[mk4] 1.4 niskie ciśnienie oleju
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk4] 1.4 niskie ciśnienie oleju
Cześć wszystkim
W moim golfiku ostatnio zapiszczało ciśnienie oleju, po oddaniu auta do mechanika i wymienieniu czujnika dzieje się to samo i sprawdzane było manometrem- ciśnienie niskie, sam mechanik powiedział, że raczej przetarte wałki i auto do remontu, którego nie opłaca sie robić.
I stad moje pytanie czy ktoś z Was ma ten sam problem i jeździ "az do zajechania" i jak długo już tak jeździ ? Zastanawiam sie ile mi autko może wytrzymać w takim stanie.
W moim golfiku ostatnio zapiszczało ciśnienie oleju, po oddaniu auta do mechanika i wymienieniu czujnika dzieje się to samo i sprawdzane było manometrem- ciśnienie niskie, sam mechanik powiedział, że raczej przetarte wałki i auto do remontu, którego nie opłaca sie robić.
I stad moje pytanie czy ktoś z Was ma ten sam problem i jeździ "az do zajechania" i jak długo już tak jeździ ? Zastanawiam sie ile mi autko może wytrzymać w takim stanie.
-
- VWGolf.pl Killer
[mk4] Re: 1.4 niskie ciśnienie oleju
tak to długo można jeździć ale i niema reguły można wlać gęstszy olej może pomóc albo kupić samą górę czyli walki z obudowa już tak kiedyś robiłem nie trzeba zwalać głowicy wystarczy zdjąć pasek rozrządu i odkręcić tą część z wałkami pół dnia i przełożone a tego jest pełno ja kupowałem na szrocie i był pewny na te wałki i od razu było ciszej i lampka na ciepłym odeszła w zapomnienie
Wszystko ok tylko wałki bez przyczyny się nie wycierają. Dlatego najczęściej przyczyną są przytkane kanały olejowe drobnymi kawałkami nagaru jaki osadza się.
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
ja bym powiedział ze nie trzyma oleju na panewkach bo jesli nie masz na dole to u góry tez kiedys jezdzilem z czujnikiem i w glowicy i na dole bo testowalem to na spprawnym motorze i rozgrzanym silniku cisnienie czasem spadało do 0.6 bara to na górze
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Olej jest 15W-40 więc dość gęsty, do głowicy w sumie mam dostęp po dobrej cenie i sprawne, używka. Jak to w końcu jest w silniku AKQ (98r), jedni mówią, że sa 2 czujniki, jeden na głowicy a drugi gdzieś przy filtrze a mój mechanik mówi cały czas, że jest jeden, tylko na głowicy. A jak to wygląda z dostępem do smoka ? Dużo rozbierania ? Nigdy nie miałem z tym do czynienia i nie wiem jak to wygląda wszystko.
I ile mogła by kosztować w warsztacie przerzutka tej samej góry z wałkami ? Chodzi mi tylko o taką orientacyjną cene.
I dodam jeszcze...Czy jest to możliwe przy 225k przebiegu żeby wałki sie powycierały? Olej zmieniany, dolewany (bo wiadomo pali ) i ogólnie zawsze wszystko na czas było dbane...
- hayperekpo
- VWGolf.pl Killer
Jeśli silnik był często niedogrzany w zimie i w oleju gromadziło się sporo wody, to bardzo możliwe że kanały olejowe są zapchane nagarem i mazią. Jest to częsta przypadłość tych silników, która prowadzi do przedwczesnego ich zużycia.
- grandi
- Lord GTI
tak to jest jak leje sie kiepski olej albo rzadko zmienia i to co pisze hyper a co bedzie jak panewki nie trzymaja cisnienia zrobisz gore a tu pupa
No remont silnika w tym aucie raczej się nie opłaca, nie ma się co oszukiwać... Dam jeszcze do sprawdzenia tego smoka i kanały czy nie są zawalone nagarem i "mułem"... Dziękuje Wam za pomoc A wiecie moze czy da się ten irytujący piszczek jakoś łatwo wyłączyć? Czy jak odepne kable z czujnika na głowicy i przyczepie do masy to da mi to świety spokoj ? Bo jest to nie do zniesienia
-
- VWGolf.pl Killer
stała masa załatwi brzęczyk no ale jak zdejmiesz miskę to i panewki zobacz jak wyglądają
-
- Nowicjusz
- Auto: Volkswagen Golf
Witam podepnę się pod temat też mam problem z kontrolką oleju tylko że u mnie miga gdy auto jest rozgrzane zaczyna migać gdy wskoczy temp. 80stopni i jak osiągnie 90 to dalej tak jest , gdy stoję i obroty spadna poniżej 1000 czy wiecie co może być tego przyczyną ?
dodam że nie raz zdarzy się że auto zgaśnie na wolnych posiadam mk3 1,4 benzyna AEX wymieniłem juz czujnik temp.oleju UPG świece,kable,kopułkę palec ustawiłem zapłon na lampę ,ustawiłem rozrząd i dalej to samo
dodam że nie raz zdarzy się że auto zgaśnie na wolnych posiadam mk3 1,4 benzyna AEX wymieniłem juz czujnik temp.oleju UPG świece,kable,kopułkę palec ustawiłem zapłon na lampę ,ustawiłem rozrząd i dalej to samo
- grandi
- Lord GTI
zalej mu jakies 10w60
Zrobić pomiar ciśnienia oleju na rozgrzanym. Czy faktycznie jest takie niskie.