5-7A na ok 12h lub 3,5 na ok 20h (zalecane)manieczek111 pisze:Widze ze rozmawiacie o aku , to sie dolacze z pytankiem. Jakim wartoscia pradu powinienem ladowac akumulator 70 Ah prad rozruchowy 540 A?Mam namysli ladowanie poprzez prostownik.
Jak powina być moc ładowania akumulatora?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Marihuana Man
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Prawidłowo ładowany akumulator tomanieczek111 pisze:Widze ze rozmawiacie o aku , to sie dolacze z pytankiem. Jakim wartoscia pradu powinienem ladowac akumulator 70 Ah prad rozruchowy 540 A?Mam namysli ladowanie poprzez prostownik.
10% prądem znamionowym akumulatora przez 10 godzin lub
5% - - - - 20 godzin
ale nie ma takiego prostownika aby ładował jednym prądem
oznaki pełnego naładowania to:
-napięcie-przeważnie 14.4 V
-gęstość elektrolitu 1.28g/cm mierzone areometrem(można go sobie kupić,napewno się przyda) Jeżeli się nie zmienia w ciągu trzech godzin ta wartość to mu już wystarczy
-występują zw.kropelki elektrolitu wokół każdej celi akumulatora.Jeżeli po ładowaniu wokół którejś z cel nie jest mokro to znaczy ,że ta cela nie ma przejścia
(nie mylić z gotowaniem się w nim)
NIE POCHYLAć SIę NAD NIM Z PALąCYM PAPIEROSEM I UWAGA NA OCZY I UBRANIE bo będą dziórki
-
- Użytkownik
-
- Użytkownik
- Jacenty85
- Forum Master
- Kontakt:
Prawidłowe napięcie przewiduje się na przedział 13,8-14,4 i jeśli z włączonymi światłami nie schodzi poniżej tej granicy to jest ok. Nawet jeśli ma wyłączone światła a trzyma 14 to też jest dobrze. Najważniejsze jest zachowanie tego przedziału niezależnie od warunków. Sprawa druga to weźcie poprawkę na mierniki. Miernik taki za 30 zł pokazywał mi kiedyś 17 V i myślałem że regulator będzie do wymiany. Podpięcie dobrego profesjonalnego miernika wyjaśniło sprawę i okazało się że jest wszystko ok.
Np. w MK IV w książce podają ze łądowanie powinno być 14,8V i tak jest niezależnie od obciążenia alternatora, ja mam MK III i tez mam 14,8V i tak od 2 lat, aku sie nie gotuje i zarówki mam te same od 2 lat i jaśniej świecą, bo na ich wyjściu przy ich włączeniu mam 14,6V-ale ja mam regulator fabryczny, zamienniki są chyba na 14V z tego co mi się wydaje.