AKL 1.6, szarpie, gaśnie na zimnym, sporadyczny 00537
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: AKL 1.6, szarpie, gaśnie na zimnym, sporadyczny 00537
Serdeczne dzieki.
Prawdopodobnie lewe powietrze jak u Ciebie.
Pozdrawiam.
Prawdopodobnie lewe powietrze jak u Ciebie.
Pozdrawiam.
VCDS i PerformanceBox - zapraszam. :]
cra3y, sam wymieniłeś te uszczelki pod kolektorem? Dużo jest zabawy?
Co to dokładnie znaczy ?cra3y pisze: ; x--1xxxx - Restricted operating mode
U mnie pojawia się wielokrotnie...
Witam, miałem identyczny problem z moim Golfem IV 1.6 AKL, LPG BRC sekwencja, co użytkownik CRA3y. Powód - nieszczelność kolektora ssącego na spoidle górnej części z dolną. Tzn. część kolektora od przepustnicy rozlazła się przy łączeniu z przednią częścią do której jest wwiercony LPG. Po wymianie tej tylnej części kolektora samochód zaczął chodzić jak szwajcarski zegarek.
Witam postanowiłem napisać ,żeby podzielić się z wami swoimi doświadczeniami z akl , samochód : VW Golf 4 1998 1,6 akl 160 000 km . Moim problemem było mulenie , delikatne czasem trochę większe , nie to żeby jakoś przerywał ale tracił troszkę moc , różnie , na różnych biegach , przeważnie między 2000-3000 obrotów , czasem delikatnie tracił obroty na jałowym , ale żadnego falowania , wahania były niemalże nie widoczne na obrotomierzu . Zacząłem od : świece , przewody później cewka i uszczelki pod kolektorem . Wszystko jakby pomagało ale na trochę nie rozwiązując problemu . W między czasie czyszczenie przepustnicy , ale bez odkręcania ( wydawała się zupełnie czysta ) tylko na odpalonym silniku czyszczenie środkiem do przep. i egr-ów . Bez większych rezultatów . NA tym etapie postanowiłem zainwestować czas ( i to sporo ) w ogarnięcie kabelka i Vag Com 311 ( nie jestem mózgiem komputerowym ) . I jakie wielkie zdziwienie jak pokazało 00537 upper limit : uboga mieszanka , może sonda , może przepływka może lewe powietrze ...zacząłem od najprostszego : LEWE i zacząłem szukać od początku , filtr , odma , przewody etc ( każdy wie kto ten temat przerabia ) może kolektor i ponowna decyzja o czyszczeniu przepustnicy tym razem z odkręcaniem i tutaj niemalże finał problemów : jedna śruba ( dolna prawa ) zupełnie nie dokręcona , luźniutka zupełnie oprócz niej jeszcze jedna ledwo co przykręcona , po dokręceniu wszystkich i skasowaniu błędów stał się mały cud , błąd się nie pokazuje ponownie auto jeździ niemalże idealnie ale czułem odrobinę dosłownie minimalnie ,że jeszcze muli , ponowna dogłębna diagnoza logi na kanale 4 i w mass flow na jałowym 1,42 g/s ciepły silnik (bo zimny 4 g/s ) pod obciążeniem na 3 biegu max 57 g/s więc przepływka zaniża , ale nie na tyle żeby wywalić błąd wyczytałem gdzieś że powinno być 2-4 na jałowym i do ok 80 pod obciążeniem iiiiiiiiii podjąłem decyzję kupuję przepływkę - nowa 220 zł i EUREKA auto jeździ jakby wyjechało z fabryki , pedał gazu jak brzytwa auto przyspiesza za każdym dotknięciem gazu naprawdę jest przeogromna różnica , elastyczność i góra porostu bajka ( wartości 2,8 jałowy i do 92 pod obciążeniem ...Reasumując zanim zaczniecie wymyślać o wtryskiwaczach pompach i innych trudnych tematach zainwestujcie czas w porządną diagnozę i w rzeczy najprostsze i najbardziej prawdopodobne i najłatwiejsze do wyeliminowania .Trochę się rozpisałem ale poprostu chciałem być komuś pomocny ( ja walczyłem 2 miesiące ale determinacja doprowadziła mnie do pełnego sukcesu ) , a tutaj inny ciekawy temat ,który przerabiałem...pozdrawiam DirtyMike
viewtopic.php?f=181&t=396773" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=181&t=396773" onclick="window.open(this.href);return false;
Witam Panowie mam ten sam problem na zimnym silniku po nocy nie chce równo chodzic i wywala raz na jakiś czas błąd sondy lambda 00573 jak złapie jakąś temperature to dopiero chodzi normalnie tylko na zimnym jest problem . Wymieniłem juz wszystko i rozkładam rece : Świece, przewody , Cewke nowa Beru,przepływkę nowa, odme juz ta poprawioną aby sie dziura nie robiła , i nowa Sonde lambda i czujnik temperatury jedym słowem pupa blada . Jęsli ktoś jest w stanie mi pomóc Będę wdzięczny pozdrawiam
witam umnie pomogla wymiana uszczelek kolektora ssacego wymienilem 4 uszczelki tzw. gruszki(dolne) oraz 4 okragle uszczelki ( gorne) jak narazie chodzi ok