brak mocy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
brak mocy
Witam wszystkich.
Mam problem ze swoim mk4, benzyna 1.6 SR. Mianowicie od kilku tygodni silnik nie pracuję tak jak do tego czasu. Gdy wciskam gaz golf tak jakby nie miał mocy (wiem, że to śmiesznie brzmi jak na 1.6 ) tzn ma takie dziury jak przyśpiesza... Czyli od dołu ciągnie za chwilę taka jakby pustka i znowu jedzie tak jak powinien ale niestety tylko lekko poza 5tys obrotów i nie ma już wtedy mocy... Kilka dni temu jadąc po autostradzie trochę go przepalilem i przez dwa dni było ok, jakby coś się odblokowalo, teraz znowu to samo. Pomożecie? Miał ktoś podobnie?
Pozdrawiam
Mam problem ze swoim mk4, benzyna 1.6 SR. Mianowicie od kilku tygodni silnik nie pracuję tak jak do tego czasu. Gdy wciskam gaz golf tak jakby nie miał mocy (wiem, że to śmiesznie brzmi jak na 1.6 ) tzn ma takie dziury jak przyśpiesza... Czyli od dołu ciągnie za chwilę taka jakby pustka i znowu jedzie tak jak powinien ale niestety tylko lekko poza 5tys obrotów i nie ma już wtedy mocy... Kilka dni temu jadąc po autostradzie trochę go przepalilem i przez dwa dni było ok, jakby coś się odblokowalo, teraz znowu to samo. Pomożecie? Miał ktoś podobnie?
Pozdrawiam
Re: brak mocy
Ja miałem podobnie jak ty ale w silniku 2.0. Brak mocy z dołu ,palił więcej paliwa , odcinał obroty przy około 5,5 tyś., brak sygnału G40. Mechanik wymienił czujnik hala bosch oryginał za 280 zł i po problemie. Czujnik może być zabrudzony ale mechanik stwierdził że woli nie ryzykować bo przy wymianie trzeba rozpiąć rozrząd.
Ja też mam 8 zaworowy silnik, czujnik wału G28 nie ma nic z tym wspólnego . Ja miałem takie same objawy , jak skasowałem błąd to od razu pojawiał się błąd i check . Po wymianie czujnika hala G-40 błąd już się nie pojawił a silnik odżył.
brak mocy
No właśnie mi check się nie święci... ale na programie na stacji pokazało mi, że "czujnik halla (walka rozrządu) g40 - brak sygnału... powiem Ci, że już zglupialem bo jedni mówią tak, że jest ten czujnik a drudzy, że nie :/
Czujnik g40 jest. Podejdź do mechanika sprawdzi czujnik oscyloskopem i sprawa będzie jasna.