hamulec ręczny tył tarcze nie działa

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
kowal_31
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

hamulec ręczny tył tarcze nie działa

Post autor: kowal_31 » ndz wrz 16, 2007 20:49

Mam tylne hamulce tarczowe i problem jest z hamulcem ręcznym , dźwigienki nie reagują na zaciągnie są zapieczone i nie ruszają się , próbowałem popukać młotkiem ruszyły się cylinderek reagował zaciskał sie ale musiałem go potem cofnąć . Czy ktoś może to naprawiał rozbierał to i czy naprawa się udała . Prosze o porady i pozdrawiam

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz wrz 16, 2007 21:07

Wyciągasz zacisk. Wujmujesz tłoczek. W dnie cylinderka po wyjęciu tłoczka zobaczysz urządzonko z gwintem, jest umocowane przy dnie tłoczka segerem. Ciężko ten seger wyjąć, trzaba mieć długie szczypce proste do segerów, albno kombinować cienkimi śróbokręcikami, musisz go wyjąć w każdym razie, Wtedy ten caly gwint wychodzi z ośką. ktróą czyścisz z rdzy i modlisz się żeby po złożeniu nie miała wielkich luzów i żeby maleńki oring który na niej jest trzymał. Pozostałe uszczelki gumowe możesz zmienić jeśli trzeba z zestawu naprawczego, ale UWAGA ten maleńki oring o którym pisałem z zestawu Autofren jest za cienki i nie trzyma. Załóż stary lub szukaj na wymiar w sklepach moto lub wodkan. MOntujesz całość. Tłoczek potem wkręcasz nie wciskasz

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
kowal_31
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: kowal_31 » pn wrz 17, 2007 13:53

dzięki za porade 'Paweł Marek'
no dobrze jak wyjmę ten gwint z oską to ramię to do ktorego zaczepia sie linke ręcznego wyciagne badz wyczyszcze bo ono ciezko sie rusza , z reszta problemu nie bedzie
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn wrz 17, 2007 14:22

kowal_31 pisze:wyczyszcze
tak, napisłaem tylko że ten brud to korozja, jak wyczyścisz to będzie cieńsze i będa luzy. Może będzie szczelne a może niestety przeciekać.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
kowal_31
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: kowal_31 » pn wrz 17, 2007 17:00

az sie boje to rozbierac
myslalem o juz ozmianie na bebny troche prostsze w naprawie
dziekuje za porade i pozdrawiam

[ Dodano: 25 Wrz 2007 10:09 ]
hamulce tył zrobilem naprowadził mnie ' Paweł Marek ' za co wielkie dzieki ,
jest naprawde duzo pracy najgorzej było odkręcić ( obciełem najprościej ) sruby klocko-trzymacza , problem pojawia sie też przy założeniu sigera 9 potrzebny jest sprzet)
najważniejsze ze wszystko działa
:pub: :food: :okej:

Awatar użytkownika
flatron316
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: flatron316 » wt paź 16, 2007 19:49

Czyli generalnie trzeba będzie spuścić płyn a potem odpowietrzać układ?
Mam tak że dzwigienka jednego cylinderka mi nie odbija-musze ją dociągac ręcznie.Na razie zdjąłem linke i hamuje recznym na 1 koło -ale docelowo chcę to zrobić.
A nie da rady jakoś napiąć tej sprężyny co jest odpowiedzialna za cofanie tej dzwigienki?
Bo tak jeszcze tragicznie to nie jest.odbijac nie muszę wystarczy że wkrętakiem podważe i się cofa.

flat

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt paź 16, 2007 20:12

flatron316 pisze:A nie da rady jakoś napiąć tej sprężyny co jest odpowiedzialna za cofanie tej dzwigienki?
nie nic to nie da, nie odbija bo ośka tej dźwigienki koroduje i kręciu się oporem, dlatego nie odbija, rób jak kolega wyżej.

Awatar użytkownika
flatron316
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: flatron316 » wt paź 16, 2007 20:17

Taaa tylko nie chce mi sie spuszczac płynu i potem odpowietrzać (nawet nie popatrzyłem dziś czy mam odpowietrznik) -no i jeszcze mogą te problemy być z wyciekami :(

Q..wa te bębny jednak chyba lepsze były

pozdro

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt paź 16, 2007 20:22

No jak ci się nie chce do daj komuś zarobić. I o jakim spuszczaniu płynu mówisz. Zaciskasz francuzem przewód hamulcowy i tracisz tylko tą ilkość płynu co jest w zacisku. Potem odpowietrzenie to banał. Ryzyko wycików koło ośki owszem jest.

Awatar użytkownika
flatron316
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: flatron316 » wt paź 16, 2007 20:28

Oki dzieki za odpowiedź grunt że wiem co i jak

Awatar użytkownika
kowal_31
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: kowal_31 » sob lis 03, 2007 22:05

Do flatron316
naprawde przy tych hamulcach jest duzo pracy , ja dwa razy odpowietrzalem , zrob w/g opisu jak wyżej i bedzie działac, a bebny troszke prostsze ( cylinderek wymieniasz na nowy ) ale mniej efektowne bębny i tak sa w cenie tarcz moze droższe.
pozdrawiam :grin:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”