Rzuca mi autem na dziurach
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Rzuca mi autem na dziurach
Witam Wszystkich
Od kilku tygodni zauwazyłem ze coraz gorzej prowadzi mi sie moja polowke, szczegolnie na gorszych dziurawych drogach ktorych u nas nie brakuje Auto dosłownie poskakuje i stało sie twardsze. Kilka miesiecy temu zmieniłem wszystkie gumy na wachaczach, gałki,sworznie i amortyzatory i ustawiłem zbieznosc i autko super sie prowadziło. Kilka tygodni temu zmieniałem łozysko w przednim prawym kole i po tej wymianie pojechałem kolejny raz na zbieznosc bo nawet przy najmniejszej nierownosci wyszarpywało mi kierownice z rak. Gosc ustawił i jest lepiej ale auto tak jak pisałem wyzej jest twarde i poskakuje mi na dziurach i nierównosciach. Co sie stało ? Zbieznosc gosc ustawił ok bo mam wydruk. Juz sam nie wiem co sie stało a taka jazda coraz bardziej mnie meczy. Czy np zauzyte amory z tyłu lub tuleje na belce moga dac taki efekt bo przod jest praktycznie cały nowy.
Od kilku tygodni zauwazyłem ze coraz gorzej prowadzi mi sie moja polowke, szczegolnie na gorszych dziurawych drogach ktorych u nas nie brakuje Auto dosłownie poskakuje i stało sie twardsze. Kilka miesiecy temu zmieniłem wszystkie gumy na wachaczach, gałki,sworznie i amortyzatory i ustawiłem zbieznosc i autko super sie prowadziło. Kilka tygodni temu zmieniałem łozysko w przednim prawym kole i po tej wymianie pojechałem kolejny raz na zbieznosc bo nawet przy najmniejszej nierownosci wyszarpywało mi kierownice z rak. Gosc ustawił i jest lepiej ale auto tak jak pisałem wyzej jest twarde i poskakuje mi na dziurach i nierównosciach. Co sie stało ? Zbieznosc gosc ustawił ok bo mam wydruk. Juz sam nie wiem co sie stało a taka jazda coraz bardziej mnie meczy. Czy np zauzyte amory z tyłu lub tuleje na belce moga dac taki efekt bo przod jest praktycznie cały nowy.
- twardy
- Forum Master
- Kontakt:
Tak , przy zuzytych amortyzatorach + wyrobione tuleje jak najbardziej bedzie Ci żucało autem. A co Ci powiedzieli jak ustawiałes zbiezność ??? Nie sprawdzał tyłu???Kavior pisze:Czy np zauzyte amory z tyłu lub tuleje na belce moga dac taki efekt bo przod jest praktycznie cały nowy.
Aha jak masz wyrobione tulejki to na zakretach tył autka bedzie uciekał na bok.
10mm+1,3bara=1VSTD :-)
Re: Rzuca mi autem na dziurach
u mnie tuleje mniej ale amorki dawały taki efekt jazdy jak Ty opisałeś ....Kavior pisze:Czy np zauzyte amory z tyłu lub tuleje na belce moga dac taki efekt bo przod jest praktycznie cały nowy.
rzucało tyłem, tył próbuje wyprzedzać przód i pięknie buja/pompuje tył auta
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
Jak robiłem zbieżność to tyłu wogle nie regulowali a na moje pytanie czy nic sie tam nie ustawia stwierdzili że nie. Tak było w dwóch warsztatach bo za kazdym razem robiłem w innym miejscu zbieznosc. Czy to prawda że tyłu się wogóle nie ustawia ?
W takim razie czeka mnie wymiana amorów i tulejek. Znalazłem gościa który ma ręczną prase więc obejdzie sie bez sciągania całej belki. Koszt takiego zabiegu to 120zł + tuleje a amory sobie sam zmienie. Zastanawia mnie tylko dlaczego auto jest taki twarde ? Jeszcze dwa, trzy miesiace temu autko tak super sie prowadziło a teraz to porażka. Z przodu załozyłem amory KYB olejowe i na tył takie same założe bo nie lubie twardego zawieszenia.
W takim razie czeka mnie wymiana amorów i tulejek. Znalazłem gościa który ma ręczną prase więc obejdzie sie bez sciągania całej belki. Koszt takiego zabiegu to 120zł + tuleje a amory sobie sam zmienie. Zastanawia mnie tylko dlaczego auto jest taki twarde ? Jeszcze dwa, trzy miesiace temu autko tak super sie prowadziło a teraz to porażka. Z przodu załozyłem amory KYB olejowe i na tył takie same założe bo nie lubie twardego zawieszenia.
nie no , bez przesady, żeby zepsuć hamulce to musi być naprawdę mechanik totalnie nie znający się na rzeczy i używający do wszystkiego młotka, sporo było już na forum o wymianie tulei - warto poczytaćsq8bwh pisze:Wymiana tych tuleji to przechlapana sprawa.. przy okazji "fachowcy" potrafią i hamulce zepsuć..