Witam mój golf 4 1.6 16v azd po przejechaniu kilku kilometrów gorzej reaguje na gaz w ten sposób więcej pali.
Wyczyściłem zaadaaptowałem przepustnice, kupiłem nową też zaadaptowałem, uszczelki kolektora, egr czyszczony, egr zaślepiony. Nie mam przepływomierza.
Czujnik cieczy mam teraz odłączony jest to samo. Mam zamiar kupić nowy i sprawdzić. Mechanik mówi że gdyby to był czujnik położenia wału to by samochód nie odpalał.
Co to może jeszcze być?
1.6 16v gorzej reaguje na gaz po przejechaniu kilku km
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wszystko wskazuje na czujnik temperatury wody. Ile jest tych km przejechanych do wystąpienia usterki? Może to być sonda...
Czasami są to 3 km jak dojeżdżam do pracy czasami 10km. Przy jedynce lub biegu wstecznym trzeba przytrzymać pedał gazu aby obroty wzrosły (na początku idą lekko w dół).
Odslepilem egr/wymieniłem czujnik temperatury cieczy. Czytałem na innym forum ze moze byc to także map sensor lub potencjonometr w pedale gazu. Myślicie czy moze byc to spowodowane jedna z tych rzeczy?
Dodam ze gdy juz mi tak nie reaguje na dodanie gazu to wyłącze samochod na 30 sekund odpalę i juz przywraca mu noc, która traci po kilku km.
A i dodam ze nie mam i instalacji lpg.
Odslepilem egr/wymieniłem czujnik temperatury cieczy. Czytałem na innym forum ze moze byc to także map sensor lub potencjonometr w pedale gazu. Myślicie czy moze byc to spowodowane jedna z tych rzeczy?
Dodam ze gdy juz mi tak nie reaguje na dodanie gazu to wyłącze samochod na 30 sekund odpalę i juz przywraca mu noc, która traci po kilku km.
A i dodam ze nie mam i instalacji lpg.
Są 2 sondy. Podejrzyj ich pracę w grupach 030-037