[passat B5 98] Dziwny numer z centralnym

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

MrWho

[passat B5 98] Dziwny numer z centralnym

Post autor: MrWho » pn sie 08, 2005 01:55

Hejka

Dzisiaj mialem jakieś dziwne doświadczenie.... zdenerwowałem sie wrecz... mam pytanie czy moze wiecie co to jest albo moze sie z tym spotkalismy... no ale do rzeczy :

Od rana jeździłem paskiem normalnie zamykałem i otwierałem drzwi kilka krotnie... ale ktoregos razu otworzyłem wsiadam przekrecam kluczyk w pozycję zapłonu ( bez uruchamiania silnika ) i qrde cos mi centralny jeczy w drzwiach tylnich od strony kierowcy... odpalilem i sobie pojechałem... potem wysiadłem pod garazem zamykać paska i drzwi mi sie nie zamykaja qrde mysle co jest troche po manipulowałem kilka razy centralnym ruszyłem i jakos sie zamkna... ( pomogło otworzenie i odrazu zamkniecie ) ... potem pojechałem do girl... i qrde tez miałem problemy z zamknieciem ale tylko tych jednych drzwi... poszedłem do niej i qrde sie zastanawiałem co moze być :/ wrociłem do cara kilka razy przekreciłem kluczyk w stacyjce i słyszałem ciagle ten dzwiek :/ mimo ze wszystkie drzwi były otwarte... to w tym tak burczało jak by chcial je otworzyć... tak jak by komp zgłupiał i myslal ze sa zamkniete ( pasek ma taka funkcje ze nawet jak sie zamkniemy od srodka i przekrecimy na zapłon to on otwiera wszystkie drzwi... ) troszke poruszałem wewnetrznym przyciskiem zamykania :/ kilka razy recznie wcisnełem ten "pypec" i wkońcu jak by pomogło... narazie 2x zamykałem i zamkna prawidłowo...

i teraz moze mi ktoś powiedzieć co do chu... mogło być ?? Komp sie zamotał ?? Co w takich przypadkach robić ?? Czy nie wiem np klemy zdjac z aku??? Czy co ? Czy to moze centralny zaczyna sie pier... warto zainwestować w kabel i zobaczyć czy nie ma jakis bledow centralnego ?? doradzcie cos

bohdan
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bohdan » pn sie 08, 2005 08:21

Miałem to samo i okazalo się, że zamek się spi******ł a dokładniej czujnik, który wysyła sygnał czy drzwi są otwarte czy zamknięte. Do kompa idzie informacja, że drzwi są otwarte i nie zamyka zamka.
Koszt zamka ok. 300zł (w serwisie nie sprzedają samych czujników). Z wymianą też jest problem trzeba wymontować szybę.
Ale u Ciebie może być coś całkiem innego, może w złączce nie łączy, spróbuj nią poruszać.

MrWho

Post autor: MrWho » pn sie 08, 2005 11:32

Nie pocieszyłeś mnie :( Podaj swoj GG :) widze ze masz takie same autko :) fajnie by było mięc kogoś w kontaktach :)

No i jeszcze jedno :) Jak ci padł czujnik to zupełnie nie otwierał/zamykał ?? Bo u mnie był taki manewr że jak otworzył... to tak jak by komp widział ze jest zamknięty... bo jak przekrecałęm kluczyk w stacyjce to on ruszał tamtaym zamkiem... tak jak by chciał otworzyc... a one sa juz otwarte... a jak chciałem zaknać to nic sobie nie robił z tym zamkiem... tak jak by widział ze sa zamkniete...

bohdan
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bohdan » pn sie 08, 2005 11:42

MrWho pisze:No i jeszcze jedno Jak ci padł czujnik to zupełnie nie otwierał/zamykał ?? Bo u mnie był taki manewr że jak otworzył... to tak jak by komp widział ze jest zamknięty... bo jak przekrecałęm kluczyk w stacyjce to on ruszał tamtaym zamkiem... tak jak by chciał otworzyc... a one sa juz otwarte... a jak chciałem zaknać to nic sobie nie robił z tym zamkiem... tak jak by widział ze sa zamkniete...
Było dokładnie tak jak opisujesz.
Po wymianie zamka jest OK.
Zamek możesz kpić używan np. na allegro-tylko, żeby czujnik miał dobry.
Natomiast z montażem jest "problem" tak jak pisałem wcześniej.

MrWho

Post autor: MrWho » pn sie 08, 2005 21:42

Narazie dzisiaj chodził... troche cieńko u mnie z kasa ale jak za jakis czas bedzie znowu takie nr odstawiał to sie wqr... i kupie szkoda ze szybe trzeba wyjmowac :/

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”