cieknący tył MK II

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

wejlantf

cieknący tył MK II

Post autor: wejlantf » czw cze 09, 2005 10:01

Czy miał ktoś kiedyś problem z przeciekającą tylną klapą w MK II? Ja mam ten problem i nie moge do końca zlokalizować przyczyny problemu. Przypuszczam, że chodzi o uszczelkę tylnej szyby, gdyż od wewnątrz klapy pod uszczelką blacha jest skorodowana (na szczęście nie mocno).
Czy możecie podpowiedzieć jak usunąć usterkę? Czy konieczna jest wymiana uszczelki? a może całej klapy? A może starczy silikon...?

Dzięki za pomoc! Z góry!

Mateusz Sołtysek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Mateusz Sołtysek » czw cze 09, 2005 10:06

Witam!
Miałem niedawno podobną sytuację (ale z przodu), mechanik musiał wyjąć szybę - przy tym mu pękła, ale to podobno jest bardzo częste zjawisko :). Uszczelki mi nie wymienił, wspominał jedynie że zastosował jakiś uszczelniacz który nie wysycha do końca (nie silikon, ponieważ ten wysycha i potem może być problem z ponownym wyjęciem szyby).

Pozdrawiam
Mateusz

wejlantf

Post autor: wejlantf » czw cze 09, 2005 10:08

czyli teoretycznie można to zrobić samemu...
Tylko co to za uszczelniacz???

wejlantf

Post autor: wejlantf » czw cze 09, 2005 12:54

widzę, że ktoś ma podobny problem w MK III. A już myślałem, że jest to auto doskonałe... :hmm:

wejlantf

Post autor: wejlantf » czw cze 09, 2005 13:42

wejlantf

Post autor: wejlantf » pt cze 10, 2005 07:42

znalazłem silikon szklarski, który polecił mi blacharz. Powiedział żeby zasilikonować od zewnęrznej strony pod uszczelką, ale delikatnie, tak, żeby nie wypłynęło poza uszczelkę, no a jeśli już wypłynie to nadmiar trzeba zetrzeć szmatką namoczoną w wodzie z mydłem.

Koszt reperacji u blacharza to ok 200zł

Koszt własnej naprawy usterki:
- 11,50 zł - silikon szklarski Tytan,
- 6,50 zł - pistolet do wyciskania silikonu.

wejlantf

Post autor: wejlantf » pt cze 10, 2005 07:45

A TAK WOGÓLE TO FAJNY TEMAT ZAPODAŁEM, ROZMAWIAM SAM ZE SOBĄ, HA HA HA :rotfl:

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » pt cze 10, 2005 09:12

Silikon jest dobry ale na jakiś czas. Jak masz już skorodowaną klapę to zacznij szukać innej w dużo lepszym stanie bo korozja i tak się będzie rozwijać.

Awatar użytkownika
lukdohc
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: lukdohc » pt cze 10, 2005 09:54

hehe Mateusz Sołtysek mi tez niedawno mechanik robil przednia szybe i tez mu pekla wiec mozliwe ze to jest czeste zjawisko:) a tak wogole to tez jestem z Bielska:P
pozdrawiam

wejlantf

Post autor: wejlantf » sob cze 11, 2005 13:41

No i jest git!!! Zaklejone, sprawdzone, nie leci. Odkryłem przy okazji kolejny wyciek, tym razem okzuje się, że leci gdzieś z tylnych kloszy. Pewnie uszczelka nie trzyma. Maznę chyba też silikonem i zobaczę.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”