pogadamy za pół rokua swap na 16V tak czy siak zrobię
SWAP 2.0 8V na 2.0 16V
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jest milion tematów odnośnie swap-a i co ? 90 % z nich to pytania bo na tym się kończy. Więc nie dziw się że jest to już nudne i kolejne pytanie z cyklu swap...
Poza tym jak już przedmówca powiedział 2.0 DOHC w mk3 ABF i najlepiej kompletny bo inaczej masz pozamiatane. Albo ożeń tego 2E z głowicą z ABF-a i coś może wyrzeźbisz jeśli of coz 2e miał natrysk oleju na denko tłok, bo tutaj nie wiem.
Poza tym jak już przedmówca powiedział 2.0 DOHC w mk3 ABF i najlepiej kompletny bo inaczej masz pozamiatane. Albo ożeń tego 2E z głowicą z ABF-a i coś może wyrzeźbisz jeśli of coz 2e miał natrysk oleju na denko tłok, bo tutaj nie wiem.
Żeby zrobić swap z 8v na 16v musisz zmienić 2E na ABF co z tym idzie oprócz silnika wymienić musisz jeszcze półosie,całe okablowanie wraz z komputerem, cały wydech bo 2E ma średnice rury wydechu 54,5 mm a ABF 59,5 mm. No i nie wiem jak z hamulcami u Ciebie przydałyby sie conajmniej takie jakie montowane były w GTI, VR6 tarcze 280 x 22 wentylowane, a te są na piastach na pięć śrub także piasty pewnie też.
Ogólnie licząc nie opłaca się ale można sie pobawić
Ogólnie licząc nie opłaca się ale można sie pobawić
Nie sztuką jest rozpędzić samochód, sztuką jest nim wyhamować.
- martinez.szarek
- Ma gadane
- Kontakt:
hmm.mysle ze musisz sie liczyc ze zdanie djtoma, sam zobacz jak dlugo juz jest na forum, jak jest aktywny i ile razy pomogl. osobiscie uwazam ze zmiana na 16 mija sie z celem. jak chcesz miec wrazenia z jazdy wsadz VR6 zreszta co ty chcesz tym kombikiem latac po 250\h? da sie zrobic wszystko ale koszty koszty i jeszcze raz koszty
Zbieram na Passata B5 TDI.Kiedy zbiore nie wiadomo.Zainteresowanych sponsoringiem zapraszam na priv xD
OBNIŻENIU ZAWIECHA MÓWIE STANOWCZE NIE!
nie no roznica wiem jaka jest ale kumpel w 2.0 8v zczipowal (250 zl) i wsadzil stozek (150) i mial 138 kuni a to juz tylko 12 kucy za 400 zl i 1h roboty. wsadzisz 1000 w glowice i przekroczysz to 150 kuni a roboty o wiele wiele mniej
Zbieram na Passata B5 TDI.Kiedy zbiore nie wiadomo.Zainteresowanych sponsoringiem zapraszam na priv xD
cegla66 pisze: i mial 138 kuni
tyle kuni to moze i mial, ale ciekawe jaka byla jego faktyczna moc..hehe
czipowanie benzyniaka bez turbny czyli zmiana czasu wtrysku itp daje wieksze spalanie i przyrost mocy rzedy 3-5km...czyli jednym slowem w takim golfie po takim czipsie wroci on moze do mocy fabrycznej.
Ja bym nie ufał chipom za 250 zł z tego co słyszałem to roboione są w ten sposób ze robią mostek w obwodzie i jeżdzisz cały czas na ssaniu. Jak chip to tylko i wyłącznie z hamownia. A co do kwesti stożka to przyrost mocy jest nie wyczuwalna jedyne co to dzwiek jest intensywniejszy i wydaje sie że idzie lepiej.
Nie sztuką jest rozpędzić samochód, sztuką jest nim wyhamować.
martinez.szarek, a nie lepiej wyjdzie Ci sprzedac swojego i kupic ABF orginalnego?
moim zadiem nie ma sensu robic swapa na silnik ktory byl montowny seryjnie, chyba ze masz ladnie zrobiona bude i wsadziles w nia duzo kasy, a potrzba ci silnika, masz dawce w komplecie lub masz duzo kasy i ci sie nudzi, ale i tak powodznia w zmianie, tylko przemysl to dokladnie
sprzedajac nawet swojego za ok 9tys, szukasz abf w dobrym stanie (wiem ze trudno) zaluzmy do 16 tys i jezdzisz, roznica fakt ze wyszla 7 tys, ale myslisz ze wszystkie duperele i koszta zwiazane z tym wyjda Cie mniej?
moim zadiem nie ma sensu robic swapa na silnik ktory byl montowny seryjnie, chyba ze masz ladnie zrobiona bude i wsadziles w nia duzo kasy, a potrzba ci silnika, masz dawce w komplecie lub masz duzo kasy i ci sie nudzi, ale i tak powodznia w zmianie, tylko przemysl to dokladnie
sprzedajac nawet swojego za ok 9tys, szukasz abf w dobrym stanie (wiem ze trudno) zaluzmy do 16 tys i jezdzisz, roznica fakt ze wyszla 7 tys, ale myslisz ze wszystkie duperele i koszta zwiazane z tym wyjda Cie mniej?