta jak bez nogi, dojazdy do pracy itd.
Poza tym.. zrobie co konieczne, ale zebym wiedzial ze to to...

I dzieki za starania :) i nie ludzką cierpliwosc do mnie ;]

Awatar użytkownika
waski1
_
_
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV
Kontakt:

Post autor: waski1 » czw wrz 06, 2012 22:28

No do wymiany pompy trzeba silnik wywindować w górę.
Z jednej strony cię rozumiem że masz obawy ale jak nie zrobisz coś i nie postawisz karty to dalej będziesz w :ass:

Awatar użytkownika
oslo1
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: oslo1 » pt wrz 07, 2012 11:03

Dzisiaj dla cholernej pewnosci sciagnałem termostat (ten nowy) zeby sprawdzic czy jednak nie dostalem trefnej sztuki - zagotowałem oba (Wehlery na 80C) w garnku i co? kutwa oba są dobre ;/ pięknie się otwierają, czyli termostat od początku był dobry (głupi jestem, ze nie sprawdziłem od razu), ale to mozemy juz na 100% wykluczyć.

Wracając do zagrzania auta, zeby sprawdzic czy sie wenty włączą - sądzę ze to nie pomoze, bo przeciez jechałem nim po autostradzie dobre 40 min przy predkosci 120 km/h, jezdziłem nim po miescie gdzies ok 30 min i silnik był cholernie gorący a co za tym idzie górny wąż, dolny oczywiscie zimny temp. na budziku 110 ;/ i badz tu Pan mądry i pisz Pan wiersze;/

Znajomy polecił mi jeszcze zeby odpalic go bez termostatu i zobaczyc temp na wezach....

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt wrz 07, 2012 11:37

oslo1, trzymaj sie najpierw tego co napisałes że od razu po włączeniu temepratura idzie w góre na liczniku. To własnie sugeruje że tylko wskazania sa złe a nie temperatura i świadczy o uszkodzeniu czujnika temperatury dla licznika - jest osobny. Kolega wyżej poradził - skombinuj termometr i mirz temperature w zbiorniczku, a dodatkowo - masz zdaje się dodatkową elektryczna pompkę płynu chłodzącego - coś mi pachnie jej awarią i stąd te temperatury weży takie dziwne bo krążenie płynu nie jest wystarczające - więc sprawdź ją. Co do sprawdzenia sterownika wentylatorów, spojrzenie nic nie daje trzeba go rozebrac i zajrzec czy niema śniedzi na płytce elektrniczje i na przekaxnikach to jest czesta awaria. Albo podmienić na próbe inny na szrotach tego jest od metra tylko bierz z takim samym numerem

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
oslo1
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: oslo1 » pt wrz 07, 2012 12:28

Wczoraj wkładałem inny sterownik, nic to nie dało.
A rozebrać jak go można? nie chce go połamać a wygląda na zalany w jakis sposob plastikiem. Wybacz, ze o tym nie napisałem. Jesli chodzi o temp. to jesli wąż jest cholernie gorący to wydaje mi się, że temp. na liczniku jest ok.. aczkolwiek trzeba sie upewnic, termometr taki nie wiem skad wziac ;/ chyba bede musial kupic nowy czujnik ;/

A tą pompkę jak najłatwiej sprawdzić?

I wracajac znow do temp. - wiem jak było wczesniej, wenty normalnie sie zalączały i dość często, teraz są kompletnie martwe - stad sądze, ze to nie wina odczytów tego czujnika, bo to nie on steruje wentami i nawet jesli mnie oszukuje wskaznik, ze jest 110 a tak naprawde ok.90 np. Nie wierze, ze wąż, który biore do łapy i parzy mnie bo jest tak rozgrzany - to jest temperatura 70-80 oraz ze po takich turnusach jazdy jakie robilem odkad wystapil problem, ani razu! nie włączyły się wenty....

Awatar użytkownika
waski1
_
_
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV
Kontakt:

Post autor: waski1 » pt wrz 07, 2012 12:57

oslo1 pisze:A tą pompkę jak najłatwiej sprawdzić?
Pompa startuje po włączeniu zapłonu (jak się przysłuchasz to ją usłyszysz) można jej podać prąd bezpośrednio na piny jak się przyglądniesz jej jest tam opis gdzie plus a gdzie masa.
Ona jednak tylko wymusza obieg na nagrzewnicę.
Odpal go i czekaj mówię ci a sprawa się rozwiąże.

Awatar użytkownika
oslo1
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: oslo1 » pt wrz 07, 2012 13:06

waski1, ok, ale mam 2 pytania:

-jaka jest różnica między odpaleniem go i staniem w miejscu, bo mowisz, ze tak sie załączą, a pół godzinnej jezdzie po miescie gdzie powinien byc ten sam efekt i powinny sie odpalic (wczesniej normalnie odpalały), oraz ile według Ciebie powinienem poczekać?

-sadzisz, ze ma to sens by sprawdzic go bez termostatu?(tak mi znajomy mechanik poradził) bo ten cholerny dolny waz jest zimny ;/ mimo, iz termostat jest dobry

Awatar użytkownika
Dj Darecki
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: Dj Darecki » pt wrz 07, 2012 13:11

podłącz kompa pod silnik
sprawdź tem. na kompie ,powyżej 90 kilku powinien włączyć się wentylator.
są 2 czujniki temperatury . 1 niebieski dla sterownika silnika , drugi zółty dla licznika .

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=252216][size=142][b][u]>>>VR6 US Mexicanos<<<[/size][/b][/u][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=122620][size=142][b][u]>>>Black 1.9TD<<<[/size][/b][/u][/url]

[img]http://img4.imageshack.us/img4/148/podpis1.jpg[/img]

Awatar użytkownika
waski1
_
_
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV
Kontakt:

Post autor: waski1 » pt wrz 07, 2012 13:16

oslo1 pisze: oraz ile według Ciebie powinienem poczekać?
Do momentu włączenia się wentylatorów.Oczywiście trzeba patrzeć i kontrolować czy termostat się otworzy i czy nie zacznie np. gotować wtedy silnik STOP.
oslo1 pisze:-sadzisz, ze ma to sens by sprawdzic go bez termostatu
Auto ma pracować z termostatem bez niego otworzysz mu duży obieg a jak będziesz jeździł bez termostatu to o ogrzewaniu zapomnij i spalanie skoczy bo w trasie to będzie zimny silnik.
Jaką masz gwarancję na to że dotychczas układ pracował poprawnie.Może teraz wrócił do normalnego życia z powodu nowego termostatu i cię zaskoczył a ty panikujesz?
Nie wiem jak cię przekonać ?

Awatar użytkownika
waski1
_
_
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV
Kontakt:

Post autor: waski1 » pt wrz 07, 2012 13:17

Dj Darecki pisze:sprawdź tem. na kompie
Nie ma dostępu do kompa. Czytałeś cały temat ?

Awatar użytkownika
oslo1
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: oslo1 » pt wrz 07, 2012 13:18

Dj Darecki, właśnie chodzi o to, że nie mam teraz VAGa a poza tym, tak jak mówiłem wcześniej ten co miałem nie miał bodajże opcji sprawdzenia temp ;/ i jestem z tym w :ass: :/
Z drugiej strony... właśnie, jeśli chodzi o ten niebieski czujnik, jak jest walniety to efektem będzię?? ... ten żołty może być dobry bo tak jak mowilem wąż i silnik jest gorący jak cholera, tylko ten dolny wąż zimny.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk3 (1991- 1997)”