Nieoczekiwany pad akumulatora
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Nieoczekiwany pad akumulatora
Witam,
Zdziwilem sie dzisiaj, jak wyszedlem z pracy, wlaczylem zaplon i probowalem odpalic silniczeg golfika gdy nagle wszystkie pogaslo. Pier myslalem, ze to jakis bezpiecznik albo jakies zwarcie, ale to akumulator padl, prawie do zera bo nawet nie byl w stanie probowac krecic Polecialem po kable, zadzwonilem do kolegi i odpalilismy. Pozniej trzymalem go na parkiglu ze 20 minut i pojechalem, 15 min jazdy na srednio wyzszych obrotach i dom. Po zgaszeniu udpalilem bez problemu, ale nie wiem co bedzie pozniej a tym bardziej rano.
Nigdy nie mialem problemu z akumulatorem nawet w niedawne mrozy po -10, dzisiaj jest wyjatkowo mokro, caly dzien pada, moze to jest jakas przyczyna.
Co moglo spowodowac takie wyladowanie mojego akumulatora?
Zdziwilem sie dzisiaj, jak wyszedlem z pracy, wlaczylem zaplon i probowalem odpalic silniczeg golfika gdy nagle wszystkie pogaslo. Pier myslalem, ze to jakis bezpiecznik albo jakies zwarcie, ale to akumulator padl, prawie do zera bo nawet nie byl w stanie probowac krecic Polecialem po kable, zadzwonilem do kolegi i odpalilismy. Pozniej trzymalem go na parkiglu ze 20 minut i pojechalem, 15 min jazdy na srednio wyzszych obrotach i dom. Po zgaszeniu udpalilem bez problemu, ale nie wiem co bedzie pozniej a tym bardziej rano.
Nigdy nie mialem problemu z akumulatorem nawet w niedawne mrozy po -10, dzisiaj jest wyjatkowo mokro, caly dzien pada, moze to jest jakas przyczyna.
Co moglo spowodowac takie wyladowanie mojego akumulatora?
Goofi miałem to samo miesiąc temu.nówka akumulator chodził z 5 miesięcy a tu pewnego razu padł.pojechałem i koleś pomierzył i stwierdził ze rozładował się do zera powiedział ze ładowanie , zmierzył a tu 14.3 czyli dobre pozalewał akumulator ładował 24H i mi oddał pojeździłem 2tyg i znowu padł.pojechał znowu i dał mi nowy koleś ogólnie mówił ze dość dużo miał reklamacji w tej zimie , mówił też że jakaś zła partia akumulatorów przyszła do niego .Akumulator firmy CENTRA
Moje autko:)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1022151&sid=3a762b320d640d7f941313ea8916555c#1022151
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1022151&sid=3a762b320d640d7f941313ea8916555c#1022151
jak chodzi o akumulatory Centra to zgadzam sie w 100 procentach. Byla wadliwa partia, osobiscie reklamowalem. Na gwarancji bylo ze naprawa lub wymiana odbedzie sie do 3 tygodnie, ja czekalem 11 tygodni. Bylo ostro! Ale mam juz nowke i jak narazie dwa miesiace dziala bez zarzutu.
Szukasz idealnej kobiety??...wez piwo i idz do garażu ;)
1. rozpiąć plus akumulatorachosen pisze:Gdzie miernikiem kableki podczepic zeby sprawdzic jaki jest pobor prądu na spoczynku ??
pod + szeregowo
chyba dziś nie myślę ...czyli porpsotu mam nóżki miernika przyłożyć do plusa aku ?
2. miernik przełączyć na pomiar prądu stałego (jeśli trzeba odpowiednio przełożyć kabelki)
3. jeden kabelek podpiąć do plusa aku, a drugi do klemy.
4. w tym stanie nie odpalać silnika - w najlepszym wypadku sfajczysz bezpiecznik w mierniku
Mierzac prad trzeba sie wpiac w miejsce w ktorym on plynie, czyli w tym przypadku pomiedzy akumulator a instalacje rozpinajac ja wczesniej, tanie mierniki maja zazwyczaj zakres ADC (staly prad) do 10A
A golfik dzisiaj odpalil bez problemu, przekrecalem kluczyc z podwyzszonym poziomem adrenaliny, ale po chwili ufff
A golfik dzisiaj odpalil bez problemu, przekrecalem kluczyc z podwyzszonym poziomem adrenaliny, ale po chwili ufff