Cześć !!!
Jest problem
Silnik 1,4 ABD rok 94.
Czasami po odpaleniu ( nie często ale jednak ) nie gaśnie mi kontrolka oleju.
Nieraz wystarczy przejechać kawałek i zgaśnie, a nieraz tylko wyłączyć silnik i włączyc i jest ok.
Wymieniłem czujnik ten nad klawiaturą ( niebieski ) wydawało się być dobrze a tu nagle "KICHA" znowu zaświeciła.
Czy ma ktoś jakiś pomysł na to ( oczywiscie poza wykręceniem żarówki )
Dzięki za podpowiedzi
Pozdrowienia
[ mk3 ] Kontrolka oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
na początek pojechać do mechanika i zmierzyć ciśnienie oleju, w zależności od wyniku:
1.ciśnienie dobre-sprawdzić obydwa czujniki ciśnienia oleju, kontrolka ma zgasnąć
2.ciśnienie nieprawidłowe-naprawa pompy oleju lub wału (panewki) luib inne przyczyny (np filtr oleju uszkodzony/zły)
3.wyjąć żarówkę i ................................................................. czekać na zatarcie silnika
czy autko ma obrotomierz? jeżeli nie to może być jeszcze problem z sygnałem obrotów przekazywanym do zegarów i wtedy też olej miga
1.ciśnienie dobre-sprawdzić obydwa czujniki ciśnienia oleju, kontrolka ma zgasnąć
2.ciśnienie nieprawidłowe-naprawa pompy oleju lub wału (panewki) luib inne przyczyny (np filtr oleju uszkodzony/zły)
3.wyjąć żarówkę i ................................................................. czekać na zatarcie silnika
czy autko ma obrotomierz? jeżeli nie to może być jeszcze problem z sygnałem obrotów przekazywanym do zegarów i wtedy też olej miga