Silnik 1.6 sr - spalanie.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- grzechotek
- Ma gadane
- Auto: Golf MK6
- Silnik: BSE
psilos1, sprawdziłem ten zaworek który zamieściłeś na zdjęciu i on się nie rusza. Po dodaniu gazu nic ani nie drgnie. Coś mi cyka w silniku może to to.
Ten zaworek spełnia bardzo ważną funkcję do poprawnego działania silnika -musi być sprawny.Sprawdz najpierw czy przegroda w kolektorze nie jest połamana poruszając ręką zaworkiem powinien działać bez zacięć.Zaworek działa na podcisnienie,wyjnij zaworek i ustami wciagajec powietrze sprawdz czy działa.
- grzechotek
- Ma gadane
Wyciąłem ten zaworek z początku miał problemu z ruszeniem ale później normalnie działał. Sprawdziłem później to co ma ruszać ten zaworek i też lekko działa, żadnych oporów. Po złożeniu dalej on się nie porusza, gdy dodaję gazu.
Re: Silnik 1.6 sr - spalanie.
Odłącz gumową rurkę od zaworka i przygazuj...powinna zasysać powietrze.grzechotek pisze:Wyciąłem ten zaworek z początku miał problemu z ruszeniem ale później normalnie działał. Sprawdziłem później to co ma ruszać ten zaworek i też lekko działa, żadnych oporów. Po złożeniu dalej on się nie porusza, gdy dodaję gazu.
Zaworek otwiera sie przy ponad 3,5 tys obrotów.....
- grzechotek
- Ma gadane
Jak powyżej 3,5k to się rusza, ja lekko gazowałem bo myślałem że otwiera się proporcjonalnie do otwierania się przepustnicy.
Pytam z ciekawości: do czego dokładnie jest ten zaworek co on otwiera w kolektorze ?
Pytam z ciekawości: do czego dokładnie jest ten zaworek co on otwiera w kolektorze ?
A co uważacie o spalaniu 7-7.5L/100km w trasie, a w mieszanym z miastem (w tym miasto 46km) na 100km spala 11L/100km. Dodatkowo mam błąd sondy lambda 000537, 18-00 upper limit ?