wymiana oleju w skrzyni biegow
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
eidos, a co się stanie?
serio nie można tych półsyntetyków lać? a co właściwie fabryka lała do skrzyni w dwójkach?
To że się leje 75W90 to ustalone, klasa GL4/5... i teraz... półsyntetyk może być czy lać pełnysyntetyk bo w cenie jest spora różnica. Dajmy na to Mobila pełnysyn 1L koszt ok 46zł, a jakiś półsyntetyk ok 30 lub mniej. .
Jessy, jaki olej zalałeś? znaczy jaka firma? i dlaczego półsyn, a nie pełny jak już o tym też mowa
serio nie można tych półsyntetyków lać? a co właściwie fabryka lała do skrzyni w dwójkach?
To że się leje 75W90 to ustalone, klasa GL4/5... i teraz... półsyntetyk może być czy lać pełnysyntetyk bo w cenie jest spora różnica. Dajmy na to Mobila pełnysyn 1L koszt ok 46zł, a jakiś półsyntetyk ok 30 lub mniej. .
Jessy, jaki olej zalałeś? znaczy jaka firma? i dlaczego półsyn, a nie pełny jak już o tym też mowa
dekoracje weselne, florystyka -> prv
-
- Ma gadane
- Kontakt:
w zasadzie ma być GL-4... To czy to będzie półsyntetyk czy syntetyk to juz inna historia... Pełen synetetyk ma pewnie lepsze parametry (smarowalność, dodatki uszlachetniające itp.). Mozliwe też że półsynteza bedzie 80W-90 a pełna 75W-90, ale nie zawsze...
Nie lej mineralnego 80W-90 bo zimą będzie problem z biegami dokąd auta nie rozgrzejesz.
Nie lej mineralnego 80W-90 bo zimą będzie problem z biegami dokąd auta nie rozgrzejesz.
sle, Zalałem olej Vavoline Dextron II lepkosci nie pamiętam, ale jest to półsyntetyk. Chciałem zalac olej mineralny 1L/9PLN ale mechanik u kturego mam dostep do warsztatu za free, powiedział że do takiej skrzyni sie nie leje minerała bo za gesty i pozatyka kanałki olejowe. Umnie na starym oleju i tak dobrze chodziła skrzynia, tyle że po spuszczeniu oleju wyglądało ta raczej na smołe niż olej.
Po zmianie chodzi ldobrze, skoro nie widac wiekszej różnicy to po co przepłacac za syntetyk?? Jak na 300tys/km skrzynia chodzi git, nie ma zadnych objawów przepracowania. Tylko co do wymiany, kluczem na grzechotce to niewiele zdziałacie, siedzi jak zaspawana, nawet kluczem pnumatycznym nie poszła odrazu, po kilku prubach dopiero sie udało
Po zmianie chodzi ldobrze, skoro nie widac wiekszej różnicy to po co przepłacac za syntetyk?? Jak na 300tys/km skrzynia chodzi git, nie ma zadnych objawów przepracowania. Tylko co do wymiany, kluczem na grzechotce to niewiele zdziałacie, siedzi jak zaspawana, nawet kluczem pnumatycznym nie poszła odrazu, po kilku prubach dopiero sie udało
Lewy pas zaglądasz śmierci w twarz...a tak na marginesie... " CZERWONE SĄ SZYBSZE..:D "
No nie... minerał to nie. Wybór raczej między półsyn a syn. U mnie niby skrzynia tez nie sprawia problemów ale irytujące są pierwsze minuty zimą jak jazdę się rozpoczyna i następuje walka z wbijaniem jedni, dwójki...
...a czy jak się wyjmie tego ślimaka od linki prędkościomierza to czy gdyby tamtędy zalać olej to było by teoretycznie ok? Pomijam oczywiście fakt, że poziomu by się tu nie ustaliło.
...a czy jak się wyjmie tego ślimaka od linki prędkościomierza to czy gdyby tamtędy zalać olej to było by teoretycznie ok? Pomijam oczywiście fakt, że poziomu by się tu nie ustaliło.
dekoracje weselne, florystyka -> prv
Eeeee.... J bym takich eksperymentów nie przeprowadzał, gdyż można przesadzic z iloscią oleju, i popsuc skrzynie.sle pisze:...a czy jak się wyjmie tego ślimaka od linki prędkościomierza to czy gdyby tamtędy zalać olej to było by teoretycznie ok?
Prościej chyba bedzie wlac olej przez korek wlewowy, który jest jednoczesnie okienkiem kontrolnym poziomu oleju. Ja do napełnienia użyłem starej pompki paliwowej z Gulfa i 2m rurki paliwowej:helm:
Lewy pas zaglądasz śmierci w twarz...a tak na marginesie... " CZERWONE SĄ SZYBSZE..:D "
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt: