Uszczelka kolektora ssącego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf mk4 1.6 SR
- Silnik: AKL
to uszczelka kolektora ssącego. Jutro odbieram 2 rodzaje uszczelek w czwartek montuje. Zobaczymy:)
W moim golfiku podczas odpalenia silnik szarpał przez jakieś 3-5min. Po lekturze tego posta i innych podobnych zakupiłem 2 komplety uszczelek za ok 90zł i po godzinie pracy mogłem się cieszyć równą pracą silnika Jeżeli ktoś ma podobne objawy potwierdzam opinie kolegów i polecam wymianę obu uszczelek kolektora.
W moim golfiku podczas odpalenia silnik szarpał przez jakieś 3-5min. Po lekturze tego posta i innych podobnych zakupiłem 2 komplety uszczelek za ok 90zł i po godzinie pracy mogłem się cieszyć równą pracą silnika Jeżeli ktoś ma podobne objawy potwierdzam opinie kolegów i polecam wymianę obu uszczelek kolektora.
Podepnę się również pod temat, czy jeżeli np. podczas ruszania, bez gazu bądź delikatnie dodając, tak jakby go przydławi i obroty lecą tak w dół, ale zaraz jest ok. Nie wiem czy mogą być one temu winne czy ten typ tak ma ?
To normalne, że jeżeli ruszasz bez gazu to silnik przydławisz przez co obroty spadają. Jeżeli natomist spadają ci obroty po delikatnym naciśnięciu na pedal gazu to trzeba szukac przyczyny np w brudnej przepustnicy.
Wszystko zaczęło sie niewinnie zaczynał mi silnik coraz nierówniej pracowac na wolnych obrotach zwłaszcza na LPG , później pojawiła sie "dziura w mocy podczas przyspieszania. Po przekroczeniu 2 tys rpm problem stawał sie jakoby nieodczuwalny. Podejrzenie padło na świece ewentualnie kable WN i tu czekała na mnie zagwozdka – po wymianie zdjęcie fajki na I cylindrze nie powodowało zasadniczo zmiany pracy silnika.
Szybka konsultacja z Wszechwiedzącym (Jaksa <pomocy> <piwo> ) i stwierdzenie ze uszczelka pod kolektorem ssącym.
Diagnoza
Najciekawszy jest sposób diagnozy – lanie wody na kolektor – wystarczyło że polałem po I cyl a natychmiast dało się słyszeć charakterystyczny dźwięk jakbym lał na rozpalone zelazo i po chwili silnik zaczął dymić na biało.
Wymiana:
1. Rozłączyć akumulator i wypiąć przepływomierz i czujnik temp
2. Zdjąc pokrywe filtra powietrza wraz z przewodem łączącym z przepustnicą odpinając przewód podciśnienia od pokrywy zawoorowej.
3. odpiąć gumowe przewody zasilające wtryskiwacze
4. odpiąc przewody układu chłodzenia z rozdzielacza przy głowicy dla lepszego dostepu
5. Odpiąć instalację elektryczną z wtryskiwaczy wtrysków ani listwy nie ma potrzeby ruszać
6. Odkręcic kolektor 7 srub klucz 12 cztery od "góry" trzy od dołu i z dolnumi jest najwieksza zabawa bo najłatwiej odkrecac je z kanału prawie niemożliwe jest dostac się do srubki od strony alternatora z góry.
7 Odkęcic podstawe która mocuje kolektor do bloku silnika – dojście tylko od spodu.
8. Odkrecic przewód łączący kolektor ssący z Lambdą(??) skur.. jest metalowy co ja się naszarpalem zanim go zauważyłem Klucz 22 płaski
9 teraz mozna zdjąć kolektor ze szpilek lekko do tyłu i do góry unieść go nad głowicę i zabrać się do czyszczenia ressztek starej uszczelki. Ja do tego uzyłem noża i papieru sciernego 180. pamietac należy o zatkaniu wlotów czystym papierem ew szmatkami. Nie uzywać żadnych rozcieńczalników!!!!!
10 założyc nowa uszczelkę i składać.
efekt – 100%
Narzędzia:
1. Szczypce płaskie lub kombinerki do obejm
2. Śrubokręt krzyżakowy lub nasadka 7 do obejm slimakowych
3. klucze płaski-oczko 10, 12, 14, 22, nasadki 14 12 idealnie jest mieś malutka i dużą grzechotkę
4. papier scierny 140 do 200
Koszty:
uszczelka – 14,50 JC, czas pracy samemu około 3- 3,5 godziny.
