Budowa turbodoładowanego silnika benzynowego - pomocy!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
nie utrzesz bo budzet bedzie co najmniej taki jak ci kiedys przedstawialem.... nie mowiac ze graty bedziesz inaczej dobieral bo nie chwalac sie ktos pokazal ze sa do d*/****. za twoja sume to mozna tylko auto zatankowac przez dwa dni
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
- Golf GTi
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Chlopak ma leb zajebisty ,to nawet nie ma co mowic, ja jestem za tym ze mu sie uda, jak nie wtym to w innym projekcie , i jak on to slusznie napisal " wy to byscie tylko czesci z USA sprowadzali na tony " i ot co poskladac i tyle, 0 swojej weny tworczej . I tylko 500 000 000 $$$$ na tuning wydawane ,ktos jak ma znajomosci dobre lub troszke swojego sprzetu typy frezarka, skrawiarka,tokarka,itp, to duzo zrobi, a czy w pPlsce nie odlewala Walow tlokow ,korb, nawet stop sobie mozesz wymiscic z czego chcesz, i nie trzeba na to monostwo $$$$ , nie bede nazwy firmy ktora to robi w moim regionie.
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
komentarz jest jak najbardziej trafny, bo wiekszosc ludzi nie ma pojecia o wytrzymalosci chyba... taki wal jakym go zamontowal u siebie w silniku nie wytrzymalby pierwszego startu.. pozmiatalbym go pozniej na szufelke.... powtarzam,TEN PROJEKT NA STARCIE NIE MIAL SZANS NA REALIZACJE, I ZTAD TEZ MAM ZGRZEWE BROWCA BO SIE ZALOZYLEM Z PEWNYM CHLOPAKIEM ZE TEN PROJEKT NIE ODPALI W ZYCIU ZA TA GOTOWKE CO BYLA PRZEDSTAWIONA W OPISIE i chodzilo tu o efekt odpalenia, lub napisania ze go nie bedzie...toffic pisze:Golf GTi pisze:a czy w pPlsce nie odlewala Walow tlokow ,korb, nawet stop sobie mozesz wymiscic z czego chcesz,
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
Wiesz co Jacek - z calym szacunkiem, wiem ze masz jakas wiedze. I gratuluje zgrzewki browca. Ale nawet nie wiesz w jakim bledzie jestes. Owszem projekt swapu nie doszedl do skutku... ale ja nigdzie nie powiedzialem ze tenze silnik nie pracowal... i tu cie zdziwie bo silnik pracowal i nic nie trzeba bylo szufelka zmiatac. W zasadzie na upartego mozna by go bylo zamontowac i bym jezdzil, jak mowie glowna przyczyna zawieszenia projektu byl koszt paliwa i to co nazwalem "losem", a pod czym kryja sie trzy magiczne literki TDi... w sumie miala to byc tajemnica bo chcialem sobie oszczedzic twoich komentarzy z cyklu "co z tego bedzie". Wiec, zamiast silnika turbobenzynowego bedzie turbodiesel.
A co do tego jak sie sprawa zakonczyla z TB. Jak pisalem wczesniej bylo wszystko juz gotowe, caly dol z PG, glowica z PG, turbo - z 1,9 TDi finalnie, zalozony najpierw gaznik zeby tylko sprawdzic czy zapali a potem digi. Odpalil do strzalu na gazniku, na digi bylo wiecej problemow bo sie okazalo ze sonda byla skopana a wtryski nie sa idealne i czasy otwarcia byly za dlugie zdeczka... ale wkoncu zwalczyklem i to , w sumie byl dzien zabawy i dzien pomiarow bo cale to odpalenie robilem zeby miec dane do pracy mgr. Chodzilo dokladnie o czasy otwarcia wtryskiwaczy. Ale mniejsza z tym. Co do faktow, silnik ladnie wykrecal sie na obroty, nie bylo stuku, doladowanie bez obciazenia wynioslo 0,6 bara wiec nie bylo tak zle, i silnik pracowal normalnie... zadnych niepokojacych objawow. Nie zhamowalem go bo na uczelni nie bylo wolnego hamulca na ten moment obrotowy. Ale jak mowie silnik pracowal calkiem normalnie.
