Kompresja cylindrów i ewentualny remont silnika AQY
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- JonnyQuest
- Mały gagatek
jakie dokładnie pierścienie włożyłeś ?
nr. katalogowy, albo chociaż markę + wymiary
ilu częściowe te pierścienie ?
nr. katalogowy, albo chociaż markę + wymiary
ilu częściowe te pierścienie ?
Wysłano z klapka KUBOTA z użyciem Tapczantalk
- matchojs85
- Nowicjusz
Powiem Ci szczerze że już sam nie wiem w końcu jakie to były pierścienie. Sęk w tym, że mój mechanik dobierał je spośród trzech różnych kompletów. I naprawdę nie mam pojęcia, który ostatecznie siedzi w aucie. Ciężko było dopasować ponieważ tłoki były leciutko naruszone ciężką nogą poprzedniego właściciela..
VOLKSWAGEN BORA 2.0 AQY 2000r.
VOLKSWAGEN GOLF VI VARIANT 1.6 TDI CR 2012r.
- JonnyQuest
- Mały gagatek
gdybyś kiedyś odwiedził mechanika, spytaj się na jakie pierścienie wymienił.
bardzo mi zależy na konkretnej informacji , i jak najszybciej wymienić te pierścienie, póki katalizator nie zapchany ...
bardzo mi zależy na konkretnej informacji , i jak najszybciej wymienić te pierścienie, póki katalizator nie zapchany ...
Na takie jakie siedzą w mk III 2.0. Mają dokładnie takie same wymiary ( tylko jak powiesz,że chcesz do golfa III, to będą jednoczęściowe)JonnyQuest pisze:gdybyś kiedyś odwiedził mechanika, spytaj się na jakie pierścienie wymienił.
User
- matchojs85
- Nowicjusz
Leoś a jak się Ciebie wcześniej pytałem to mi tego zdania nie powiedziałeś chyba..
- JonnyQuest
- Mały gagatek
a powiem wam ciekawostkę, w katalogach kolben pierścienie dla bory 2.0 i golfa III 2.0/i 16v mają nie tylko takie same rozmiary lecz takie same numery "części"
to znaczy że niektórzy producenci zalecają pierścienie starszego typu, bo i pewnie wiedzą ze 3 częściowe nie wypaliły
teraz tylko pytanie jakiej firmy 1 częściowe wybrać ?
kolby
mahle
goetze
co polecacie ?
to znaczy że niektórzy producenci zalecają pierścienie starszego typu, bo i pewnie wiedzą ze 3 częściowe nie wypaliły
kolby
mahle
goetze
co polecacie ?
Z tych trzech to wybrałbym mahle bo tej firmy przeważnie montowane są tłoki chociaż te goetze też są polecane.
Re: Kompresja cylindrów i ewentualny remont silnika AQY
Podaj w ktorych katalogach kolego bo po 1 z tego co ustaliłem - pierscienie z ABF 2.0 16V NIE PASUJĄ na tłoki AQY -JonnyQuest pisze:a powiem wam ciekawostkę, w katalogach kolben pierścienie dla bory 2.0 i golfa III 2.0/i 16v mają nie tylko takie same rozmiary lecz takie same numery "części"
kolby
mahle
goetze
co polecacie ?
AQY wymiar podstawowy tłok 82,465 średnica cylindra 82,51.Pierwszy szlif 82,965 i 83,01.
Analogicznie ABF 82,485;82,51 i 82,735;82,76.ABF ma jeszczy trzeci szlif.
Po 2 ANI GOETZE ANI KOLBENSCHMIDT nie produkują OBECNIE pierścieni jednoczęsciowych - sa to pierscienie najwyżej 2 cześciowe.
U mnie w AQY oryginalnie zamontowane były rownież 2 czesciowe MAHLE - a silnik i tak pluł olejem po zaworach. Wszystko wskazuje na to, że to raczej rodzaj materialu ( byc moze pierscienie zostaly wykonane ze zbyt miekkiego materialu ) powoduje ich szybkie zuzycie.
Tyle w temacie. Pominąłem oczywiscie polskie firmy produkujace pierscienie - bo osobiscie nie mam przekonania chociaz nie twierdze ze sa złe bo zwyczajnie nie mialem z nimi kontaktu.
Cały burdel w temacie pierścieni bierze sie z błednego nazewnictwa.
1 Pierscien jednoczesciowy to pierscien bez sprezynki.
2 Pierścien dwucześciowy to pierścien + spreżynka! ( a ludzie piszą ze to jednoczesciowy!)
3 Pierścien trzyczęsciowy to dwie blaszki + spreżynka
Stad całe zamieszanie. Dlatego Ci ktorzy zmieniali pierscienie zmieniali najwyzej z 3 czesciowych na 2 czesciowe a nie na jendoczesciowe ktore pewnie szybko zajechalyby cylindry.
- matchojs85
- Nowicjusz
Coś w tym jest. Bo mój mechanik też nie za bardzo łapał jak mu wmawiałem, że chce jednoczęściowe..
matchojs85, no i jak tam spalanie....oleju u ciebie po remoncie?
User
- matchojs85
- Nowicjusz
Zmniejszyło się naprawdę znacząco... Przejechałem co prawda dopiero 5 tysiecy kilometrów i ciągle mi się tam wszystko jeszcze układa ale już jestem mega zadowolony. Wcześniej przy tych 5.000 km musiałbym wlać już ponad 6 litrów oleju... teraz dolałem "tylko" dwa razy po pół...
Czyli jest sześć razy lepiej... sześć razy mniejsze branie oleju...
Czyli jest sześć razy lepiej... sześć razy mniejsze branie oleju...
matchojs85, To i tak sporo ale liczę, że spalanie oleju jeszcze sie u Ciebie zmniejszy gdy nowe pierścienie "ułoża się". Panewki zmieniałeś?
Witam, u mnie też jest problem z poborem oleju oraz chekiem " abgass werkhstadt" , po podłączeniu komputera jest komunikat że mieszanka za bogata, oraz błąd sondy lambda. Wymienilem 2 sondy lambda, po kilku dniach od wykasowania błędu on wraca ale... po kliku dniach znika sam. Co to może byc za przyczyna że błąd znika po kilku dniach ? Dodam że podczas jazdy na ciepłym silniku on znika.
- matchojs85
- Nowicjusz
Ten CHCECK to najbardziej irytująca rzecz w moim autku.. raz jest raz nie ma...
za to oleju już niemal nie bierze
za to oleju już niemal nie bierze