VR6 Nie włącza się wentylator - problem z chłodzeniem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zgadza się. nie mam troche odwagi... chyba, ze mnie podpuscisz a tak serio, to radzicie tak zrobic? by czekac na maxa?
a jesli chodzi o termostat, to tak - jest nowy, wymieniony wczoraj oczywiscie na ori, nie jakis zamiennik, a efekt ten sam. Po wszystkich wymianach itp itd. jest identycznie jak bylo "gdy to sie stalo" :/
tak jakby w ogole to nie o to chodzilo.. mam na mysli termostat i czujnik :/
A jaki byłby wynik uszkodzonej pompy wodnej? Bo niby kolo sie kreci normalnie.. w srodku moglo cos strzelic?? Cholera, wyciagniecie pompy wody to nie takie hop-siup, oraz nie widzi mi sie zbytnio zakup nowej (bo w uzywki sie zbytnio nie bawie jesli chodzi o trudno dostepne elementy) jeszcze za "ojro" w NL a po wymianie jebnąć sie w łeb "a jednak to nie to;/"
a jesli chodzi o termostat, to tak - jest nowy, wymieniony wczoraj oczywiscie na ori, nie jakis zamiennik, a efekt ten sam. Po wszystkich wymianach itp itd. jest identycznie jak bylo "gdy to sie stalo" :/
tak jakby w ogole to nie o to chodzilo.. mam na mysli termostat i czujnik :/
A jaki byłby wynik uszkodzonej pompy wodnej? Bo niby kolo sie kreci normalnie.. w srodku moglo cos strzelic?? Cholera, wyciagniecie pompy wody to nie takie hop-siup, oraz nie widzi mi sie zbytnio zakup nowej (bo w uzywki sie zbytnio nie bawie jesli chodzi o trudno dostepne elementy) jeszcze za "ojro" w NL a po wymianie jebnąć sie w łeb "a jednak to nie to;/"
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
A ty baba jesteś czy facet ?oslo1 pisze:Zgadza się. nie mam troche odwagi... chyba, ze mnie podpuscisz a tak serio, to radzicie tak zrobic? by czekac na maxa?
Powiem ci tak bo na pewno ktoś się znajdzie żeby tak nie robić bo stanie się nie wiadomo co i zaraz będzie 253 strony remont i nowy silnik z aso.
Ja tak robię i nigdy nie miałem skutków ubocznych.Wiele razy było że ktoś mówił wentylatory mi nie działają i co wystarczyło poczekać aż się silnik dobrze zagrzał i się włączyły. Zastanów się też ile aut dziennie zagotuje płyn i wywali ? I co ? I jeżdżą dalej po uzupełnieniu. Tym bardziej ty to zrobisz na postoju nie przy obciążeniu w trakcie jazdy.Takie jest moje zdanie i ja bym tak zaryzykował a wybór jest twój.
- waski1
- _
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
- Kontakt:
Podejrzewam że na autostradzie by ci zagotował.oslo1 pisze:A jaki byłby wynik uszkodzonej pompy wodnej?
Wydaje ci się że ciężko a tak naprawdę prosta robota wydaje mi sie że dał byś radę.oslo1 pisze: Cholera, wyciagniecie pompy wody to nie takie hop-siup
zawsze można ci zrobić paczkę w pl pompa około chyba 100 zetaoslo1 pisze: jeszcze za "ojro"
Uwierz mi, ze chetnie bym to zrobił, ale oczywiscie te gdybyania sie nasuwaja... a jak strzeli uszczelka pod głowica? ten skutek mnie najbardziej martwi..
A co do wymiany pompy.. tak bez podnosnika? czy tej kobyłki do uniesienia silnika? akurat tego nigdy nie wymieniałem... stad te pytanie ;/
Rozumiem, ze z PL taniej, nie raz zamawiałem cos do NL, ale to trwa... a ja czasu zbytnio nie mam, auta potrzebuje - tutaj bez auta jak bez nogi, dojazdy do pracy itd.
Poza tym.. zrobie co konieczne, ale zebym wiedzial ze to to...
I dzieki za starania i nie ludzką cierpliwosc do mnie ;]
A co do wymiany pompy.. tak bez podnosnika? czy tej kobyłki do uniesienia silnika? akurat tego nigdy nie wymieniałem... stad te pytanie ;/
Rozumiem, ze z PL taniej, nie raz zamawiałem cos do NL, ale to trwa... a ja czasu zbytnio nie mam, auta potrzebuje - tutaj bez auta jak bez nogi, dojazdy do pracy itd.
Poza tym.. zrobie co konieczne, ale zebym wiedzial ze to to...