A teraz zeby cie zadziwic, calkowity koszt zbudowania tego silnika i odpalenia go na platformie wyniosl mnie 860 PLN. Wiec owszem budzet przekroczylem ale mysle ze suma jest do zaakceptowania - tym samym udowodnilem to co chcialem - ze da sie zrobic silnik z ktorego mozna osiagnac 200 koni mechanicznych ponizej 1000 zlotych i to nawet sporo ponizej. Takze Jacku jeszcze raz gratuluje zgrzewki piwa i informuje ze lopatka nie byla potrzebna
No i taka konkluzja na koniec, w sumie dzieki temu projektowi udalo mi sie kupic TDi... takze upieklem 2 pieczenie na jednym ogniu ale w sumie troche zaluje ze go nie zalozylem i sie nie przejechalem ... no coz moze kiedys bedzie okazja na powtorzenie calosci
Noi naprawde dziekuje tym co mnie wspierali i przepraszam ze nie zalozylem silnika, bede kontynulowal temat z silnikiem TDi bo nie ma sensu zakladac nowego tematu na razie jestem na etapie pisania pracy przejsciowej gdzie sprawdzam z kumplami czy skrzynia od silnika 2E przeniesie 310 Nm momentu obrotowego ktory generuje TDi... Takze gdzies za tydzien zamieszcze pare fotek (silnik mam w Rajczy) i pare newsow
A co do tego jak sie sprawa zakonczyla z TB. Jak pisalem wczesniej bylo wszystko juz gotowe, caly dol z PG, glowica z PG, turbo - z 1,9 TDi finalnie, zalozony najpierw gaznik zeby tylko sprawdzic czy zapali a potem digi. Odpalil do strzalu na gazniku, na digi bylo wiecej problemow bo sie okazalo ze sonda byla skopana a wtryski nie sa idealne i czasy otwarcia byly za dlugie zdeczka... ale wkoncu zwalczyklem i to , w sumie byl dzien zabawy i dzien pomiarow bo cale to odpalenie robilem zeby miec dane do pracy mgr. Chodzilo dokladnie o czasy otwarcia wtryskiwaczy. Ale mniejsza z tym. Co do faktow, silnik ladnie wykrecal sie na obroty, nie bylo stuku, doladowanie bez obciazenia wynioslo 0,6 bara wiec nie bylo tak zle, i silnik pracowal normalnie... zadnych niepokojacych objawow. Nie zhamowalem go bo na uczelni nie bylo wolnego hamulca na ten moment obrotowy. Ale jak mowie silnik pracowal calkiem normalnie.
