szarpanie silnikiem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

hamster55
Nowicjusz
Nowicjusz

szarpanie silnikiem

Post autor: hamster55 » pn sty 21, 2008 19:04

witam;
GOLF 1.6 16 V 2001 rok, problem dotyczy szarpania silnikiem, podczas jazdy na 4 biegu orzy obrotach 2200 obr jak puszcze nogę z gazu to szarpnie raz silnikiem, tak samo jest na luzie jak dodam gazu, kiedy spadają obroty przy 2000 szarpnie silnikiem, byłem u mechanika to powiedziano mi ze tak w tych silniakch i podbnie w skodzie juz tak jest, ale ja im nie wierzę, czy oni użytkownicy forum któryz posiadają takiego golfika mogliby potwierdzic czy tak samo jest u nich w aucie? lub co może być przyczyną takiego szarpania autka

GAB
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: GAB » wt sty 22, 2008 12:07

U mnie nie szarpie - sprawdziłem dzisiaj ponownie na wszystkich biegach i na luzie. Jaki masz typ silnika? Ja mam AZD.

Z rok temu też mi silnik szarpał ale w różnym zakresie obrotów. Szarpał:
- tuż przed padnięciem cewki zapłonowej najpierw na trzecim a potem na czwartym cylindrze
- przy brudnej przepustnicy.

hamster55
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: szarpanie silnikiem

Post autor: hamster55 » wt sty 22, 2008 20:52

tez ten typ(AZD), myłem przepustnicę ale nie pomogło(czy po myciu przepustnicy ustawiałes ją w ASO?), ale cewka zapłonowa jakby nie działała to by chodził na 3 cylindry i by nim szarpało ciagle a to tylko przy 2000 obr

Awatar użytkownika
wolfzan
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: wolfzan » wt sty 22, 2008 21:13

Ja mam MK III, ale mam właśnie silnik, który był montowany też w Skodach czyli AEE. U mnie szarpanie jest na każdym biegu we wszystkich zakresach obrotów, przy puszczaniu gazu, przy dodawaniu gazu, przy wysprzęglaniu... Poduszki są dobre, jedną wymieniłem. Niby to jest coś ze sprzęgłem, ale nie jestem do końca przekonany i nie chcę wydawać kilkuset złotych na darmo na wymianę sprzęgła... Jak na razie nie mam pojęcia co to może być... 2 dni temu był temat poruszany przez użytkownika auta z tym samym silnikiem i kilka osób się wypowiadało, że mają to samo w tych silnikach... porażka.

GAB
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: GAB » czw sty 24, 2008 13:55

hamster55 pisze:tez ten typ(AZD), myłem przepustnicę ale nie pomogło(czy po myciu przepustnicy ustawiałes ją w ASO?), ale cewka zapłonowa jakby nie działała to by chodził na 3 cylindry i by nim szarpało ciagle a to tylko przy 2000 obr
Nie robiłem adaptacji - po czyszczeniu obroty na jałowym były wyższe około 1300 ale po jednym dniu wróciło do normy - ja czyściłem benzyną żadnego innego preparaty nie stosowałem.

Co do cewki - jak już padła to chodził na trzech cylindrach (silnik bujał sie i nie miał mocy - oczywiste). Przed padnięciem zdarzało się że szarpnął w czasie jazdy i na jałowym biegu - czyli tak jakby zabrakło iskry.
Ostatnio zmieniony czw sty 24, 2008 13:58 przez GAB, łącznie zmieniany 1 raz.

hamster55
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: hamster55 » czw sty 24, 2008 17:15

tez wyczyscilem beznynka ale bez adaptacji, tak czy inaczej jesli to cewka bede musiał czekać aż całkiem padnie, (aczkolwiek nie jestem przekonany co do cewki, wyglada mi to na coś innego, tylko co?) zaczynają mnie denerwowac coraz bardziej te usterki, ale dzieki za odpowiedź

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”