Zwykle zapala w sekundę, ledwo przekrecę kluczyk. Raz na tydzień średnio nie zapala. Zauważyłem następującą prawidłowość - kręcę aż do padu akumulatora, zegary sie zeruja, alarm kwęka. Jak dam odpocząć parę minut akumulatorowi to resztką sił zapali. Dzisiaj po kilkunastu probach odpialem klemę i po założeniu z powrotem odpalił.
Czy jest możliwe, że coś pod prądem "trzyma" np. jakiś przekaźnik i dopiero 'reset' to zwalnia i pozwala na rozruch?
Silnik ABD, bez immo, założony gaz (na gazie też nie odpala chociaż nie wiem czy ta opcja w ogole dziala). U mechanika vag, sprawdzone kable, świece, kopułka wszystko ok. Czujnik temperatury wymieniony na nowy, po przekręceniu stacyjki słychać z tyłu pompę paliwa przez chwile. Durna usterka bo jak podjeżdżam do mechanika to jest ok. Jak to diagnozować gdy nie odpale i jestem sam gdzieś na parkingu?
Czasami nie zapala - chyba 'reset' pomaga
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Czasami nie zapala - chyba 'reset' pomaga
No i nie odpalił Odłączenie akumulatora nie pomogło tym razem. Wydaje mi się ze benzyne troche czuć po otwarciu maski. Mozna jakos samemu sprawdzic czy jest iskra podczas krecenia?
Przeszukalem forum:
- po dluzszym kreceniu wykrecic swiece i sprawdzic czy jest mokra, jesli pompa podaje paliwo to powinny byc zalane?
- wpiac zapasowa swiece w przewod idacy od cewki i polozyc ja gdzies na silnik i tak sprawdzac czy jest iskra - tutaj mam obawy bo gdzies mi sie obilo o uszy ze sie tak nie powinno robic?
Przeszukalem forum:
- po dluzszym kreceniu wykrecic swiece i sprawdzic czy jest mokra, jesli pompa podaje paliwo to powinny byc zalane?
- wpiac zapasowa swiece w przewod idacy od cewki i polozyc ja gdzies na silnik i tak sprawdzac czy jest iskra - tutaj mam obawy bo gdzies mi sie obilo o uszy ze sie tak nie powinno robic?
- Paweł Marek
- V.I.P.
można tylko krótko, tyle żebyś zobaczył czy iskra skacze, a jeśli popatrzy osoba wprawna to od razu oceni czy iskra nie jest słaba
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Wypialem wtyczki z cewki, halla i spryskalem jakims preparatem do stykow. Zmienilem kabel wn (ma moze 10tys/km ) idacy z cewki do kopułki na stary, taki z którym 7 lat temu kupilem auto i odpukac jest ok
Może czasami warto zacząć od takich podstaw zamiast rzucac sie na wymiane cewki czy halla Mam nadzieje, że do wątku nie będę wracał
No i problem powrócił - natomiast znalazlem rozwiazanie, w momencie gdy nie zapala wypinam/wpinam wtyczkę na aparacie zapłonowym. Po tym zapala od pierwszego razu (sprawdzone kilka razy). Wtyczka czysta, potraktowalem ja preparatem do stykow tak ze chyba styk na niej jest ok.
Czy czujnik halla moze sie "zawiesic" i takie rozlaczenie z pradu go "odwiesza"? Moze ktos sie spotkal z taka dziwna awaria
Może czasami warto zacząć od takich podstaw zamiast rzucac sie na wymiane cewki czy halla Mam nadzieje, że do wątku nie będę wracał
No i problem powrócił - natomiast znalazlem rozwiazanie, w momencie gdy nie zapala wypinam/wpinam wtyczkę na aparacie zapłonowym. Po tym zapala od pierwszego razu (sprawdzone kilka razy). Wtyczka czysta, potraktowalem ja preparatem do stykow tak ze chyba styk na niej jest ok.
Czy czujnik halla moze sie "zawiesic" i takie rozlaczenie z pradu go "odwiesza"? Moze ktos sie spotkal z taka dziwna awaria
no i jednak hall - po wymianie zero problemow. mechanik sie troche dziwil bo w wiekszosci jego przypadkow hall wysiadal na full nagrzanym silniku. cos widocznie nie laczylo.