A teraz zeby cie zadziwic, calkowity koszt zbudowania tego silnika i odpalenia go na platformie wyniosl mnie 860 PLN. Wiec owszem budzet przekroczylem ale mysle ze suma jest do zaakceptowania - tym samym udowodnilem to co chcialem - ze da sie zrobic silnik z ktorego mozna osiagnac 200 koni mechanicznych ponizej 1000 zlotych i to nawet sporo ponizej. Takze Jacku jeszcze raz gratuluje zgrzewki piwa i informuje ze lopatka nie byla potrzebna
No i taka konkluzja na koniec, w sumie dzieki temu projektowi udalo mi sie kupic TDi... takze upieklem 2 pieczenie na jednym ogniu ale w sumie troche zaluje ze go nie zalozylem i sie nie przejechalem ... no coz moze kiedys bedzie okazja na powtorzenie calosci
Noi naprawde dziekuje tym co mnie wspierali i przepraszam ze nie zalozylem silnika, bede kontynulowal temat z silnikiem TDi bo nie ma sensu zakladac nowego tematu na razie jestem na etapie pisania pracy przejsciowej gdzie sprawdzam z kumplami czy skrzynia od silnika 2E przeniesie 310 Nm momentu obrotowego ktory generuje TDi... Takze gdzies za tydzien zamieszcze pare fotek (silnik mam w Rajczy) i pare newsow
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
zaraz zaraz to w koncu co za silnik robiles???? mial byc uturbiony wolniak na slabych gratach a nie PGT.... z ktorego defackto mozna wytargac moce bliskie 300 a i w pewnych warunkach wyzszych.. a apropo 200 km i 1000 zlotych pg po wlasnorecznym rozwiercie, dobrym wlasnym wirusie i kolku ktore tez mozna zrobic samemu z wycietym katem i jak porcelana to jeszcze sie sprzeda mozna zrobic majac kase na paliwo nawet po zakupie zestawu do kompresora.... mi sie rozchodzi o to ze mial silnik jezdzic a nikt tego nie widzial poza czytaniem...i raczej na tym sie skonczy. (mow mi co chcesz nawet jakbys mial 80 procent rabatu nie zrobisz pewnych rzeczy ponizej jakis kosztow. ja dla kontrastu wsadzilem kase(mnostwo kasy) w silnik ktory ma zapierdalac i juz zaczyna to robic ale nie mowie ze moj silnik jest zajebisty bo poki co nie pokazal co potrafi, a raczej czego nie umi...KamilW pisze:Wiesz co Jacek - z calym szacunkiem, wiem ze masz jakas wiedze. I gratuluje zgrzewki browca. Ale nawet nie wiesz w jakim bledzie jestes. Owszem projekt swapu nie doszedl do skutku... ale ja nigdzie nie powiedzialem ze tenze silnik nie pracowal... i tu cie zdziwie bo silnik pracowal i nic nie trzeba bylo szufelka zmiatac. W zasadzie na upartego mozna by go bylo zamontowac i bym jezdzil, jak mowie glowna przyczyna zawieszenia projektu byl koszt paliwa i to co nazwalem "losem", a pod czym kryja sie trzy magiczne literki TDi... w sumie miala to byc tajemnica bo chcialem sobie oszczedzic twoich komentarzy z cyklu "co z tego bedzie". Wiec, zamiast silnika turbobenzynowego bedzie turbodiesel.
[ Dodano: Czw Lip 12, 2007 21:59 ]
a propo szufelki to tylko moze oznaczac jedno nawet nie wiesz jak jechal:) byc moze skonczyles na mocy mniejszej niz seryjne pg.....
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
no i byl... trzeba uwaznie czytac temat. Bylo to co pisalem caly czas czyli blok z GTi, wal, korby z ABS, tloki z PG, glowica z PG, digifant i turbo z 1,9.evolution pisze:mial byc uturbiony wolniak na slabych gratach a nie PGT....
w pewnych warunkach to co jest czarne moze byc niale jesli mam byc szczery...evolution pisze:z ktorego defackto mozna wytargac moce bliskie 300 a i w pewnych warunkach wyzszych..
a czym go rozwiercales?? wiertarka topexa??evolution pisze:a apropo 200 km i 1000 zlotych pg po wlasnorecznym rozwiercie
tego zdania nijak nie kumam... objasnij prosze.evolution pisze:kolku ktore tez mozna zrobic samemu z wycietym katem i jak porcelana to jeszcze sie sprzeda mozna zrobic majac kase na paliwo nawet po zakupie zestawu do kompresora....
mial zadzialac i sie nie rozpasc... a co do tego czy go ktos zobaczy czy nie to sie juz nie martwevolution pisze:mi sie rozchodzi o to ze mial silnik jezdzic a nikt tego nie widzial poza czytaniem...i raczej na tym sie skonczy.
