hamulec ręczny tył tarcze nie działa
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
hamulec ręczny tył tarcze nie działa
Mam tylne hamulce tarczowe i problem jest z hamulcem ręcznym , dźwigienki nie reagują na zaciągnie są zapieczone i nie ruszają się , próbowałem popukać młotkiem ruszyły się cylinderek reagował zaciskał sie ale musiałem go potem cofnąć . Czy ktoś może to naprawiał rozbierał to i czy naprawa się udała . Prosze o porady i pozdrawiam
- Paweł Marek
- V.I.P.
Wyciągasz zacisk. Wujmujesz tłoczek. W dnie cylinderka po wyjęciu tłoczka zobaczysz urządzonko z gwintem, jest umocowane przy dnie tłoczka segerem. Ciężko ten seger wyjąć, trzaba mieć długie szczypce proste do segerów, albno kombinować cienkimi śróbokręcikami, musisz go wyjąć w każdym razie, Wtedy ten caly gwint wychodzi z ośką. ktróą czyścisz z rdzy i modlisz się żeby po złożeniu nie miała wielkich luzów i żeby maleńki oring który na niej jest trzymał. Pozostałe uszczelki gumowe możesz zmienić jeśli trzeba z zestawu naprawczego, ale UWAGA ten maleńki oring o którym pisałem z zestawu Autofren jest za cienki i nie trzyma. Załóż stary lub szukaj na wymiar w sklepach moto lub wodkan. MOntujesz całość. Tłoczek potem wkręcasz nie wciskasz
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
tak, napisłaem tylko że ten brud to korozja, jak wyczyścisz to będzie cieńsze i będa luzy. Może będzie szczelne a może niestety przeciekać.kowal_31 pisze:wyczyszcze
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
az sie boje to rozbierac
myslalem o juz ozmianie na bebny troche prostsze w naprawie
dziekuje za porade i pozdrawiam
[ Dodano: 25 Wrz 2007 10:09 ]
hamulce tył zrobilem naprowadził mnie ' Paweł Marek ' za co wielkie dzieki ,
jest naprawde duzo pracy najgorzej było odkręcić ( obciełem najprościej ) sruby klocko-trzymacza , problem pojawia sie też przy założeniu sigera 9 potrzebny jest sprzet)
najważniejsze ze wszystko działa
myslalem o juz ozmianie na bebny troche prostsze w naprawie
dziekuje za porade i pozdrawiam
[ Dodano: 25 Wrz 2007 10:09 ]
hamulce tył zrobilem naprowadził mnie ' Paweł Marek ' za co wielkie dzieki ,
jest naprawde duzo pracy najgorzej było odkręcić ( obciełem najprościej ) sruby klocko-trzymacza , problem pojawia sie też przy założeniu sigera 9 potrzebny jest sprzet)
najważniejsze ze wszystko działa
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Czyli generalnie trzeba będzie spuścić płyn a potem odpowietrzać układ?
Mam tak że dzwigienka jednego cylinderka mi nie odbija-musze ją dociągac ręcznie.Na razie zdjąłem linke i hamuje recznym na 1 koło -ale docelowo chcę to zrobić.
A nie da rady jakoś napiąć tej sprężyny co jest odpowiedzialna za cofanie tej dzwigienki?
Bo tak jeszcze tragicznie to nie jest.odbijac nie muszę wystarczy że wkrętakiem podważe i się cofa.
flat
Mam tak że dzwigienka jednego cylinderka mi nie odbija-musze ją dociągac ręcznie.Na razie zdjąłem linke i hamuje recznym na 1 koło -ale docelowo chcę to zrobić.
A nie da rady jakoś napiąć tej sprężyny co jest odpowiedzialna za cofanie tej dzwigienki?
Bo tak jeszcze tragicznie to nie jest.odbijac nie muszę wystarczy że wkrętakiem podważe i się cofa.
flat
- Paweł Marek
- V.I.P.
nie nic to nie da, nie odbija bo ośka tej dźwigienki koroduje i kręciu się oporem, dlatego nie odbija, rób jak kolega wyżej.flatron316 pisze:A nie da rady jakoś napiąć tej sprężyny co jest odpowiedzialna za cofanie tej dzwigienki?
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- Paweł Marek
- V.I.P.
No jak ci się nie chce do daj komuś zarobić. I o jakim spuszczaniu płynu mówisz. Zaciskasz francuzem przewód hamulcowy i tracisz tylko tą ilkość płynu co jest w zacisku. Potem odpowietrzenie to banał. Ryzyko wycików koło ośki owszem jest.
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt: