Wysokie obroty
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Wysokie obroty
Witam
Mam problem z obrotami, przeszukałem forum ale podobnej sytuacji nie znalazłem.
Problem pojawia się przy temperaturze poniżej 0 stopni na zewnątrz. Jeśli jest ok to obroty mam w okolicach 800 na pb i lpg także normalne. Rano odpalę pięknie za pierwszym i jeżeli przed zagrzaniem zgaszę to ciężko pali a jak go już pomęczę to odpali ale obroty są już na pb ok 1200 a na lpg ok 1800 i tak już cały czas , jedynym lekarstwem jest taka sama sytuacja następnego dnia ale też nie zawsze się udaje i czasami po kilka dni się męczę z rana próbując to naprawić w ten sposób. Silnik to 1.6 pb+lpg AEA 97rok. Odpięcie klem też nie pomaga, o co mu chodzi?
Mam problem z obrotami, przeszukałem forum ale podobnej sytuacji nie znalazłem.
Problem pojawia się przy temperaturze poniżej 0 stopni na zewnątrz. Jeśli jest ok to obroty mam w okolicach 800 na pb i lpg także normalne. Rano odpalę pięknie za pierwszym i jeżeli przed zagrzaniem zgaszę to ciężko pali a jak go już pomęczę to odpali ale obroty są już na pb ok 1200 a na lpg ok 1800 i tak już cały czas , jedynym lekarstwem jest taka sama sytuacja następnego dnia ale też nie zawsze się udaje i czasami po kilka dni się męczę z rana próbując to naprawić w ten sposób. Silnik to 1.6 pb+lpg AEA 97rok. Odpięcie klem też nie pomaga, o co mu chodzi?
Wysokie obroty
wydaje mi sie że ciężko pali bo go zalewa - swiadcza o tym wysokie obroty ,popatrzył bym na przepustnicę
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
-
- Nowicjusz
Re: Odp: Wysokie obroty
silnik krokowy? nie wiem kolego czy moge porównać twoja sytuacje do mojej, na zimnym miałem poniżej 1000 i z dnia na dzień coraz gorzej, doszło do 600i musiałem go trzymać ja gazie aby nie zgasł, jak się nagrzewal było już w miarę ok ale kumulacja po 2 tygodniach, 2k na luzie przy 90stopniach silnika, komputer wskazał błąd przepustnicy, błąd styku jałowego, na szrot za friko po znajomości silnik krokowy bosch, wymieniłem, pół godziny serce odpiete od auta i działa pięknie, 1.8 ADZ benzyna
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
-
- Nowicjusz
Wysokie obroty
U mnie silniczek jest zintegrowany z przepustnicą i dlatego była wymieniana bo pierwsze podejrzenia poszły na krokowca, Do tego mnie obroty trzyma bardzo ładnie bez najmniejszych falowań i bez różnicy czy ciepły czy zimny jak już się przestawi tak trzyma dopóki znowu przez noc nie zmarznie i zaraz po odpaleniu go nie zgaszę chociaż tak jak pisałem wcześniej nie zawsze to pomaga , teraz np od tygodnia się już z tym męczę.
Re: Odp: Wysokie obroty
nie jestem mechanikiem i nie znam fachowych terminów ale u mnie od przepustnicy odchodzą 2 węże, jeden mi się odpial to jest od podciśnienia chyba, był to między innymi także problem, sprawdź, bo dopóki nie wsadzilem tak głowy to z daleka nie było nawet tego widać...
Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
Wysokie obroty
może głupia sugestia ale sprawdzałeś czujnik temperatury??nie wiem ile pinowy jest u ciebie ale może swiruje i przez to komputer przedawkowuje??Przepustnica nie musi być adoptowana??
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
-
- Nowicjusz
Wysokie obroty
Przepustnica po adaptacji jest , chociaż spotkałem się z opinią że ten typ nie wymaga adaptacji. Czujnika temperatury(4piny) nie brałem pod uwagę bo około 2 miesiące temu był wymieniany ale może faktycznie z nim coś nie tak.
Wysokie obroty
Trochę odkopię temat.W silniku AEA silnik krokowy nie jest zintegrowany z przepustnicą.
Wysokie obroty
No bo to zapewne silnik AEE. W golfie silnik AEA byl stosowany nie caly rok od 1995 roku.
Re: Wysokie obroty
Dokładnie.Produkcja od 10.1994 - 07.1995mka 3 pisze:No bo to zapewne silnik AEE. W golfie silnik AEA byl stosowany nie caly rok od 1995 roku.
Wysokie obroty
u mnie lambda świrowała raz była dawka za duża raz za mała wymiana przepustnicy mi nie pomogła. Podstawa podpiąć pod komputer.
www.vwtp.phorum.pl Pabianikcki klub vw