no to super ze wsadziles, ale daj sobie wkoncu spokoj z udowadnianiem mi co zrobilem czego nie zrobilem, co trzeba bedzie szufelka zamiatac a co nie, bo sie to troche nudne sie robi, nie wiem czy tylko ja odnosze takie wrazenie ale zachowujesz sie tak jakbys chcial udowodnic ze za mala kase nic sie nie da zrobic i ze to ty jestes debesciak a nikt wiecej sie nie zna na niczym, ja ci nie mowie czy ten twoj silnik sie rozpadnie czy nie, szczerze srednio mnie to interesuje... co zazdrosny jestes czy jak??? a tak swoja droga - mowisz ze nie kupie pewnych rzeczy ponizej kosztow, digi kupilem za 92 zl - komp z wiazka, glowice mialem za 90 kompletna z listwa, wtryskami, przepustnica etc. da sie, tylko trzeba umiec szukac.evolution pisze:(mow mi co chcesz nawet jakbys mial 80 procent rabatu nie zrobisz pewnych rzeczy ponizej jakis kosztow. ja dla kontrastu wsadzilem kase(mnostwo kasy) w silnik ktory ma zapierdalac i juz zaczyna to robic
moze, ale mam satysfakcje ze odpalil... i podejrzewam ze moca tez bym nie byl zawiedziony...evolution pisze:byc moze skonczyles na mocy mniejszej niz seryjne pg.....
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
te pozno jest i nie chce mi sie szukac tlokimialy byc abs po obrobce, korby tez abs. czytajac dalej moge powiedziec ze z cala pewnoscia nigdy nie zlozyles tego silnika... wszystkim zainteresowanym polecam etka...KamilW pisze:no i byl... trzeba uwaznie czytac temat. Bylo to co pisalem caly czas czyli blok z GTi, wal, korby z ABS, tloki z PG, glowica z PG, digifant i turbo z 1,9.evolution pisze:mial byc uturbiony wolniak na slabych gratach a nie PGT....w pewnych warunkach to co jest czarne moze byc niale jesli mam byc szczery...evolution pisze:z ktorego defackto mozna wytargac moce bliskie 300 a i w pewnych warunkach wyzszych..a czym go rozwiercales?? wiertarka topexa??evolution pisze:a apropo 200 km i 1000 zlotych pg po wlasnorecznym rozwiercietego zdania nijak nie kumam... objasnij prosze.evolution pisze:kolku ktore tez mozna zrobic samemu z wycietym katem i jak porcelana to jeszcze sie sprzeda mozna zrobic majac kase na paliwo nawet po zakupie zestawu do kompresora....mial zadzialac i sie nie rozpasc... a co do tego czy go ktos zobaczy czy nie to sie juz nie martwevolution pisze:mi sie rozchodzi o to ze mial silnik jezdzic a nikt tego nie widzial poza czytaniem...i raczej na tym sie skonczy.no to super ze wsadziles, ale daj sobie wkoncu spokoj z udowadnianiem mi co zrobilem czego nie zrobilem, co trzeba bedzie szufelka zamiatac a co nie, bo sie to troche nudne sie robi, nie wiem czy tylko ja odnosze takie wrazenie ale zachowujesz sie tak jakbys chcial udowodnic ze za mala kase nic sie nie da zrobic i ze to ty jestes debesciak a nikt wiecej sie nie zna na niczym, ja ci nie mowie czy ten twoj silnik sie rozpadnie czy nie, szczerze srednio mnie to interesuje... co zazdrosny jestes czy jak??? a tak swoja droga - mowisz ze nie kupie pewnych rzeczy ponizej kosztow, digi kupilem za 92 zl - komp z wiazka, glowice mialem za 90 kompletna z listwa, wtryskami, przepustnica etc. da sie, tylko trzeba umiec szukac.evolution pisze:(mow mi co chcesz nawet jakbys mial 80 procent rabatu nie zrobisz pewnych rzeczy ponizej jakis kosztow. ja dla kontrastu wsadzilem kase(mnostwo kasy) w silnik ktory ma zapierdalac i juz zaczyna to robicmoze, ale mam satysfakcje ze odpalil... i podejrzewam ze moca tez bym nie byl zawiedziony...evolution pisze:byc moze skonczyles na mocy mniejszej niz seryjne pg.....
a Tobie Kamil nie brnij dalej w klamstwie.... ludzie ci wierzyli kibicowali, mieli cie za guru i tylko o to chodzilo w tym temacie...nawet ja sie dalem zrobic podpowiadajac to i owo.... .. teraz raczej z litosci nie pokaze ci bledu w twojej wyliczance ktoy wpadl mi w oko po kilku sekundach...
