Witam jestem świeżym posiadaczem mk4 1,6SR variant silnik AKL i mieszkam w stolicy.
Byłem dziś na u mechaniora na przestawienie rozrządu o ząbek ponieważ autko muliło sie przy rozgrzanym silniku i w tej kwesti wszystko gra ,ale mechanik po podpięciu pod vaga stwierdził że wentylator chłodnicy załącza tylko 2 bieg ten przy temp. około 109 stopni i brak jest pierwszego biegu. Po sprawdzeniu lampeczką (żarówka i dwa kabelki) stwierdził że padnięty jest 1 bieg w wentylatorze diagnoza wentylator do wymiany. I tu moje pytanko ,skoro wentylator pracuje tylko na 2 biegu, ale działa, kręci się itd.. czy to możliwe, że może się tak uszkodzić wentylator??,że działa TYLKO na 2 biegu ?
Do momentu załozenia drugiego nowego wentylatora (ma zamówić) zalecił mi jazdę z włączoną klimką ponieważ wentyl od klimy chłodzi dodatkowo cały układ chłodzenia.
Co szanowni koledzy o tym sądzą ?
Pozdrawiam kusiek.
Wentylator chłodnicy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
wypnij kostke od czujnika temp odpowiedzialnego za wlaczanie wentylatora i zepnij go na krutko jakims kabelkiem. Jesli bedzie sie wlaczac tylko na drugim biegu to wentyl do wymiany jak na obu to czujnik temp do wymiany. W wentylatorze chyba nie ma za bardzo co sie popsuc
[img]http://images2.fotosik.pl/231/bf2e679f88c976ca.gif[/img]