Witam,
Jak to tradycyjnie z silnikiem 1.6 SR mam problem z ubywającym olejem. Ubywa mi go tak 1L na 100km. Golfik jest bardzo zrywny, wgl nie kopci a olej ucieka. Umhyłem silnik żeby zobaczyć na świeżo czy nie ucieka gdzieś olej i widać wycieki z pod pokrywy zaworów wiec uszczelka to na bank do zmiany. Jedna ze świec była lekko mokra z oleju, czyżby uszczelmiacze zaworowe? Ciśnienie miałem mierzone na cylindrach i wyszło 15, 16 bar. Jest to prawidłowe ciśnienie?
Ciśnienie na cylindrach
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Ciśnienie na cylindrach
Cisnienie faktycznie za wysokie. Zdecydowanie do wymiany jest uszczelka pod głowicą oraz regeneracja głowicy czyli (sprawdzanie szczelności, wymiana uszczelniaczy itp.)
Przy okazji sciagnietej głowicy mozesz zobaczyc jak wygladaja tłoki i czy nie chodzą za luzno w bloku. Ale tak jak pisalem wczesniej 95% głowica do roboty. Jeszcze mozesz sprawdzic czy na odpalonym silniku jak odkrecisz korek wlewu oleju czy ostro wali powietrzem z olejem.
Przy okazji sciagnietej głowicy mozesz zobaczyc jak wygladaja tłoki i czy nie chodzą za luzno w bloku. Ale tak jak pisalem wczesniej 95% głowica do roboty. Jeszcze mozesz sprawdzic czy na odpalonym silniku jak odkrecisz korek wlewu oleju czy ostro wali powietrzem z olejem.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Ciśnienie na cylindrach
Cóż to byłaby za awaria uszczelki że na wszystkich cylindrach podnosi ciśnienie, nie widzę takiej możliwości. Zostaw ten temat w spokoju pewnie manometr źle wyskalowany a i tak branie oleju zaprowadzi cię do wymiany pierścieni to przy okazji i głowicę sprawdzisz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Ciśnienie na cylindrach
Ogólnie to myślę nad remontem silnika. Pomyliłem się i napisałem że ubywa mi 1L oleju na 100 km a mialo być na 1000km. Ja mam litr oleju za 15 zł a rocznie zrobię ok 10 tyś km więc wychodzi 150 zł rocznie na olej a kapa wyniesie 1200 zł jak nic. Nie planuję mieć auta przez 6 lat czy tam więcej więc nie wiem czy opłaca mi się robić remont. Ogólnie z autem wszytsko ok tylko też ta skrzynia w tych silnikach :/ na wstecznym biegu tak stuka dziwnie, jakby jakieś łożysko...