Cześć,
Kilka dni temu zauważyłem kilka niepokojących przypadłości mojego golfa, otóż:
-na zimnym silniku czasem nie odpali za pierwszym razem potrzebuje do tego odrobiny gazu, (to podejrzewam, że to wina przepustnicy)
-gdy przygazuję auto na zimnym silniku pojawia się szary dym, którego po rozgrzaniu już nie widać natomiast w kabinie odczuwalny jest zapach spalin zwłaszcza przy ruszaniu,
-pojawił się niewielki osad (masło) na korku wlewu oleju, nie ubywa natomisat oleju ani płynu chłodniczego a silnik nabiera odpowiednią temperaturę.
nie wiem czy to istotne ale ostatnio auto miało wymienione świece.
co to może być?czy to pierwsze objawy wskazujące na uszczelkę pod głowicą?
Golf 5 1.6 sr dymi po odpaleniu, uszczelka PDG?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Golf 5 1.6 sr dymi po odpaleniu, uszczelka PDG?
Najprawdopodobniej tak. Zobacz czy nie masz wypiętej wtyczki od przepustnicy. Proponuję podpiąć golfika pod Vaga i sprawdzić błędy.boraRadom pisze:-na zimnym silniku czasem nie odpali za pierwszym razem potrzebuje do tego odrobiny gazu, (to podejrzewam, że to wina przepustnicy)
U mnie jest to samo. Ale tylko po odłączeniu przepustnicy. Najprawdopodobniej masz też błąd grzałki sondy lamba.boraRadom pisze:-gdy przygazuję auto na zimnym silniku pojawia się szary dym, którego po rozgrzaniu już nie widać natomiast w kabinie odczuwalny jest zapach spalin zwłaszcza przy ruszaniu,
boraRadom pisze:-pojawił się niewielki osad (masło) na korku wlewu oleju, nie ubywa natomiast oleju ani płynu chłodniczego a silnik nabiera odpowiednią temperaturę.
U mnie jest tyle masła że można chleb smarować. Mechanik jak wymieniał mi olej mówił ,że te wlewy oleju po jakimś czasie mają nieszczelność i koło korka zbiera się wilgoć. To w 1.6srach jest dosyć częstą przypadłością.
Podstawowa sprawa to sprawdzić błędy jakie pokazuje Vag. Ewentualnie jeżeli nie będzie błędów przepustnicy to zobacz bodajże w 003 group TB* angle. U mnie po odłączeniu kostki jest stałe 21,5*.
Re: Golf 5 1.6 sr dymi po odpaleniu, uszczelka PDG?
ok m-c temu auto miało wymieniane świece oraz sonde. hmmm, faktycznie bez diagnostyki się nie obedzie.
Dzięki serdeczne za wskazówki.
Dzięki serdeczne za wskazówki.