SWAP 1.4AKQ na 1.6AUS
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- czester1251
- Mały gagatek
Re: SWAP 1.4AKQ na 1.6AUS
napisz jak się udała operacja "przeszczep"...
Mój golf: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=477023" onclick="window.open(this.href);return false;
przeszczep w toku - w poniedziałek będzie silnik i na dniach podmianka. Dam znać jak poszło i jak finansowo to wyglądało.
pozdrawiam
pozdrawiam
- czester1251
- Mały gagatek
marcin7x5 pisze:A nie myslałeś czasem o swapie na silnik od polo 6n2 gti. Jest to tez 1,6 16V ale moc jego to 125KM. I chyba będzie mniej roboty niz z AUS-em
Mniej skomplikowana jednostka znasz kogoś kto zrobił taki swamp z polo?
Mój golf: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=477023" onclick="window.open(this.href);return false;
- czester1251
- Mały gagatek
Powodzenia. Oby wszystko poszło w miarę gładko...ice4 pisze:przeszczep w toku - w poniedziałek będzie silnik i na dniach podmianka. Dam znać jak poszło i jak finansowo to wyglądało.
pozdrawiam
jednak przepustnica jest na linkę... i tutaj pytanie czy przełożenie przepustnicy z 1,4AKQ do 1,6AUS będzie ok ?
Silnik i tak sprzedają goły bez przepustnicy.
- czester1251
- Mały gagatek
ice4 pisze:jednak przepustnica jest na linkę... i tutaj pytanie czy przełożenie przepustnicy z 1,4AKQ do 1,6AUS będzie ok ?
W porządku, da się przełożyc przepustnice z 1.4 akq na 1.6 aus.
- czester1251
- Mały gagatek
I jak sie udał swamp?
napisz coś...
napisz coś...
Swap in progres.............90%
Nowy silniczek siedzi już na miejscu.
Większe różnice mechaniczne pomiędzy 1.4 AKQ a 1.6 AUS:
- do wywalenia chłodnica oleju z AUS
- do zatkania EGR w głowicy AUS
- do wycięcia jedno ucho silnika żeliwne przy kolektorze.
Generalnie na razie większych problemów mechanik nie stwierdził, po południu odbieram auto - wtedy będę mógł powiedzieć więcej na temat.
finansowo - 1500 silnik (przejechane 112tys.) + 800 przekładka pełna + nowe sprzęgło SACHS ,świeczki, oleje, płyny, uszczelki itp. ok 500 = 2800zł
dojdzie jeszcze rozrząd - ale to troszkę nim teraz trzeba będzie pojeździć, jestem dobrej myśli.
Nowy silniczek siedzi już na miejscu.
Większe różnice mechaniczne pomiędzy 1.4 AKQ a 1.6 AUS:
- do wywalenia chłodnica oleju z AUS
- do zatkania EGR w głowicy AUS
- do wycięcia jedno ucho silnika żeliwne przy kolektorze.
Generalnie na razie większych problemów mechanik nie stwierdził, po południu odbieram auto - wtedy będę mógł powiedzieć więcej na temat.
finansowo - 1500 silnik (przejechane 112tys.) + 800 przekładka pełna + nowe sprzęgło SACHS ,świeczki, oleje, płyny, uszczelki itp. ok 500 = 2800zł
dojdzie jeszcze rozrząd - ale to troszkę nim teraz trzeba będzie pojeździć, jestem dobrej myśli.
SWAP 1.4AKQ na 1.6AUS
a czemu chcesz go zatykać? Coś nie pasuje?ice4 pisze:do zatkania EGR w głowicy AUS
Swap .. zrobiony
do listy rzeczy nie pasujących trzeba dopisać - za długie śruby mocujące silnik. Większość trzeba było skrócić.
Jak na razie silnik na dotarciu więc bez szaleństw. czuć wyraźny skok mocy i inną kulturę pracy. ładnie trzyma i wkręca się na obroty.
jutro podpięcie pod kompa i kasowanie błędów.
na wolnych ma troszkę małe obroty ok. 800 myślę że to kwestia adaptacji przepustnicy.
ogólnie podsumowując Da się przy niedużym nakładzie pieniężnym. Temat wart przemyślenia jeśli Wasze 1,4 AKQ kończą żywot.
podziękowania dla:
pilka19871 - za pomoc merytoryczną, bez jego wcześniejszych postów pewnie bym się w to nie bawił..chłopak zna się na robocie
czester1251 - za trzymanie kciuków
do listy rzeczy nie pasujących trzeba dopisać - za długie śruby mocujące silnik. Większość trzeba było skrócić.
Jak na razie silnik na dotarciu więc bez szaleństw. czuć wyraźny skok mocy i inną kulturę pracy. ładnie trzyma i wkręca się na obroty.
jutro podpięcie pod kompa i kasowanie błędów.
na wolnych ma troszkę małe obroty ok. 800 myślę że to kwestia adaptacji przepustnicy.
ogólnie podsumowując Da się przy niedużym nakładzie pieniężnym. Temat wart przemyślenia jeśli Wasze 1,4 AKQ kończą żywot.
podziękowania dla:
pilka19871 - za pomoc merytoryczną, bez jego wcześniejszych postów pewnie bym się w to nie bawił..chłopak zna się na robocie
czester1251 - za trzymanie kciuków
SWAP 1.4AKQ na 1.6AUS
zdziwisz sie ale ten silnik ma obroty ok 700 na biegu jałowym.ice4 pisze:na wolnych ma troszkę małe obroty ok. 800 myślę że to kwestia adaptacji przepustnicy.
ice4 pisze:Jak na razie silnik na dotarciu więc bez szaleństw
o jakim dotarciu tutaj mowaice4 pisze:finansowo - 1500 silnik (przejechane 112tys.)
czekamy na dalsze relacje z "każdego pokonanego kilometra"
mój błąd wolne obroty to aktualnie około 600, nawet troszkę mniej. To chyba zbyt mało.... przy 700-800 silniczek ładniej pracuje.
czy przepustnica sama się zaadoptuje czy trzeba jej pomóc komputerem ?
czy przepustnica sama się zaadoptuje czy trzeba jej pomóc komputerem ?