Jaki olej do automatycznej skrzyni ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jaki olej do automatycznej skrzyni ?
Witam!
Mam pytanie,jaki powinien byc zalany najlepiej olej(wlasciwoci,nazwa)do automatycznej skrzyni biegów?bo powoli musze myslec o zmianie.
Dzieki z góry
Mam pytanie,jaki powinien byc zalany najlepiej olej(wlasciwoci,nazwa)do automatycznej skrzyni biegów?bo powoli musze myslec o zmianie.
Dzieki z góry
...:::VW:::... z Miłości do Samochodu:)
Dzieki na inforamcje.Ja mam zalany jakis zielony,i w ogole sie nie orientuje jakie on moze miec parametry... "musi być to olej o lepkości SAE 90 i oznaczeniu 5 lub MIL L-2105 B, kolor czerwony, może to być olej marki Castrol" to bedzie najodpowiedniejszy ? ile wchodzi do takiej skrzyni ?
pozdraVWiam
pozdraVWiam
...:::VW:::... z Miłości do Samochodu:)
- daniel2505
- Użytkownik
- Kontakt:
Castrol jak najbardziej. Do automatu w Fordzie nalali mi kiedyś Hipol ATF (czerwony mozna lać też do wspomagania w niektórych autach) no i nie polecam. Castrola mi polecali ale był drogi. Oleju wchodzi sporo bo dodatkowo olej wchodzi też do sprzęgła. Nie pamiętam dokładnie ale weszło mi ponad 8 litrów.
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=123919/]Mój zielony VARIANT[/url]
-
- Nowicjusz
Zielony to jest chyba do wspomagania a nie do skrzyni. Orlenu nie polecam, to wersja bardzo budżetowa. Lepiej zmienić na lepszy, np. Castrol typu Dextron IIBari pisze:mam zalany jakis zielony
[ Dodano: 27 Mar 2007 23:24 ]
Możesz jeszcze wymienić olej w dyfrze skrzyni. Teoretycznie wymiana nie jet konieczna ale zaszkodziś nie zaszkodzi. Wchodzi go ok. 1,5 l przekładniowego. i tu się pojawia moje pytanie:
Jaki olej przekładniowy polecacie do dyfra, który dostał trochę w ?
- luki58
- Mały gagatek
- Auto: VW Passat B6 Variant 2.0 TDi CR CBDC+ ; Seat Cordoba 6L 1.9 ASZ+ ; VW Passat B5 Variant 1.9 TDI AHU+
- Silnik: CBDC
Jak masz zalany zielony , to wlewasz zielony. Normalnie spuscisz gdzies ze 3L oleju. Niestety nie da sie spuscic z bebna, chyba ze wyciagniesz skrzynie. i ten olej ktory wlejesz pomiesza sie z tym co zostal.
A co do wlewania , to wlewa sie przez bagnet. Automat nie ma korka do sprawdzanie poziomu , a zwykly bagnet.
A co do wlewania , to wlewa sie przez bagnet. Automat nie ma korka do sprawdzanie poziomu , a zwykly bagnet.