Kopci na Zimnym silniku
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- jarek_1313
- Mały gagatek
- Kontakt:
Kopci na Zimnym silniku
Mam mały problem mam 1,3 NZ, jak go odpalam rano, to strasznie zaczyna kopcic z rury wydechowej, za chwile mu to pzechodzi i jest wszystko ok. Kiedyś gdzieś tu czytałem tylko nie moge teraz znalesc, ze to coś z zaworami, oleju mi praktycznie nie bieze, jak jest ciepły nie robi tego dopiero wtedy jak dłużej postoi. Co to jest i ile mnie to będzie kosztowa
Kopci zimny silnik.
Witam.Jeśli kopci na niebiesko to może wystarczy wymienić uszczelniacze
na prowadnicach zaworów.Mi to kiedyś pomogło koszt groszowy ale sam to robiłem.
Pozdrawiam.Andrzej.
na prowadnicach zaworów.Mi to kiedyś pomogło koszt groszowy ale sam to robiłem.
Pozdrawiam.Andrzej.
- jarek_1313
- Mały gagatek
- Kontakt:
Kopci na niebiesko.
Sprawdze ta przepustnice. Jak macie jeszcze jakies pomysły piszcie. A może jak samemu sprawdzić ta przepustnice, bo na kompie mnie znów skasują sporo. On nie ma kostki serwisowej i musza ręcznie podpinac się pod wszystkie czujniki. A co do uszczelniaczy to nie wiem , bo gadałem ze znajomym mechanikiem i powiedział że to nie uszczelniacze tylko coś z paliwem, bo by mi olej brał, a ja już mam 11 tyś od wymiany zrobione i cały czas pełny stan.
Sprawdze ta przepustnice. Jak macie jeszcze jakies pomysły piszcie. A może jak samemu sprawdzić ta przepustnice, bo na kompie mnie znów skasują sporo. On nie ma kostki serwisowej i musza ręcznie podpinac się pod wszystkie czujniki. A co do uszczelniaczy to nie wiem , bo gadałem ze znajomym mechanikiem i powiedział że to nie uszczelniacze tylko coś z paliwem, bo by mi olej brał, a ja już mam 11 tyś od wymiany zrobione i cały czas pełny stan.
- jarek_1313
- Mały gagatek
- Kontakt:
- jarek_1313
- Mały gagatek
- Kontakt:
Sprawdzałem wczoraj ten czujnik na przepustnicy, to zwykły swicz, ktury przełancza, na zamknietej przepustnicy i mi nie przełanczał, tzn był na krawędzi przełaczenia i czsem przełaczył, ale w wiekszości nie, przeregulowałem go i dziś odpaliłem i nie kopcił, dopuki mu lekko gazu nie dodałem. Wtedy zaczą i jak sięjakby sonda nagrzała to przeszło mu. Zresetuje mu kompa dziś i zobacze, może musi sobie dawkowanie teraz zestroić od nowa. Efekt jakis jest bo przedtem odrazu kopcił teraz dopiero jak gazu dodałem i ten swicz przełaczył a sada jeszcze się nie nagrzała
[ Dodano: Wto Paź 11, 2005 17:13 ]
A więc byłem dziś w serwisie boscha i poszedł mi regulator biegu jałowego tj. chyba ten silnik krokowy, jak co poniektórzy tu to nazywają. Umieszczone to jest w 1,3NZ pod kolektorem ssącym, wchodzi do tego wężyk - mniej więcej 2cm średnicy- idący znad przepustnic, wychodzący z plastiku miedzy przepływomierzem a nimi, a wychodziz niego tej samej średnicy węzyk idący do kolektora ssącego. Przewody elektryczne zasilające go wychodza z tego samego plastiku, co do wtryskiwaczy między 1 a 2 cylindrem. Na stronie bosha wyczytałem. że nie tylko w tym silniku to było montowane, ale i w golfach 1,8; 2,0, audicach, jetach, pasatach. Silniki, które mają to samo (ale być może gdzie indziej umieszczone) to: EV-1,8; gz 1,8; JS 2,0; NZ 1,3; 3F 1,3. Moje pytanko: czy ma ktoś może to sprawne na zbyciu? Jak tak, to piszcie do mnie, że macie i za ile, a ja w chwili wolnej jeszcze spróbuję to wykręcić (nie będzie łatwo, bo w głupim miejscu jest) i naprawić - może mi się to uda, bo chyba się to rozbiera.
[ Dodano: Wto Paź 11, 2005 17:13 ]
A więc byłem dziś w serwisie boscha i poszedł mi regulator biegu jałowego tj. chyba ten silnik krokowy, jak co poniektórzy tu to nazywają. Umieszczone to jest w 1,3NZ pod kolektorem ssącym, wchodzi do tego wężyk - mniej więcej 2cm średnicy- idący znad przepustnic, wychodzący z plastiku miedzy przepływomierzem a nimi, a wychodziz niego tej samej średnicy węzyk idący do kolektora ssącego. Przewody elektryczne zasilające go wychodza z tego samego plastiku, co do wtryskiwaczy między 1 a 2 cylindrem. Na stronie bosha wyczytałem. że nie tylko w tym silniku to było montowane, ale i w golfach 1,8; 2,0, audicach, jetach, pasatach. Silniki, które mają to samo (ale być może gdzie indziej umieszczone) to: EV-1,8; gz 1,8; JS 2,0; NZ 1,3; 3F 1,3. Moje pytanko: czy ma ktoś może to sprawne na zbyciu? Jak tak, to piszcie do mnie, że macie i za ile, a ja w chwili wolnej jeszcze spróbuję to wykręcić (nie będzie łatwo, bo w głupim miejscu jest) i naprawić - może mi się to uda, bo chyba się to rozbiera.