dziwne rzeczy z oświetleniem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

NERX
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

dziwne rzeczy z oświetleniem

Post autor: NERX » pn wrz 17, 2007 20:05

nie wiem czy to jest normalne ale przy wyłączonych światłach gdy wrzucam prawy i lewy kierunkowskaz to świecą mi na przemian prawe i lewe światło z przodu co jest grane ?
Dzisiaj chciałem zamontować trzecie światło stopu ,podłączyłem + do styku żarówki i chyba bezpiecznik poszedł bo teraz żaden stop nie działa, a przecież chyba dobrze to podłączyłem nie ???
Nie wiem czy nie mam czasem namieszane coś w tych przewodach ,jak myślicie ????

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » pn wrz 17, 2007 20:23

Podejrzewam problemy z masą. Poszukaj na forum, ktoś zamieszczał ładnie opisane punkty łączenia mas do nadwozia

NERX
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: NERX » pn wrz 17, 2007 21:03

jeśli chodzi o karoserie to masa jest wszędzie poodłączana a to ma duży wpływ ??

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » wt wrz 18, 2007 22:13

Jak nie masz masy, prądy płyną przez żarówki i inne odbiorniki i robi się "choinka"

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt wrz 18, 2007 22:37

co do świateł przednich, weź miernik i sprawdź kable masowe brązowe mierząc opór między ich pinami w lampach a ujemną klemą aku (ma być poniżej 1 oma). Jak jest więcej, sprawdź punkty masowe na blasze na lewo od skrzynki bezpieczników.Tyle że masa z przodu rzadko siada, lepiej same piny posprawdzaj od żarówek czy nie luźne.
A z tym stopem to już nie wiem, ale coś sknociłeś niestety.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

hasiek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: hasiek » wt wrz 18, 2007 23:30

Nie wiem czy o to chodzi bo podajesz mało szczegółów ale golf ma tak podłączone światła że po wyciągnięciu kluczyka i włączeniu kierunkowskazu np. prawego zapalają się światła pozycyjne po prawej stronie. A jeśli chodzi o stop to myślę że błąd jest gdzieś w podłączeniu trzeciej lampy.

rychu
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: rychu » śr wrz 19, 2007 03:05

stonefree pisze:Jak nie masz masy, prądy płyną przez żarówki i inne odbiorniki i robi się "choinka"
chciałeś powiedziec: "chu...nia" :kac:

podłączając cokolwiek do karoserii rób to w miejscu, gdzie nie ma żadnych farb ani lakierow. czyli podłączaj przewód do gołej blachy. ważne.

[i]quidquid latinum dictum est, altum viditur[/i]

[img]http://www.maly.subtech.pl/userbar_dug.gif[/img]

[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/186581.html][img]http://images.spritmonitor.de/186581_5.png[/img][/url]

Broda2005
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Broda2005 » śr wrz 19, 2007 17:26

jeszcze jedno jeżeli chodzi o "choinkę" ze światłami. Częstą przypadłością golfów kombi (nie wiem jak w zwykłych) jest pękanie przewodów w łączniku gumowym pomiędzy klapą bagażnika a karoserią, robią się zwarcia i choinka gotowa, sam miałem taki przypadek i mój kolega równiez,tak ze sprawdx sobie również to.
pozdro

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”