Nie odpala

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

presario
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: presario » ndz mar 09, 2008 14:54

no wlasnie sprawdzilem i nie pompuje :(((( a jak wymontowalem pompe i podlaczylem pod akumulator to krecila...jak zamontowalem do auta udalo sie odpalic..ale tylko 3 razy i pozniej juz kicha :( takze..zamowilem pompe z allegro, we wtortek wymieniam ..zobaczymy czy cos to dam, napisze jak bede juz po .....

[ Dodano: Pon Mar 10, 2008 20:03 ]
A wiec tak Panowie, jeszcze raz wyciagnalem pompe z baku, podlaczylem 10 razy pod akumulator.. za kazdym razem dzialala !!!!!! wkurzylem sie i zrobilem cos takiego..ze podlaczylem do wtyczki pompe ale nie wkladalem ja do baku i przekrecam kluczyk i normlanie pompa wlacza sie !!!!! za kazdym razem jak przekrecam kluczyk czyli jest OK !.......ale ...czy mozliwe jest aby po wlozeniu do baku odpalic auto 2 razy i za 3 zdechlo i koniec ? zerro..nic nie slychac zeby pompa pracowala :( tak mialem jak ja wyciagnalem 1 raz...2 raz odpalalilo..a za 3 juz nie :( W zwiazku z tym mam pytanie :\

a) czy pompa moze dobrze dzialac ale bez obciazenia ? czytaj. paliwa ? a z paliwem juz nie ? bo elektryke moge weeliminowac skoro pompa dziala na zewnatrz a jak wloze do baku juz nie ? miał juz ktos taki przypadek?

Obrazek

Awatar użytkownika
Triceq
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Triceq » wt mar 11, 2008 00:58

Nie miałem przypadku z takimi objawami, ale maiłem doczynienia z silnikami elektrycznymi i jeśli ów silnik jest spalony to oczywiście, że podczas kręcenia na sucho chodzi, a pod obciążeniem nie daje rady bo ma poprzepalane uzwojenie itd. taka możliwość istnieje, ale czy to jest problemem to nie mogę powiedzieć, skoro już zamówiłeś pompę to i tak się sprawdzi.

Awatar użytkownika
T.O.B.I.
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: T.O.B.I. » wt mar 11, 2008 08:54

wpadlo mi do glowy ze przy sprawdzaniu pompa jest w innym polozeniu niz jak jest zamontowana w baku i tylko w tym polozeniu ma problemy, mozna by pokombinowac i sprawdzic jej polaczenia w uzwojeniach, albo rozruszac jej ulozyskowanie, nie wiem czy to komutatorowy silnik mozna by tez to sprawdzic

Pozdrawiam T.O.B.I.

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]

presario
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: presario » wt mar 11, 2008 22:50

A wiec tak , dzisiaj doszla pompa, wieminilem auto ozylo...troszke pochodzilo i pojechalem na testy i odziwo auto gasnie :( jak mu sie ostro da w gaz i stanie to potrafi zgasnac w 80% przypadkach, w trasie jak sie jedzie..to po kilku km gasnie i trzeb odpalac od nowa. ( no i chodzi czesto nie rowno -benzyna )PS. mam gaz na gazie chodzi jak lala i nie gasnie przy ostrym pilowaniu itd:]
W zwiazku z tym mam pytania:
A) mozliwe ze komp nalapal bledow po czestych probach wlaczenia i wylaczenia auta i kombinowania ? i dlatego wariuje na benzynie ? czy znowusz cos z pompa :/ :/ :/ odlaczylem akumulator i zobaczymy rano
B) moze mi ktos powiedziec jak powinny byc poprawnie podlaczone przewody do swiec i kopulki ? zalaczam fotke
Obrazek
Prosze o pomoc..bo nigdy nie bylo problemow z golfikiem a tu teraz takie klocki :/

Awatar użytkownika
Triceq
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Triceq » wt mar 11, 2008 23:29

Prawdopodobnie masz za bardzo wyprzedzony zapłon. Objawia się to tym, że nie można ruszyć puszczając powoli sprzęgło bez gazu bo gaśnie, powinien przygasać, ale nie gasnąć, oczywiście powoli puszczając.

Jeśli chodzi o przewody to AAM włącza zapłon zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara. kolejność to 1342, cyfry to numer cylindra licząc od lewej w prawo a 1342 to kolejność włączania tych cylindrów ( czyli założy, że 1 cylinder to do styku A, 2-C, 3-B, 4-D. Najlepiej to sobie ustaw znak OT zgodnie ze strzałką na kole zębatym paska rozrządu, odepnij kopułkę i sprawdź gdzie jest palec i który styk wtedy załącza, ten styk idzie kablem na pierwszy cylinder. Najpierw wkładasz wszystkie kable na świecie i łączysz od 1 w prawo wg kolejności jak podałem. Najprawdopodobniej masz dobre połączenie tylko kopułką trzeba nieco przekręcić.
Ostatnio zmieniony wt mar 11, 2008 23:32 przez Triceq, łącznie zmieniany 1 raz.

presario
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: presario » śr mar 12, 2008 00:33

to z moim AAM jest cos nie tak , bo w konfiguracji takiej co podales ( sprawdzilem sobie gdzie jest palec itd ) to nie wlacze auta :((((( jak podlacze przewody tak : 1-B, 2-A, 3-C, 4-D to auto normlanie sie wlaczy...tylko ze albo zgasnie albo chodzi i za 5 min zgasnie :/ i nie rowno chodzi..( tylko na benzynce na gazie na takiej konfiguracji przewodow ok :/ )
Wiec jak jest w koncu z tymi przewodami ze nie pali na dobrze podlaczonych ? a pali na dziwnie podlaczonych ?:/

Awatar użytkownika
T.O.B.I.
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: T.O.B.I. » śr mar 12, 2008 09:41

do sprawdzenia obowiazkowo rozrzad i zaplon ustawic na lampe i przewody podlaczyc poprawnie a nie zeby tylko silnik pracowal, bo tak to nie dojdziesz co jest uwalone, posprawdzaj wszystko i bedziemy dalej szukac, mozna sie pokusic o wlanie do bezyny juxu do czysczenia ukladu paliwowego i wtryskow, wyczyszczenia przepustnicy i resetu kompa, jezeli gasnie i da sie odpalic to moze byc silniczek krokowy moze sie zacina, podczas jazdy (na obrotach jak jest) tez gasnie?

Pozdrawiam T.O.B.I.

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
Triceq
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Triceq » śr mar 12, 2008 10:05

Źle przewody podłączyłeś.. jeśli napisałeś podłączenia oznaczenia zgodnie ze zdjęciem i Twoim zapłonem pierwszego cylindra w kopółce jest B to dalej idzie tak: świeca 2-A, świeca 3 na D, a 4 na C.. to jest zgodnie podane ze zdjęciem, zamień kable 3 i 4 miejscami.

Nie pracuje równo bo "prawie" tylko na 2 gary, jakiś tam zapłon jest, ale zamień przewody i zobacz czy będzie lepiej.
Ostatnio zmieniony śr mar 12, 2008 10:08 przez Triceq, łącznie zmieniany 2 razy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”