I dzieki za starania i nie ludzką cierpliwosc do mnie ;]
- waski1
- _
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
- Kontakt:
No do wymiany pompy trzeba silnik wywindować w górę.
Z jednej strony cię rozumiem że masz obawy ale jak nie zrobisz coś i nie postawisz karty to dalej będziesz w
Z jednej strony cię rozumiem że masz obawy ale jak nie zrobisz coś i nie postawisz karty to dalej będziesz w
Dzisiaj dla cholernej pewnosci sciagnałem termostat (ten nowy) zeby sprawdzic czy jednak nie dostalem trefnej sztuki - zagotowałem oba (Wehlery na 80C) w garnku i co? kutwa oba są dobre ;/ pięknie się otwierają, czyli termostat od początku był dobry (głupi jestem, ze nie sprawdziłem od razu), ale to mozemy juz na 100% wykluczyć.
Wracając do zagrzania auta, zeby sprawdzic czy sie wenty włączą - sądzę ze to nie pomoze, bo przeciez jechałem nim po autostradzie dobre 40 min przy predkosci 120 km/h, jezdziłem nim po miescie gdzies ok 30 min i silnik był cholernie gorący a co za tym idzie górny wąż, dolny oczywiscie zimny temp. na budziku 110 ;/ i badz tu Pan mądry i pisz Pan wiersze;/
Znajomy polecił mi jeszcze zeby odpalic go bez termostatu i zobaczyc temp na wezach....
Wracając do zagrzania auta, zeby sprawdzic czy sie wenty włączą - sądzę ze to nie pomoze, bo przeciez jechałem nim po autostradzie dobre 40 min przy predkosci 120 km/h, jezdziłem nim po miescie gdzies ok 30 min i silnik był cholernie gorący a co za tym idzie górny wąż, dolny oczywiscie zimny temp. na budziku 110 ;/ i badz tu Pan mądry i pisz Pan wiersze;/
Znajomy polecił mi jeszcze zeby odpalic go bez termostatu i zobaczyc temp na wezach....
- Paweł Marek
- V.I.P.
oslo1, trzymaj sie najpierw tego co napisałes że od razu po włączeniu temepratura idzie w góre na liczniku. To własnie sugeruje że tylko wskazania sa złe a nie temperatura i świadczy o uszkodzeniu czujnika temperatury dla licznika - jest osobny. Kolega wyżej poradził - skombinuj termometr i mirz temperature w zbiorniczku, a dodatkowo - masz zdaje się dodatkową elektryczna pompkę płynu chłodzącego - coś mi pachnie jej awarią i stąd te temperatury weży takie dziwne bo krążenie płynu nie jest wystarczające - więc sprawdź ją. Co do sprawdzenia sterownika wentylatorów, spojrzenie nic nie daje trzeba go rozebrac i zajrzec czy niema śniedzi na płytce elektrniczje i na przekaxnikach to jest czesta awaria. Albo podmienić na próbe inny na szrotach tego jest od metra tylko bierz z takim samym numerem
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Wczoraj wkładałem inny sterownik, nic to nie dało.
A rozebrać jak go można? nie chce go połamać a wygląda na zalany w jakis sposob plastikiem. Wybacz, ze o tym nie napisałem. Jesli chodzi o temp. to jesli wąż jest cholernie gorący to wydaje mi się, że temp. na liczniku jest ok.. aczkolwiek trzeba sie upewnic, termometr taki nie wiem skad wziac ;/ chyba bede musial kupic nowy czujnik ;/
A tą pompkę jak najłatwiej sprawdzić?
I wracajac znow do temp. - wiem jak było wczesniej, wenty normalnie sie zalączały i dość często, teraz są kompletnie martwe - stad sądze, ze to nie wina odczytów tego czujnika, bo to nie on steruje wentami i nawet jesli mnie oszukuje wskaznik, ze jest 110 a tak naprawde ok.90 np. Nie wierze, ze wąż, który biore do łapy i parzy mnie bo jest tak rozgrzany - to jest temperatura 70-80 oraz ze po takich turnusach jazdy jakie robilem odkad wystapil problem, ani razu! nie włączyły się wenty....
A rozebrać jak go można? nie chce go połamać a wygląda na zalany w jakis sposob plastikiem. Wybacz, ze o tym nie napisałem. Jesli chodzi o temp. to jesli wąż jest cholernie gorący to wydaje mi się, że temp. na liczniku jest ok.. aczkolwiek trzeba sie upewnic, termometr taki nie wiem skad wziac ;/ chyba bede musial kupic nowy czujnik ;/
A tą pompkę jak najłatwiej sprawdzić?
