Demontaż i malowanie lewy błotnik przód

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

adam_franciszek
Mały gagatek
Mały gagatek

Demontaż i malowanie lewy błotnik przód

Post autor: adam_franciszek » czw lis 15, 2007 10:16

Zakupiłem sobie lewy błotnik przód, nowy (firmsa z Lublina, ale nalepka EMBO), pomalowany podkladem (cimny braz) i planuje go z czasem wymienic bo stary bylo po sluczce (poprzedniego wlasciciela) i mimo moich tymczasowych zabiegow robia sie porchle ... a co najwazniesze lakier pod wlywem myjki tam lubi odpasc

Moja prosba jest taka: Czy warto sie tym pobawic samemu, tzn. kupic dobrany lakier, sypnac kilka warstw ze sprayu i potem bezbarwnym, i samemu zaloyzc czy dac do blaharza...

Jesli byscie radzili, ze mozna samemu to prosze o szczegolowe podpowiedzi:
1) Jak zdemontowac lewy blotnik przod (tzn. sciagamy kolo, demontujemy plastikowe nadkole, wykrecamy blachowkrety- wiadomo... czy cos jeszcze, zeby sciagnac?)
2) Antene moge sam zdemontowac, bo juz to robilem
3) Nie wiem jak sciagnac lewy kierunkowskaz (prostokacik), zeby go nie zepsuc...
4) Nie wiem czy trzeba wygiac ta blaszke wyciata/nadcieta w miejscu blizej drzwi, zeby wstawic tam rurke gumowa, odplyw z szyberdachu (a jak tam bedzie sie lalo, to czym zakonserwowac na dole, zeby wytrzymalod dluzej i zeby ie zatkac odplywu
5) Wiadomo trzeba odkrecic zderzak przod (mam szeroki), duzo zachodu z tym...
6) Potem odkrecic wszystkie sruby mocujace zderzak i sciagnac (czy to takie proste)?
7) Zalozyc nowy, pomalowany w odwrotnej kolejnosci, podsprayowac miejsca z blachowkretami i koniec?

A jesli malowac samemu, to:
1) Wystarczy mi 2x400 ml w spayu lekieru pod kolor czy malo?
2) Ile trzeba by bezbarwnego na to?
3) Czy i czy w ogole matowic, jesli jest juz podklad?
4) Czym odtluscic przed pomalowaniem lakierem blotnika?
5) Czy trzeba miec cos na twarz przy spayowaniu?
6) Czy malowac obydwie strony, ta niewidoczna dla wzroku, od strony silnika tez?
7) Jak dlugo czekac po pomalowaniu lakierem pod kolor w temp pokojowej?
8) Jak dlugo czekac po bezbarwnym w temp pokojowej?

Czy to juz wszystko co powinieniem zrobic? Thanks for all...

Czolem!

Wszystko jest trudne nim stanie się proste.

ma-ciej
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ma-ciej » czw lis 15, 2007 13:59

Ja bym dał do polakierowania, a samemu tylko założył i zabezpieczył antykor. od wewnątrz. Jeśli nigdy przedtem nie lakierowałeś, to za pierwszym razem ci nie wyjdzie perfekcyjnie. Zdjęcie i założenie zderzaka i błotnika jest proste.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”