Mruga kontrolka oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Mruga kontrolka oleju
Witam mam problem z kontrolka oleju po ok 30 km zaczyna mrugać i wydaje taki wkurzający dzwięk po dodaniu gazu przestaje ale po chwili znów to samo zwrocilem tez uwage ze jesli silnik pracuje na wyzszych obrotach to kontrolka nie swieci na poczatku myslalem ze mam olej do wymiany ale po wymianie oleju to samo.Moj znajomy mial taka sama sytuacje i podobno byl u elektryka i mu cos wlutowal w licznik i jest ok ale czy to jest prawda??Pomocy z gory bardzo dziekuje pozdrwiam
Ostatnio zmieniony ndz lis 25, 2007 12:46 przez MAXIM, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: KONTROLKA OLEJU!!!!!!HELP
WitamMAXIM pisze:Witam mam problem z kontrolka oleju po ok 30 km zaczyna mrugać i wydaje taki wkurzający dzwięk po dodaniu gazu przestaje ale po chwili znów to samo zwrocilem tez uwage ze jesli silnik pracuje na wyzszych obrotach to kontrolka nie swieci na poczatku myslalem ze mam olej do wymiany ale po wymianie oleju to samo.Moj znajomy mial taka sama sytuacje i podobno byl u elektryka i mu cos wlutowal w licznik i jest ok ale czy to jest prawda??Pomocy z gory bardzo d
ziekuje pozdrwiam
prawdopodobnie masz do wymiany filtr oleju-wymień na markowytypu
MANN+HUMMEL W719/5.
i jakiś dobry olej typu "Castrol lub Mobil" tylko nie z marketów
pozdrawiam Przemek
...
Najpierw jedźcie do mechanika i niech wam zmierzy ciśnienie oleju. Jeśli będzie dobre dopiero później szukajcie przyczyny w czajnikach
W liczniku jest układ elektroniczny dynamicznie kontrolujący ciśnienie oleju. Potrafi się czasem zepsuć, zwłaszcza jeden element.
.MAXIM pisze:Moj znajomy mial taka sama sytuacje i podobno byl u elektryka i mu cos wlutowal w licznik i jest ok ale czy to jest prawda??
W liczniku jest układ elektroniczny dynamicznie kontrolujący ciśnienie oleju. Potrafi się czasem zepsuć, zwłaszcza jeden element.
jhosef pisze:Najpierw jedźcie do mechanika i niech wam zmierzy ciśnienie oleju. Jeśli będzie dobre dopiero później szukajcie przyczyny w czajnikach.MAXIM pisze:Moj znajomy mial taka sama sytuacje i podobno byl u elektryka i mu cos wlutowal w licznik i jest ok ale czy to jest prawda??
A wiesz dokładnie co to za element? Bo mam taka sama sytacje.Cisninie oleju jest ok czyjnik orginał z aso kable wymieniłem ,a licznik nadal brzeczy.
W częśpi prędkościomierza na górze siedzi ta płytka. Jest na niej widoczny największy układ chyba tranzystor lub coś takiego z małą płytką radiatora. On podobno najczęściej pada.melon pisze:jhosef napisał/a:
Najpierw jedźcie do mechanika i niech wam zmierzy ciśnienie oleju. Jeśli będzie dobre dopiero później szukajcie przyczyny w czajnikach
MAXIM napisał/a:
Moj znajomy mial taka sama sytuacje i podobno byl u elektryka i mu cos wlutowal w licznik i jest ok ale czy to jest prawda??
.
A wiesz dokładnie co to za element? Bo mam taka sama sytacje.Cisninie oleju jest ok czyjnik orginał z aso kable wymieniłem ,a licznik nadal brzeczy.
Oto obrazek z ETKI:
Nr 24 to właśnie ten element, 15 to ta płytka
Dokładnie. Najpierw sprawdzić ciśnienie dopiero później domyślać się awarii np czujnika. Zauważyłem że sporo osób twierdzi że jak lampka od ciśnienia się zapala to napewno walnął czujnik. A to jest ważna rzecz i warto by było interpretować i sprawdzić wskazanie. Jeśli po sprawdzeniu ciśnienia okaże się że jest ok dopiero szukać innej przyczyny. Inne działanie może się skończyć zatarciem silnika z powodu niedostatku smarowania.dusza pisze:witam was nie chce was straszyc ale mi to sie tez tak zaczelo a skonczylo na wymianie silnika MOIM zdaniem lepij sprawdzic cisnienie PozdraVWiam