1.6 8V AKL - zgasł i nie odpala
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
1.6 8V AKL - zgasł i nie odpala
Hej, jak w temacie, jechałem normalnie, auto w pewnym momencie zgasło i już nie chciało odpalić. W domu podłaczyłem pod OBD i widzę że ECU przestało być wykrywane. I teraz pytanie, czy to możliwe ze tak ot sobie stwierdziło że się spali ? PCB wygląda bardzo ładnie. Bezpieczniki całe.
I drugie pytanie, mam sterownik 06A906019BR, czy zamiast niego mogę wziąć 06A906019AK ? Pierwszy jest od 190zł, drugi już od 30.
Ewentualnie który scalak przelutować ze starego ECU do nowego by pominąć programowanie kluczyków czy zegarów ?
I drugie pytanie, mam sterownik 06A906019BR, czy zamiast niego mogę wziąć 06A906019AK ? Pierwszy jest od 190zł, drugi już od 30.
Ewentualnie który scalak przelutować ze starego ECU do nowego by pominąć programowanie kluczyków czy zegarów ?
Nie liczą się konie, liczy się to czy umiemy tym jeździć . . .
Re: 1.6 8V AKL - zgasł i nie odpala
Może zwyczajnie nie dochodzi do ecu zasilanie lub masa....patrzyłeś na podszybiu czy nic tam nie zgniło lub zaśniedziało....
ECU spalone na pewno, winowajca znaleziony
Poprzedni właściciel, wtyczki w podszybiu były gołe i zalane wodą.
A na moje pytani ktoś da odpowiedź dla potomnych ?
A na moje pytani ktoś da odpowiedź dla potomnych ?
Jak ktoś będzie wiedział to ci odpowie. Na tym polega forum. Nieraz nie uzyska się odpowiedzi bo nikt tu nie ma szklanej kuli. Co do podmiany ecu to sprawdź sobie w etce czy to są jakieś zamienne części. Nieraz niby te same części są w całej gamie vw a nieraz są inne w vw inne w seacie a jeszcze inne w skodzie. Ja w leonie mam ecu gdzie mam końcówkę bd a w vw było bb. Teoretycznie im dalsze litery alfabetu tym nowsza wersja...
Zamowiłem droższy za 200zł z tym samym oznaczeniem, wolałem nie ryzykować.
Więc niestety krzyczy immo na kokpicie i auto działa 2-3s VAG -Commander pokazał pin IMMO. Pytanie, może wystarczy przelutować któryś układ scalony ? Albo jak ożywić to ? Bo niestety pinów do ECU nie mam
-
- Nowicjusz
Wystarczy zakodowac kluczyk, na forum jest opis jak to zrobić. Nie potrzebny Ci pin ECU.
I zaoszczędziłem 350zł za wizytę specjalisty ! Dzięki wielkie, auto ożyło i działa. Tak dla potomnych, opis adaptacji dodaję poniżej:
Odczytujemy PIN VAG Commanderem, jak już mamy PIN immo to:
łączymy się z licznikiem za pomocą vcds , vag com lub innym programem do diagnostyki grupy vag. W polu login wpisujemy PIN poprzedzony zerem. Następnie przechodzisz do adaptacji i kanału 21. W polu nowa wartość wpisujesz liczbę kluczy do zaprogramowania następnie klikamy test i save. Wyciągamy kluczyk ze stacyjki wkładasz następny , przekręcamy zapłon. Przy ostatnim kluczyku procedura zostaje zakończona. Mała uwaga. Nie da się zakodować jednego kluczyka. Przy kodowaniu trzeba programować wszystkie, ponieważ poprzednie zostaną skasowane. To tyle
Odczytujemy PIN VAG Commanderem, jak już mamy PIN immo to:
łączymy się z licznikiem za pomocą vcds , vag com lub innym programem do diagnostyki grupy vag. W polu login wpisujemy PIN poprzedzony zerem. Następnie przechodzisz do adaptacji i kanału 21. W polu nowa wartość wpisujesz liczbę kluczy do zaprogramowania następnie klikamy test i save. Wyciągamy kluczyk ze stacyjki wkładasz następny , przekręcamy zapłon. Przy ostatnim kluczyku procedura zostaje zakończona. Mała uwaga. Nie da się zakodować jednego kluczyka. Przy kodowaniu trzeba programować wszystkie, ponieważ poprzednie zostaną skasowane. To tyle