Sprzęgło dwumasowe - czy można wymienić samą tarczę
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Sprzęgło dwumasowe - czy można wymienić samą tarczę
Witam, mam sprzęgło na wykończeniu, ale nic nie szarpie, tylko zaczyna ślizgać i bierze pod samą górą. W hurtowni dowiedziałem się, że w sprzedaży jest cały zestaw sprzęgła z kołem dwumasowym, jak wiadomo to spory wydatek.
Czy można gdzieś kupić samą tarczę i wymienić, czy trzeba kupować cały zestaw?
Czy można gdzieś kupić samą tarczę i wymienić, czy trzeba kupować cały zestaw?
- Fabian LDZ
- _
- Kontakt:
tarcza tradycyjna ma spręzyny tzw tłumik drgań skrętnychbwito pisze:To ta sama tarcza, która idzie do normalnego sprzęgła. Czy mam rozumieć że do dwumasa i do normalnego idzie faktycznie ta sama tarcza?
tarcza w dwumasie nie ma sprężyn
ale spokojnie można kupić samą tarczę lub zregenerować starą u Radzikowskiego www.sprzegla.com
[ Dodano: Wto Kwi 10, 2007 15:02 ]
a co do decyzji - zobaczysz zmachowca organoleptycznie po zdemontowaniu sprzegla...
jeżeli faktycznie nie masz drgań od dwumasowca może wymienic samą tarczę..
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Zamówiłem tą tarczę Sachs.
Sam też trochę poszperałem... Etka faktycznie pokazuje, że powinna pasować ta sama tarcza do ALH, ATD, AXR:
Katalog TecDoc też pokazuje tą tarczę, więc mam nadzieję, że faktycznie będzie pasowała
[ Dodano: Sro Kwi 25, 2007 19:47 ]
Co z tego finalnie wyszło?
Otóż docisk i coś tam jeszcze (mechanikiem nie jestem) były popękane w dwóch miejscach, więc choć tarcza pewnie by pasowała, przyszło wybulić 1235 zł za cały kompletny dwumas Sachsa
Co ciekawe przedtem nic nie szarpało, ale widziałem to na własne oczy. Znajomy mechanik widział coś takiego przy 40 tys. przebiegu w Leonie - widać te sprzęgła nie są najwytrzymalsze.
Pozdrawiam wszystkich.
Zamówiłem tą tarczę Sachs.
Sam też trochę poszperałem... Etka faktycznie pokazuje, że powinna pasować ta sama tarcza do ALH, ATD, AXR:
Katalog TecDoc też pokazuje tą tarczę, więc mam nadzieję, że faktycznie będzie pasowała
[ Dodano: Sro Kwi 25, 2007 19:47 ]
Trochę po czasie, ale postanowiłem to opisać, gdyby ktoś szukał podobnego tematu.symulant pisze:Jak najbardziej samą tarcze mozna zmienic. Ja to zrobiłem w lutym
Co z tego finalnie wyszło?
Otóż docisk i coś tam jeszcze (mechanikiem nie jestem) były popękane w dwóch miejscach, więc choć tarcza pewnie by pasowała, przyszło wybulić 1235 zł za cały kompletny dwumas Sachsa
Co ciekawe przedtem nic nie szarpało, ale widziałem to na własne oczy. Znajomy mechanik widział coś takiego przy 40 tys. przebiegu w Leonie - widać te sprzęgła nie są najwytrzymalsze.
Pozdrawiam wszystkich.