I wracajac znow do temp. - wiem jak było wczesniej, wenty normalnie sie zalączały i dość często, teraz są kompletnie martwe - stad sądze, ze to nie wina odczytów tego czujnika, bo to nie on steruje wentami i nawet jesli mnie oszukuje wskaznik, ze jest 110 a tak naprawde ok.90 np. Nie wierze, ze wąż, który biore do łapy i parzy mnie bo jest tak rozgrzany - to jest temperatura 70-80 oraz ze po takich turnusach jazdy jakie robilem odkad wystapil problem, ani razu! nie włączyły się wenty....
- waski1
- _
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
- Kontakt:
Pompa startuje po włączeniu zapłonu (jak się przysłuchasz to ją usłyszysz) można jej podać prąd bezpośrednio na piny jak się przyglądniesz jej jest tam opis gdzie plus a gdzie masa.oslo1 pisze:A tą pompkę jak najłatwiej sprawdzić?
Ona jednak tylko wymusza obieg na nagrzewnicę.
Odpal go i czekaj mówię ci a sprawa się rozwiąże.
waski1, ok, ale mam 2 pytania:
-jaka jest różnica między odpaleniem go i staniem w miejscu, bo mowisz, ze tak sie załączą, a pół godzinnej jezdzie po miescie gdzie powinien byc ten sam efekt i powinny sie odpalic (wczesniej normalnie odpalały), oraz ile według Ciebie powinienem poczekać?
-sadzisz, ze ma to sens by sprawdzic go bez termostatu?(tak mi znajomy mechanik poradził) bo ten cholerny dolny waz jest zimny ;/ mimo, iz termostat jest dobry
-jaka jest różnica między odpaleniem go i staniem w miejscu, bo mowisz, ze tak sie załączą, a pół godzinnej jezdzie po miescie gdzie powinien byc ten sam efekt i powinny sie odpalic (wczesniej normalnie odpalały), oraz ile według Ciebie powinienem poczekać?
-sadzisz, ze ma to sens by sprawdzic go bez termostatu?(tak mi znajomy mechanik poradził) bo ten cholerny dolny waz jest zimny ;/ mimo, iz termostat jest dobry
- Dj Darecki
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
podłącz kompa pod silnik
sprawdź tem. na kompie ,powyżej 90 kilku powinien włączyć się wentylator.
są 2 czujniki temperatury . 1 niebieski dla sterownika silnika , drugi zółty dla licznika .
sprawdź tem. na kompie ,powyżej 90 kilku powinien włączyć się wentylator.
są 2 czujniki temperatury . 1 niebieski dla sterownika silnika , drugi zółty dla licznika .
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=252216][size=142][b][u]>>>VR6 US Mexicanos<<<[/size][/b][/u][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=122620][size=142][b][u]>>>Black 1.9TD<<<[/size][/b][/u][/url]
[img]http://img4.imageshack.us/img4/148/podpis1.jpg[/img]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=122620][size=142][b][u]>>>Black 1.9TD<<<[/size][/b][/u][/url]
[img]http://img4.imageshack.us/img4/148/podpis1.jpg[/img]
- waski1
- _
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
- Kontakt:
Do momentu włączenia się wentylatorów.Oczywiście trzeba patrzeć i kontrolować czy termostat się otworzy i czy nie zacznie np. gotować wtedy silnik STOP.oslo1 pisze: oraz ile według Ciebie powinienem poczekać?
Auto ma pracować z termostatem bez niego otworzysz mu duży obieg a jak będziesz jeździł bez termostatu to o ogrzewaniu zapomnij i spalanie skoczy bo w trasie to będzie zimny silnik.oslo1 pisze:-sadzisz, ze ma to sens by sprawdzic go bez termostatu
Jaką masz gwarancję na to że dotychczas układ pracował poprawnie.Może teraz wrócił do normalnego życia z powodu nowego termostatu i cię zaskoczył a ty panikujesz?
Nie wiem jak cię przekonać ?
- waski1
- _
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
- Kontakt:
Nie ma dostępu do kompa. Czytałeś cały temat ?Dj Darecki pisze:sprawdź tem. na kompie
Dj Darecki, właśnie chodzi o to, że nie mam teraz VAGa a poza tym, tak jak mówiłem wcześniej ten co miałem nie miał bodajże opcji sprawdzenia temp ;/ i jestem z tym w :/
Z drugiej strony... właśnie, jeśli chodzi o ten niebieski czujnik, jak jest walniety to efektem będzię?? ... ten żołty może być dobry bo tak jak mowilem wąż i silnik jest gorący jak cholera, tylko ten dolny wąż zimny.
Z drugiej strony... właśnie, jeśli chodzi o ten niebieski czujnik, jak jest walniety to efektem będzię?? ... ten żołty może być dobry bo tak jak mowilem wąż i silnik jest gorący jak cholera, tylko ten dolny wąż zimny.