Golf III 2.0 GTI problemy z odpaleniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt gru 03, 2010 21:40

PiPoL pisze:Ale bezpośrednio z gazu nie da sie odpalic.
może się da na ogół jest do tego odpowiednia procedura, np przytrzymanie przycisku po włączeniu zapłonu, zależy jaką masz instalację ?

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

PiPoL
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: PiPoL » pn gru 06, 2010 18:28

Witam.

Byłem u mechanika. Zapłon ustawiony OK. Podłączył pod kompa, błędów brak... Regulator ciśnienia paliwa też w normie.

Jutro ma jeszcze rano wpaść do mnie i na zimnym podłączyć i sprawdzić temperaturę płynu, bo teraz po 5 godzinach stania pokazał 22 stopnie, a niby powinien pokazywać mniej więcej tyle co na zewnątrz jest i może być, że ten nowy czujnik temperatury jest walnięty...

Awatar użytkownika
Gawior
Forum Master
Forum Master

Post autor: Gawior » wt gru 07, 2010 00:17

Jak najbardziej może być, że nowy czujnik temperatury może być niesprawny.

Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz

Awatar użytkownika
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: rysiektr » wt gru 07, 2010 00:27

zwłaszcza jak jest firmy krzak

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf

Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo

PiPoL
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Golf III 2.0 GTI problemy z odpaleniem

Post autor: PiPoL » wt gru 07, 2010 13:16

Jest jeszcze jedna dziwna przypadłość. Jak odpalam auto to schodzi sobie z obrotów do 800 z kawałkiem i trzyma stabilnie, ale wystarczy, że dodam gazu i puszcze i wtedy schodzi pod 1000 i trzyma sie tego falując. Tak jest na benzynie i gazie.

A co do czujnika, to po jego odłączeniu jest to samo z odpalaniem. Także z tymi obrotami.

Oryginalnie czujnik był cały czarny, ten nowy ma niebieską opaskę. Czy to robi jakąś różnicę? Jeśli tak to jaką?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt gru 07, 2010 18:49

czujnik będzie ok. Takie falowanie na obu paliwach to nieszczelność dolotu, błąd w zapłonie jednak, albo złe ustawienie podstawowe przpustnicy

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

PiPoL
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: PiPoL » wt gru 07, 2010 23:17

Hmmm, ewidentnie ma to odpalanie związek z temperaturą. Dzisiaj nie było mrozu dużego, około - 4 stopnie i po 6 godzinach odpalił za 1 razem, nie na dotyk ale po 1 sekundowym kręceniu.

Na co może wpływac temperatura?

PiPoL
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: PiPoL » pt gru 10, 2010 23:27

Byłem u następnego mechanika, wyczyścił przepustnice, zmienił jakas rure bo łapało lewe powietrze i teraz problem falujących obrotów się skończył.

Niestety nadal jest problem z odpalaniem i wszyscy rozkładaja rece... On tez podłączył pod kompa i jedyne co daje złe wskazania to znów ten czujnik temperatury.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt gru 10, 2010 23:43

no to może wymień. Jeśli masz niebieski to są dwie opcje - albo jest to oryginał z ASO i powinien być ok, albo to jakaś marna podróba. To tylko dokładne pomiary omomierzem wyjaśnią lub próba podmiany. Pozostaje czujnik temperatury powietrza do sprawdzenia

PiPoL
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: PiPoL » sob gru 11, 2010 00:03

On jest ze sklepu w moim mieście więc ASO odpada;) Czy czujnik firmy EPS byłby dobry?

A gdzie ten czujnik temperatury powietrza?

zoso8894
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: zoso8894 » sob gru 11, 2010 01:02

ja ci nie chcę nic sugerować ale twierdzisz że zimny na mrozie nie zapala a ciepły tak.
wyobraź sobie że ja miałem podobnie jak miałem wodę w paliwie - nawet we wtryskiwaczach ...zamarzała i rano klops .
z tym że ja miałem wtedy dziurkę w baku i woda dostawała się do paliwa ... musiałem rozbierać wtryski , czyścić ....

a przede wszystkim sprawdź dokładnie - bardzo dokładnie ... wszystkie przewody i rurki dolotowe włącznie z odmą .
sam bujałem się nie raz podobnie a nie widziałem drobnych pęknięć czy nieszczelności np w odmie albo dolocie ..
dokładnie miałem takie objawy jak odma była sparciała od spodu u góry !
macałem, dotykałem oglądałem a pęknięcie było od spodu niewidoczne ... palił za którymś tam razem i dziwnie chodził .

co do falowania na benzynie to u mnie nic innego nie pomaga tylko czyszczenie przepustnicy co 3 miechy :( ale mam już wprawę ..

czujnik temp. powietrza jest w obudowie przepływomierza jeśli masz motor 2E - do sprawdzenia trzeba woltomierz było o tym już .

poza tym to możesz mieć jakąś inną usterkę np. uszkodzoną cewkę wn. itp itd

z ciekawości ile ci pali gazu ? bo mam taką samą instalację (szajsowatą)

PiPoL
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: PiPoL » sob gru 11, 2010 08:52

Gazu pali 11-12. Obroty już nie skaczą. Przewody były sprawdzane. Paliwo jest ok, bo specjalnie jeszcze dolałem PB98 i do tego ten środek na przeczyszczenie wtrysków i eliminacje wody.

PiPoL
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: PiPoL » ndz gru 12, 2010 17:13

Udało mi się załatwić czujnik od wersji 1.8 i o dziwo odpala od razu, ale szarpie przez minute po czym przestaje i nie chce zejść z obrotów. No ale grunt, że odpala od razu. Czyli to czujnik no nie?:)

http://allegro.pl/czujnik-temperatury-v ... 73519.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Czy ten naprawdę jest oryginalny?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz gru 12, 2010 18:40

jeśli ma numery nabite (nie namalowane) to jest szansa, ale podejrzanie tanio.Nie sądzę żeby to była jedyna przyczyna, zwłaszcza jeśli inne auto na tym czujniku chodziło dobrze

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk3 (1991- 1997)”