wyciek oleju

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Damien
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

wyciek oleju

Post autor: Damien » pn sie 07, 2006 21:08

juz od jakiegos czasu nie moge uporac sie z wyciekiem oleju z silnika. na poczatku myslalem ze olej wycieka z miski olejowej (2 razy wymienialem uszczelke, za drugim razem juz nawet polozylen na sylikon) poniewaz zawsze ten wciek prowadzil jakby od miski. naprawde nie wiem z kad jeszcze moze leciec ten olej.blok silnika jest suchy... kude doradzcie cos bo ja juz nie mam glowy do tego :(
Ostatnio zmieniony śr paź 17, 2007 17:44 przez Damien, łącznie zmieniany 1 raz.

Kand
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kand » pn sie 07, 2006 21:16

A uszczelniacze wału korbowego sprawdzałeś? Zobacz jeszcze czy przy filtrze oleju jest sucho

Awatar użytkownika
łyssy
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: łyssy » pn sie 07, 2006 21:29

ja też nie mogłem kieryś zczaić gdzie mi cieknie-plama była na misie olejowej, zaraz przy alternatorze, najpierw myślałem że to uszczelka misy, ale po bliższym przyjrzeniu zauważyłem że plama zaczyna sie pod osłoną paska rozrządu-myśle sobie - uszczelnienie wału, wziąłem laterke, świece, zaglądam ale wyżej jest też tłusto (?)
...i co sie okazało? - olej wyciekał przez czujnik ciśnienia oleju-umieszczony w bloku zapaz poniżej pokrywy zaworów, i to nawet nie ciekło wkoło czujnika, tylko z samego styku gdzie dołączony jest kabel-pomiędzy stykiem i plastikiem!
wymieniłem czujnik (15 zeta) i wszystko już jest prawie suche :-))

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » pn sie 07, 2006 21:58

Przeważnie pada siemering uszczelniający wał. Jak jest ten wyciek od strony rozrządu to wymień wszystkie trzy uszczelniacze (9zł/szt), a jak wyciek jest od strony skrzyni to ten uszczelniacz kosztuje od 26zł i chcący go wymienić trzeba skrzynie wyjąć.

Awatar użytkownika
Magnifico
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Magnifico » pn sie 07, 2006 22:42

łyssy pisze:olej wyciekał przez czujnik ciśnienia oleju-umieszczony w bloku zapaz poniżej pokrywy zaworów, i to nawet nie ciekło wkoło czujnika, tylko z samego styku gdzie dołączony jest kabel-pomiędzy stykiem i plastikiem!
U mnie dokładnie tak samo to wyglądało, olej uciekał w ogromnych ilościach przez styk czujnika ciśnienia... Do tej pory przed blokiem jest 'scieżka' oleju zostawionego przez mojego dinozaura :).

Awatar użytkownika
Damien
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Damien » pn sie 07, 2006 22:49

TAZ pisze:Przeważnie pada siemering uszczelniający wał. Jak jest ten wyciek od strony rozrządu to wymień wszystkie trzy uszczelniacze (9zł/szt), a jak wyciek jest od strony skrzyni to ten uszczelniacz kosztuje od 26zł i chcący go wymienić trzeba skrzynie wyjąć.

no wlasnie boje sie ze to ten od skrzyni... bo od rozrzadu jest sucho.
ile moze mnie to kosztowac w zakladze naprawczym?

Awatar użytkownika
daaroo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: daaroo » wt sie 08, 2006 00:11

ka stawiam na simmering walka posredniego. U siebie tez mialem zmieniac uszczelke przy okazji zmiany rozrzadu i dopiero wtedy zobaczylem skad cieknie.

marcinwet83
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marcinwet83 » wt sie 08, 2006 00:32

sprawdz wyjscie rurki bagnetu czasem cieknie przy wyjsciu z bloku. u mnie tak bylo wymienilem simeringi walka posredniego i walu korbowego i uszczelke pod miska i wszystko obsilikonowalem a 3 dni pozniej miska zalana byla.

Awatar użytkownika
Damien
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Damien » wt sie 08, 2006 14:27

jak najszybciej bede musial posprawdzac te miejsca bo lac znow 2 litry oleju na darmo to nie ma sensu...
pozdro

Tarkosz
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Tarkosz » śr paź 17, 2007 17:08

O co chodzi z tą rurką bagnetu, którędy może cieknąć?

Bo może u mnie jest ten sam problem, jak to naprawić? Wymienia się całą rurkę z bagnetem?

Awatar użytkownika
spodek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: spodek » czw paź 18, 2007 10:08

TAZ napisał/a:
Przeważnie pada siemering uszczelniający wał. Jak jest ten wyciek od strony rozrządu to wymień wszystkie trzy uszczelniacze (9zł/szt), a jak wyciek jest od strony skrzyni to ten uszczelniacz kosztuje od 26zł i chcący go wymienić trzeba skrzynie wyjąć.
Damien pisze: no wlasnie boje sie ze to ten od skrzyni... bo od rozrzadu jest sucho.
ile moze mnie to kosztowac w zakladze naprawczym?
miałem też wyciek jak powyżej opisujecie, tylko bardziej było to spowodowane tym że ten dekielek (czy jak to się nazywa) w którym jest siemering miał zerwane gwinty w których wkręca się śróby od miski olejowej, naprawa kosztowała mnie 200 pln + części ok 50 pln (3 lata temu), po roku znowu mi cieknie z tego miejsca :grrr: ,

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”