[ Dodano: Czw Lip 12, 2007 23:21 ]
dodam ze w tej chwili mysle ze nie miales okazji widziec chocby jednego rozebranego pg na oczy, bo abs to moze i tak....
[ Dodano: Czw Lip 12, 2007 23:26 ]
a i tak pomyslalem, ze wypisz wszystkim raz jeszcze co wziales z jakiego silnika, bo moze literowka sie wdala i z tad ta niejasnosc.... a co do kata wyjasniam jak dobrze znajdziesz to katalizator sprzedasz za are stowek co pozwala zakupic listwy i uszczelniacze do kompresora.. reszta nawet zostanie na paliwo...
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
chlopie skad ja ci katalizator wezme pozatym po co mi listwy jak kompresora nie mam nie dotara do mnie ta czesc twojej wypowiedzi.evolution pisze:a co do kata wyjasniam jak dobrze znajdziesz to katalizator sprzedasz za are stowek co pozwala zakupic listwy i uszczelniacze do kompresora.. reszta nawet zostanie na paliwo...
sluchaj, podsumowujac, ta rozmowa nie ma sensu - ty jestes z innej bajki ja z innej, nie bede sie z toba spieral bo i tak mi nie uwierzysz i tak, zawsze bedziesz mowil swoje. Ja wiem co zrobilem, i nikomu nie musze niczego udowadniac. Ludzie znaja mnie po czynach a nie czczym gadaniu.
nie chce zeby ktokolwiek mial mnie za guru, nie musze podbudowywac swojego ego tym ze sie przed kims czyms chwale, czy tym co robie czy tym ze mam kupe kasy. A tobie za informacje jak zrobic COPOT bardzo dziekuje i ciesze sie ze bezinteresownie pomogles.evolution pisze:ludzie ci wierzyli kibicowali, mieli cie za guru i tylko o to chodzilo w tym temacie...nawet ja sie dalem zrobic podpowiadajac to i owo....
A konczac rozmowe z toba nasuwa mi sie taka jedna sprawa. Ludzie roznie modyfikuja swoje samochody o czym mozna sie przekonac czytajac to forum, niektorzy robia drobnostki, niektorzy wieksze rzeczy, niektorych stac na cos a innych nie, ale to czy ktos ma wiecej lub mniej pieniedzy to nie jest wyznacznikiem tego czy cos zrobi czy nie. Licza sie checi, zapal, nabyta wiedza. Nawet jesli sie nie uda to ma sie satysfakcje ze sie sprubowalo. Ja swoj silnik odpalilem i jestem dumny z tego. Tobie tez zycze powodzenia w pracy.
A tak jeszcze jedno, wiesz co mnie bawi.... na oczy mnie nie widziales, nie wiesz kim jestem, co robie, jakie mam zaplecze, jakie umiejetnosci, wiedze. Nie widziales na oczy tego silnika, a w sumie masz o tym wszystkim wiecej do powiedzenia odemnie... czy nie wydaje ci sie to dziwne???
a tak swoja droga co tak wypatrzyles po kilku sekundach bo jestem strasznie ciekaw
no i konczmy ta rozmowe bo miejscem na takie pogawedki jest inna czesc forum zaraz mnie admin do ssypu wyrzuci
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
to ja powiem wszystkim Kamil NIA MA H*** WE WSI ZEBY ZALOZYC TLOKIZ PG DO KORB Z ABS CZY JAKICHKOLWIEK INNYCH TYLKO PG KORBY SA TYMI KTORE PASUJA.
