Gdzie moge sprawdzic przekażnik sterowany wtryskiem gdzie on jest j jak sie nazywa !
Jak zrestetować komputer gdy samochód nie działa na benzynie!
Sterowanie wtryskiem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
w ogóle nie działa tzn co ?? nie da sie odpalic go ??
[ Dodano: Pią Maj 16, 2008 11:34 ]
spotkałem się z czymś takim że w ogóle nie odpala ani nie chodzi na benie
w pierwszej kolejnosci do sprawdzenia poszła pompa paliwa i działa podaje paliwo na wtrysk
następnie czy dochodzi napięcie do wtrysku i ?? dochodzi
hmmm podejrzenia padły na walnięty wtrysk w ogóle nie podaje paliwa
problem moze istnieć w samej instalce gazowej (sterowniku) ale juz tego nie sprawdziłem ponieważ nie posiadam do tego sprzętu
[ Dodano: Pią Maj 16, 2008 11:34 ]
spotkałem się z czymś takim że w ogóle nie odpala ani nie chodzi na benie
w pierwszej kolejnosci do sprawdzenia poszła pompa paliwa i działa podaje paliwo na wtrysk
następnie czy dochodzi napięcie do wtrysku i ?? dochodzi
hmmm podejrzenia padły na walnięty wtrysk w ogóle nie podaje paliwa
problem moze istnieć w samej instalce gazowej (sterowniku) ale juz tego nie sprawdziłem ponieważ nie posiadam do tego sprzętu
Wiec tak!
Paliwo podaje do wtryska bo sprawdzałem ! Wiec pompa OK
Wtrysk był zawieszony i zapieczony zrobiłem w serwise wiec powinien działać!
Napięcie podaje na wtrysk!
Opór na wtrysku jest bo mierzyłem i podaje tyle co w książce to wtrysk Dobry!
Ale dziwne jest to ze Benzyne czuć w samochodzie po zatankowaniu do pełna, i kapie benzyna z baku co jest grane to niewiem!
Wic pytam co tu jeszcze sprawdzić????????????
Paliwo podaje do wtryska bo sprawdzałem ! Wiec pompa OK
Wtrysk był zawieszony i zapieczony zrobiłem w serwise wiec powinien działać!
Napięcie podaje na wtrysk!
Opór na wtrysku jest bo mierzyłem i podaje tyle co w książce to wtrysk Dobry!
Ale dziwne jest to ze Benzyne czuć w samochodzie po zatankowaniu do pełna, i kapie benzyna z baku co jest grane to niewiem!
Wic pytam co tu jeszcze sprawdzić????????????
Jeżeli chodzi na gazie i jest iskra ja bym zaczął od wtryśnięcia niewielkiej ilości benzyny na przepustnice tak aby sie upewnić, że szukam braku zasilania benzyną. Następnie test czy chodzi pompa. Jak nie to wina przekaźnika lub jego zasilania, bądź sterowania (ECM, instalacja). Pompa stoi czyli zła. Pompa chodzi szukam dalej. Następnie obserwował bym gardziel podczas kręcenia rozrusznikiem . Powinna się pokazać charakterystyczna mgiełka przy wtryskach paliwa. Przy jej braku kontrola rezystancji wtryskiwacza i impulsów sterujących wtryskiwaczem przy pomocy diody LED 12V. Gdy te są OK kontrola ciś. paliwa (najlepiej ciśnienie pompy mierzyć dłuższą chwilę bo czasami pompa po starcie jest OK ale po chwili świruje) i tu przy okazji kontrola regulatora ciśnienia, oraz wtryskiwacza przez podanie na niego napięcia i tutaj nie mam w tej chwili 100% ale powinno być 12V (powinno być ciśnienie paliwa w układzie). Ta czynność po to ponieważ wtrysk może być elektrycznie OK ale mechanicznie zły (zapieczony, lub zatkany). Przy braku ciś. paliwa (stwierdzonego manometrem, a nie zatykając palcem przewód) zostają podejrzane filtr i pompa, przewody
Aby sprawdzi czy inst gazowa nie bruździ wyjmij od niej bezpiecznik. Z reguły auto zachowuje sie jak by gazy nie było, chyba, że gazownik coś namieszał lub przeróbkę wykonał niestarannie.
Aby sprawdzi czy inst gazowa nie bruździ wyjmij od niej bezpiecznik. Z reguły auto zachowuje sie jak by gazy nie było, chyba, że gazownik coś namieszał lub przeróbkę wykonał niestarannie.
Ostatnio zmieniony pt maja 16, 2008 17:28 przez Jarowo, łącznie zmieniany 1 raz.
JaroW