Pytanko o skrzynię :)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Pytanko o skrzynię :)
Witam wszystkich Mam mk2 1991 rok - silnik 1,6 PN z gaźnikiem 2EE i dwa pytania odnośnie skrzyni (5-biegowej). Nie podam teraz niestety oznaczenia (później wkleje ) Czy skrzynia jest bezobsługowa czy trzeba wymieniać w niej olej? I jak sprawdzić poziom tego oleju czy nie ma go za mało? Pozdrawiam.
It's better to burn out than to fade away!
ja w swoim wymieniłem, żadna skomplikowana operacja więc i Tobie proponuje na oleju nie ma co oszczędzać
1.montaż wspomagania - wykonane
2.wymiana lamp przód na cleary - wykonane
3.wymiana atrapy bez znaczka - wykonane
4.wymiana lamp tył na cleary - wykonane
5.szeroki zderzak przód - wykonane
6.centralny zamek - wykonane
7.zegary z obrotomierzem - :(
8. przyciemniane szyby - :(
9.alufelgi - :(
2.wymiana lamp przód na cleary - wykonane
3.wymiana atrapy bez znaczka - wykonane
4.wymiana lamp tył na cleary - wykonane
5.szeroki zderzak przód - wykonane
6.centralny zamek - wykonane
7.zegary z obrotomierzem - :(
8. przyciemniane szyby - :(
9.alufelgi - :(
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Zdejmujesz lewe koło i będziesz widział wlew oleju. Jest to śruba na imbus nr 17 bodajże. Jak ją odkręcisz i będzie kapać olej to masz stan (pamietaj o poziomym ustawieniu samochodu). Producent nie przewiduje wymiany oleju, ale nie przewidział też że będziemy golfami tyle lat jeździć:).
Jeżeli chcesz wymienić olej to polecam MOBILUBE SHC 1 75W90. Ja u siebie taki wlałem i skrzynia chodzi bardzo ładnie. Przede wszystkim nie wlewaj oleju normy GL-5, bo szybko zniszczysz skrzynię. Lej tylko GL-4 lub GL-4/GL-5 (właśnie ten Mobil taki jest).
Osobiście nie polecam oleju 80W90 (minerał), Bo w zimie będą problemy z wrzucaniem biegów na zimno. Lej pełen syntetyk 75W90.
Pamiętam że BP i Castrol chyba robią oleje z certyfikatem VW. Ale pamiętaj nie lej takiego, który spełnia tylko normę GL-5!!!
Oleju wchodzi ok. 2L.
Pozdrawiam
Jeżeli chcesz wymienić olej to polecam MOBILUBE SHC 1 75W90. Ja u siebie taki wlałem i skrzynia chodzi bardzo ładnie. Przede wszystkim nie wlewaj oleju normy GL-5, bo szybko zniszczysz skrzynię. Lej tylko GL-4 lub GL-4/GL-5 (właśnie ten Mobil taki jest).
Osobiście nie polecam oleju 80W90 (minerał), Bo w zimie będą problemy z wrzucaniem biegów na zimno. Lej pełen syntetyk 75W90.
Pamiętam że BP i Castrol chyba robią oleje z certyfikatem VW. Ale pamiętaj nie lej takiego, który spełnia tylko normę GL-5!!!
Oleju wchodzi ok. 2L.
Pozdrawiam