Silnik 1.6 sr - spalanie.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- grzechotek
- Ma gadane
- Auto: Golf MK6
- Silnik: BSE
Wyruszam w dłuższą trasę i chciałem się zapytać z jaką prędkością najlepiej jechać, żeby było w miarę ekonomicznie. Jeśli ktoś ma ten silnik i komputer co pokazuje spalanie chwilowe, to byłbym wdzięczny za podanie mi jakie spalanie ma na 5 biegu z prędkością 90, 100 i 140 km/h.
Jadę nad morze z Podkarpacia to prawie 900km w jedną stronę, przy okazji sprawdzę ile mi spali benzyny oraz oleju - jak tam dojedzie.
Jadę nad morze z Podkarpacia to prawie 900km w jedną stronę, przy okazji sprawdzę ile mi spali benzyny oraz oleju - jak tam dojedzie.
Spalanie zależy od wielu czynników...dla tego silnika optymalna prędkość to około 120 pali wtedy 7- 7,5litrów na setkę
- grzechotek
- Ma gadane
- grzechotek
- Ma gadane
Widzę że masz komputer, sprawdzisz mi jakie ma spalanie chwilowe przy 100km/h ?
- brzozkalbn
- Użytkownik
- Kontakt:
Spalanie chwilowe jest uzależnione od wielu czynników. Całkowita masa pojazdu, droga, po której się poruszasz, rozmiar kół i wiele innych nie wspomne już o kondycji silnika. Nawet nie napisałeś jaki masz kod silnika...
- grzechotek
- Ma gadane
Re: Silnik 1.6 sr - spalanie.
Kod silnika to AKL. Wydaje mi się, że silnik jest jeszcze w dobrej kondycji, nie kopci, nie muli go. Wiem, że spalanie chwilowe zależy od wielu czynników, chcę wiedzieć tylko tak mniej więcej, czy mieszczę się w granicy spalania.brzozkalbn pisze:Spalanie chwilowe jest uzależnione od wielu czynników. Całkowita masa pojazdu, droga, po której się poruszasz, rozmiar kół i wiele innych nie wspomne już o kondycji silnika. Nawet nie napisałeś jaki masz kod silnika...
Spalanie w tym pochodzącym z czasów kiedy ilośc spalanego paliwa nie miała większego znaczenia silniku to 7-8 trasa i 10+ miasto...silnik idealny do LPG
Generalnie to niewielkie benzyny, a tym bardziej wolnossące nie lubią dalekich tras. Skrzynie mają krótkie, obroty szybko rosną, a spalanie idzie w górę... Najbardziej ekonomicznie to nie przekraczać 100/110kmh.
Spalanie brane pod uwage pokazywane przez komputer to tak jak ufac spalaniu podawanemu przez producenta auta
Re: Silnik 1.6 sr - spalanie.
Spalanie na komputerze mozna idealnie dostroić VAG-iemjan1966 pisze:Spalanie brane pod uwage pokazywane przez komputer to tak jak ufac spalaniu podawanemu przez producenta auta
- grzechotek
- Ma gadane
Mój golf ma strasznie krótka skrzynią, ale jest idealna tu gdzie mieszkam bo nie ma gdzie szybciej pojechać, sam teren zabudowany. Jakby dołożyli jeszcze 6 bieg to było by idealnie w sam raz na autostrady, ale zapewne nie kupi takiej skrzyni do tego silnika.
Sprawdz czy działa zaworek dodatkowej klapki kolektora...praktycznie we wszystkich znanych mi AKL-ach były uszkodzone co powodowało ubytek mocy powyżej 4tys obrotów i większe spalanie...mowię o tym zaworku-po dodaniu gazu powinien sie otwierać:
- grzechotek
- Ma gadane
Udało mi się dojechać i wrócić z nad morza bez żadnych problemów. Spalanie w trasie wyszło mi ok. 6,5-7,5 l/100km.
Olej miałem zlany po górną granicą tego radełkowanego pola a po powrocie do domu zmierzyłem i było na dolnej granicy tego radełkowanego pola. Nie znalazłem w internecie ile to jest, może wie ktoś.
Olej miałem zlany po górną granicą tego radełkowanego pola a po powrocie do domu zmierzyłem i było na dolnej granicy tego radełkowanego pola. Nie znalazłem w internecie ile to jest, może wie ktoś.