Problem z nagrzewnicą
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- ToM3k
- Nowicjusz
- Kontakt:
Problem z nagrzewnicą
mam problem jeszcze z zimy. Teraz w sumie nie potrzebne jest mi cieple powietrze ale w zimie działo sie tak:
po przejechaniu np 3 km grzało już ciepłym powietrzem a w ciągu dalszej jazdy coraz mniej daje ciepłego powietrza aż zaczyna dmuchać zimnym. Myślałem że to termostat i wymieniłem go i nadal to samo. Co to będzie proszę o porade
po przejechaniu np 3 km grzało już ciepłym powietrzem a w ciągu dalszej jazdy coraz mniej daje ciepłego powietrza aż zaczyna dmuchać zimnym. Myślałem że to termostat i wymieniłem go i nadal to samo. Co to będzie proszę o porade
Ostatnio zmieniony czw maja 31, 2007 12:53 przez ToM3k, łącznie zmieniany 1 raz.
ToM3k
Re: problem z nagrzewnicą
sprawdź jak silnik będzie zimny jakimasz stan płynu chłodniczego w zbiorniczku,ToM3k pisze:Teraz w sumie nie potrzebne jest mi cieple powietrze ale w zimie działo sie tak:
po przejechaniu np 3 km grzało już ciepłym powietrzem a w ciągu dalszej jazdy coraz mniej daje ciepłego powietrza aż zaczyna dmuchać zimnym. Myślałem że to termostat i wymieniłem go i nadal to samo.
może jest go za mało
ponadto w niektórych mk2 na przewodzie gumowym jest jeszcze jeden termostacik
jak go masz to wywal a wstaw rureczkę na wprost i pozbędziesz się jednego z klopotów
sprawdź to wszystko i daj znać czy coś się zmieniło pod maską
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
może i nagrzewnica pada ....ToM3k pisze:stan płynu jest ok
a gdzie znajduję się ten drugi termostat???? A może to nagrzewnica po prostu pada??
ten termostacik znajduje sie na jednym z przewodów gumowych idących
do nagrzewnicy, podnieś maskę i zobacz ... do nagrzewnicy idą dwa przewody
i na jednym z nich jest to cudactwo
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
O ile mi wiadomo, to te termostaty były instalowane w mkII z silnikiem 1.3. I o ile mnie pamięć nie myli to ten termostacik podłączony jest do dwóch wężów (zasilającego i powrotnego) nagrzewnicy, a jego obudowa jakby łączy te dwa węże ze sobą. Podobno część ta jest nie do dostania - czyli po prostu to wywal, a rurki połącz metalowymi króćcami. A tak w ogóle to poszukaj na forum, bo temat był już poruszany. Gdzieś nawet były zdjęcia tego termostatu.
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
ToM3k właśnie o tym pisałem wczesniej są tam na tych przewodach do nagrzewnicybufu pisze:2 lata temu miałem ten sam problem ******* te dziadostwo i wstaw miedziane rurki chyba 18 z tego co pamiętam - mi pisali wymień to tamto w sumie runąłem około 300 zł a wystarczyło wstawic rurki
trójniki z przewodu zasilającego i powrotnego nagrzewnicy i w ich miejsce należy
wstawić te miedziane rurki, chyba że tego nie masz to może nagrzewnica, albo
cięgła Ci pospadały
ToM3k na fotce masz te ustrojstwo o którym piszemy
Sharan - AFN
Sharan - AFN