Pozyczone z innego forum ale zapewne sie jutro przyda. Ja sam jutro to bede robil
Szybka konsultacja z Wszechwiedzącym (Jaksa <pomocy> <piwo> ) i stwierdzenie ze uszczelka pod kolektorem ssącym.
Diagnoza
Najciekawszy jest sposób diagnozy – lanie wody na kolektor – wystarczyło że polałem po I cyl a natychmiast dało się słyszeć charakterystyczny dźwięk jakbym lał na rozpalone zelazo i po chwili silnik zaczął dymić na biało.
Wymiana:
1. Rozłączyć akumulator i wypiąć przepływomierz i czujnik temp
2. Zdjąc pokrywe filtra powietrza wraz z przewodem łączącym z przepustnicą odpinając przewód podciśnienia od pokrywy zawoorowej.
3. odpiąć gumowe przewody zasilające wtryskiwacze
4. odpiąc przewody układu chłodzenia z rozdzielacza przy głowicy dla lepszego dostepu
5. Odpiąć instalację elektryczną z wtryskiwaczy wtrysków ani listwy nie ma potrzeby ruszać
6. Odkręcic kolektor 7 srub klucz 12 cztery od "góry" trzy od dołu i z dolnumi jest najwieksza zabawa bo najłatwiej odkrecac je z kanału prawie niemożliwe jest dostac się do srubki od strony alternatora z góry.
7 Odkęcic podstawe która mocuje kolektor do bloku silnika – dojście tylko od spodu.
8. Odkrecic przewód łączący kolektor ssący z Lambdą(??) skur.. jest metalowy co ja się naszarpalem zanim go zauważyłem Klucz 22 płaski
9 teraz mozna zdjąć kolektor ze szpilek lekko do tyłu i do góry unieść go nad głowicę i zabrać się do czyszczenia ressztek starej uszczelki. Ja do tego uzyłem noża i papieru sciernego 180. pamietac należy o zatkaniu wlotów czystym papierem ew szmatkami. Nie uzywać żadnych rozcieńczalników!!!!!
10 założyc nowa uszczelkę i składać.
efekt – 100%
Narzędzia:
1. Szczypce płaskie lub kombinerki do obejm
2. Śrubokręt krzyżakowy lub nasadka 7 do obejm slimakowych
3. klucze płaski-oczko 10, 12, 14, 22, nasadki 14 12 idealnie jest mieś malutka i dużą grzechotkę
4. papier scierny 140 do 200
Koszty:
uszczelka – 14,50 JC, czas pracy samemu około 3- 3,5 godziny.
Pozyczone z innego forum ale zapewne sie jutro przyda. Ja sam jutro to bede robil
Jeśli chodzi o silnik 1.6 16v BCB są tylko śruby od góry na torx 40 ,tak dla potomnych żeby nie szukali od dołu jak ja
Re: Uszczelka kolektora ssącego
Odkopuje ale nie chce zakładać nowego tematu.
Mam zamiar wymienić te uszczelki w moim 1.6 16v AZD. Z tym ze byłem w VW zamówiłem te zielone oringi ale gość mówi ze tych czarnych gumek nie ma. Na Allegro tez nie ma 06a 133 227 b do wersji silnika 77kW 105KM. Teraz nie wiem czy one tam są w moim kolektorze i zamówić je gdzies na Allegro czy odpuścić i nie tracić pieniędzy bo ich tam nie ma.
Mam zamiar wymienić te uszczelki w moim 1.6 16v AZD. Z tym ze byłem w VW zamówiłem te zielone oringi ale gość mówi ze tych czarnych gumek nie ma. Na Allegro tez nie ma 06a 133 227 b do wersji silnika 77kW 105KM. Teraz nie wiem czy one tam są w moim kolektorze i zamówić je gdzies na Allegro czy odpuścić i nie tracić pieniędzy bo ich tam nie ma.
Masz tylko jedną dużą i w dodatku stalową uszczelkę pomiędzy kolektorem ssącym a głowicą.
Już zrobiłem miałem normalnie te 4 zielone oringi tych gumek szerszych nie mogłem wyczaić zreszta gość w aso vw nawet ich nie miał jak zamówić po prostu chyba ich nie ma.