Najlepszy sposob na zamarzajaca odme?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Najlepszy sposob na zamarzajaca odme?
Witam
Mam problem, ktory na tym forum byl poruszany, lecz nikt nie dal jasnego i dobrego sposobu na ta dolegliwosc. Dla niewtajemniczonych w mk4 zamarzac potrafi odma, co skutkuje wybijaniem oleju przez bagnet. Niedawno mialem wymieniany olej, czesto moja trasa wyglada z rana do pracy i z powrotem, ktora jest bardzo krotka ok 4km w jedna strone. Odwiedzilem Kielce tam przypadkiem zczailem ze mam wyciek oleju (mialem stan na minimum). Uzupelnilem wrocilem do Wroclawia bylo ok pare dni bo bylo cieplo. Ostanio znow troche zimniej i dzisiaj patrze bagnet troche mokry stan oleju na 3/4. Generalnie mozna zamontowac ponoc grzalke (czy ktos to robil i faktycznie sprawdza sie bo spotkalem rozne opinie) w serwisie VW (grzalka 154zl + robocizna w motorpolu krzykneli 360zl - zglupieli). Jaki jest inny sposob na to? powinienem odme przeczyscic? da sie to zrobic samemu czy u mechanika jakiegos, jesli u mechanika jaki bedzie koszt? i czy to pomoze na dluzszy czas czy po tygodniu znow bede musial to robic. Pls help boje sie ze wyciek bedzie wiekszy nie bede sprawdzal i zatre silnik (poza tym nie chce dolewac co chwile oleju bo to tez koszt). Prosze znawcow o pomoc.
Mam problem, ktory na tym forum byl poruszany, lecz nikt nie dal jasnego i dobrego sposobu na ta dolegliwosc. Dla niewtajemniczonych w mk4 zamarzac potrafi odma, co skutkuje wybijaniem oleju przez bagnet. Niedawno mialem wymieniany olej, czesto moja trasa wyglada z rana do pracy i z powrotem, ktora jest bardzo krotka ok 4km w jedna strone. Odwiedzilem Kielce tam przypadkiem zczailem ze mam wyciek oleju (mialem stan na minimum). Uzupelnilem wrocilem do Wroclawia bylo ok pare dni bo bylo cieplo. Ostanio znow troche zimniej i dzisiaj patrze bagnet troche mokry stan oleju na 3/4. Generalnie mozna zamontowac ponoc grzalke (czy ktos to robil i faktycznie sprawdza sie bo spotkalem rozne opinie) w serwisie VW (grzalka 154zl + robocizna w motorpolu krzykneli 360zl - zglupieli). Jaki jest inny sposob na to? powinienem odme przeczyscic? da sie to zrobic samemu czy u mechanika jakiegos, jesli u mechanika jaki bedzie koszt? i czy to pomoze na dluzszy czas czy po tygodniu znow bede musial to robic. Pls help boje sie ze wyciek bedzie wiekszy nie bede sprawdzal i zatre silnik (poza tym nie chce dolewac co chwile oleju bo to tez koszt). Prosze znawcow o pomoc.
Najlepiej jeśli odkręcisz odstojnik i wupłukać go gorącą wodą, niektórzy twierdzą ze mozna zrobić własny podgrzewacz wody wpinając sie w przewod ktorym płynie płyn chłodniczy i owinąć wokół odmy, albo poprostu przejechać się w trochę dłuższą trasę żeby odma się ogrzała i odparował z niej to co tam zalega czyli wilgoć i opary oleju.
Ale po pierwsze odkręć odstojnik i umyj go gorącą wodą.
Ale po pierwsze odkręć odstojnik i umyj go gorącą wodą.
Re: Najlepszy sposob na zamarzajaca odme?
Znam problem z autopsji.W moim Mk3 w zeszlym roku zamarzla totalnie odma.Tez jezdzilem wlasnie krotkie trasy .Rozebralem cala puche i porzadnie wyczyscilem pod goraca woda wraz z przewodem idacym od filtra bo tak byl zawalony ta mazia ze nie bylo przelotu.Od zeszlego roku odpukac mam spokuj.Czasami przegonie golfika na dluzszej trasie i jest ok.mazia spod korka oleju znika.
pozdr.
pozdr.
- pszczyna
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Re: Najlepszy sposob na zamarzajaca odme?
bithmore pisze:Witam
w serwisie VW (grzalka 154zl + robocizna w motorpolu krzykneli 360zl - zglupieli).
To masz pół darmo zawsze wołali 600zł
-
- Nowicjusz
ja mam mk2 i to samo jak przyjdzie zimno to odma zatkana, myślałem o puszczeniu jakiegoś wężyka cienkiego żeby płynął nim płyn chłodniczy wokół tego węża od odmy ale przemyślałem temat i to nie ma sensu bo do pracy też mam ok 4 km i według mnie takie rozwiązanie nic nie da. Mój sposób: raz na dwa trzy tygodnie ( zależy od mrozów) wyjmuję wszystko czyszczę i też czasem jakaś traska z 50 km i tyle.
Ale jak masz kaskę to możesz zainwestować tylko zapytaj czy na takich krótkich odcinkach jak jeździsz będzie Ci podgrzewać tą odme.
pozdro
Ale jak masz kaskę to możesz zainwestować tylko zapytaj czy na takich krótkich odcinkach jak jeździsz będzie Ci podgrzewać tą odme.
pozdro
Raf