jak slusznie zauwazyles ludzie modyfikuja i mozna sie przekonac, jak i mowia ze modyfikuja a tego nie robia, pamietaj tez ze na forum z taka iloscia userow zawsze znajdzie sie ktos kto sie polapie ze sciemniasz gotowka nic nie ma do tego co nie zmienia faktu ze propozycje cen ktore podawales sa rzeczywiscie z innej bajki niz ja... bo ja jestem z realnej... co do wydawania sie dziwnego kazdy ktory to stwierdza wczesniej ZAWSZE probowal budowac jakis silnik i mu nie poszlo, wiec nie jestes pierwszy. Macie wszyscy pecha bo mam na tyle duza wiedze zeby takich wylapywac. jestes tuz za userem LIMAN'em z innego forum co budowal onegdaj 16v t na dole z pg, jak mu mowilem ze to bedzie sie tylko toczyc to zachowywal sie jak ty, ktos huknal zeby turbo kompresor zrobil. podlapal nie pomyslal i dalej nie jezdzilo... teraz silnik rozebrany.... a o zsyp sie nie boj nie wyrzuca . reasumujac.. mialbyc silnik i byl ale jedynym miejscem gdzie odpalil byla glowa kamila...Ludzie roznie modyfikuja swoje samochody o czym mozna sie przekonac czytajac to forum, niektorzy robia drobnostki,
Ostatnio zmieniony pt lip 13, 2007 13:20 przez evolution, łącznie zmieniany 1 raz.
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
no dobra, jesli tak twierdzisz ze swoja cala wiedza to nie bede sie z toba kłócil - wiem tyle - tloki ktore nabylem wg zapewnien sprzedawcy pochodzily z silnika PG, jednak ja ich znalesc w etce nie moglem ich znalesc (jak wiele innych rzeczy zreszta wiec specjalnie mnie to nie zdziwilo) jednak tloki idealnie pasowaly na korbowody a silnika ABS a przy tym siedzialy nizej niz te z ASB - a. Wiec moze ty mi wyjasnisz co kupilem jesli nie tloki z PG??evolution pisze:to ja powiem wszystkim Kamil NIA MA H*** WE WSI ZEBY ZALOZYC TLOKIZ PG DO KORB Z ABS CZY JAKICHKOLWIEK INNYCH TYLKO PG KORBY SA TYMI KTORE PASUJA.
evolution pisze:wszyscy pecha bo mam na tyle duza wiedze zeby takich wylapywac
powiedz wkoncu o co ci chodzi bo teraz cie nie czaje... przez dlugi czas szukalem zeby znalesc cos w tej a nie innej cenie, nie wiem zazdroscisz czy jak?? Naprawde nie czaje cie chlopie, po pierwsze piszesz tak ze nie zabardzo rozumie o co ci chodzi. Szczerze mowie troche sie nudne przekomarzanie z toba robi. Wez sobie ta swoja zgrzewke i sie wyluzuj sieevolution pisze:co nie zmienia faktu ze propozycje cen ktore podawales sa rzeczywiscie z innej bajki niz ja... bo ja jestem z realnej...
tak czytam was i czy tam, i czekam na dalsze posty bo coraz bardziej niewiem która za stron ma racje .... Ale chłopaki, warto się kłucić? jesteście dorosłymi ludźmi..... Ja rozumiem ze ktoś tu racji niema, ba nawet mam podejżenie kto, ale po co sie kłucić, zakończcie OT i wyluzujcie. Wkońcu jedna ze stron swoje udowodni ...(mam nadzieje), jeżęli nie to od początku do końca uważam ten projekt za "dziwną sprawę" :>
Pozdro ale nie kłućcie się juz.
Pozdro ale nie kłućcie się juz.
Ostatnio zmieniony pt lip 13, 2007 18:23 przez chosen, łącznie zmieniany 1 raz.