Drgania na pedale sprzęgła [mk4] 1.4 16v
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam !!!
Jestem posiadaczem Golfa mk4 z silnikiem 1.4 16v ostatnio pojawił się problem ze sprzęgłem
(choć niekoniecznie) na pedale sprzęgła przy lekkim wciśnięciu pojawiły się nieprzyjemne wibracje
przy maksymalnym dociśnięciu ustają. Na luzie gdy wciskam sprzęgło silnik delikatnie zmienia odgłos.
Przy ruszaniu dźwięk silnika jest nieco inny niż normalnie (nazwał bym to lekkim burczeniem)
na wyższych biegach silnik chodzi normalnie, "dynamika" bez zmian.
Auto wróciło od mechanika który nie podjął się naprawy ale powiedział że podejrzewa iż to usterka
półpierścieni oporowych przy wale. Stwierdził to po wcześniejszych oględzinach sprzęgła i po barwie
oleju silnikowego w którym znajduje się jakby drobniutki brokat ( opiłki ? )
Bardzo proszę o pomoc, może ktoś z Was też kiedyś miał do czynienia z takim objawem.
Z góry dziękuję za odpowiedzi !!!
Jestem posiadaczem Golfa mk4 z silnikiem 1.4 16v ostatnio pojawił się problem ze sprzęgłem
(choć niekoniecznie) na pedale sprzęgła przy lekkim wciśnięciu pojawiły się nieprzyjemne wibracje
przy maksymalnym dociśnięciu ustają. Na luzie gdy wciskam sprzęgło silnik delikatnie zmienia odgłos.
Przy ruszaniu dźwięk silnika jest nieco inny niż normalnie (nazwał bym to lekkim burczeniem)
na wyższych biegach silnik chodzi normalnie, "dynamika" bez zmian.
Auto wróciło od mechanika który nie podjął się naprawy ale powiedział że podejrzewa iż to usterka
półpierścieni oporowych przy wale. Stwierdził to po wcześniejszych oględzinach sprzęgła i po barwie
oleju silnikowego w którym znajduje się jakby drobniutki brokat ( opiłki ? )
Bardzo proszę o pomoc, może ktoś z Was też kiedyś miał do czynienia z takim objawem.
Z góry dziękuję za odpowiedzi !!!
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_196.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; strona 13 - widzisz tu jakieś półpierścienie oporowe?
Nie widzę półpierścieni oporowych zatem co może być powodem tych drgań ?
Łożyska ?
Łożyska ?
Re: Drgania na pedale sprzęgła [mk4] 1.4 16v
tarczaadi86 pisze:Nie widzę półpierścieni oporowych zatem co może być powodem tych drgań ?
Łożyska ?
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
Załóżmy że to tarcza sprzęgła, zatem skąd te opiłki w oleju? Nigdy mi nie zabrakło oleju i był on regularnie zmieniany.
opiłki występują z zużywającej się skrzyni nic nie jest wieczneadi86 pisze:Załóżmy że to tarcza sprzęgła, zatem skąd te opiłki w oleju? Nigdy mi nie zabrakło oleju i był on regularnie zmieniany.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Ale mechanik mówił mu o opiłkach w oleju silnikowym .norek111 pisze:opiłki występują z zużywającej się skrzyni
Moje niedoczytanie,opiłki metalu w oleju silnikowym nie wróżą nic dobregostonefree pisze:Ale mechanik mówił mu o opiłkach w oleju silnikowym .norek111 pisze:opiłki występują z zużywającej się skrzyni
Masz silnik z blokiem aluminiowym więc to, że w oleju
świadczy prawdopodobnie o wycieraniu się gładzi cylindra / cylindrów ew może podpory wału.znajduje się jakby drobniutki brokat
Witam. Mam identyczny problem w mk IV 1.4, sprzeglo zmienione, lozysko w porzadku, pret prosty i olej w skrzyni czysty. Halas jest tylko przy wcisnietym lub lekko nacisnietym sprzegle. Najbardziej odczuwalne jest przy ruszaniu i zmianie na drugi bieg. Macie jakies pomysly?
Problem rozwiazany, okazalo sie ze silnik wyzional ducha, polksiezyc dystastujacy po prostu wypadl i lezal w misie olejowej, dodatkowo przytarl sie wal korbowy panewki i pokrywa zaworow razem z waklami rozrzadu. Cisnienei oleju na poziomie 0.1 bar.
Witam forumowiczow. Panowie od jakiegos czasu mam podobny problem. Podczas jazdy na biegu, kiedy lekko poloze noge na sprzegle sa wyczuwalne drgania. Przy wciskaniu rowniez. Gdy sprzeglo docisniete lub na biegu jalowym drgan nie ma. Auto przyspiesza i rusza normalnie. Tylko te drgania. Czym to moze byc spowodowane??? Chce dmuchac na zimne bo za trzy tygodnie wybieram sie na wakacje i wolal bym uniknąc przykrych niespodzianek z autkiem. Czy moze cos sie dzieje zlego z tarczą, dociskiem albo lozyskiem??? Prosze o jakies rady. Pozdrawiam.
Problem tkwil w wycieku oleju ze skrzyni na tarcze sprzegla ktore pozniej zaczelo sie slizgac... Problem rozwiazany. Wymiana sprzegla, uszczelnienie skrzyni, wymiana oleju w skrzyni.