Problemy z układem chłodniczym
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problemy z układem chłodniczym
Już od około pół roku mam ciągle ten sam problem. Ubywa mi płynu z układu chłodniczego, ciągle muszę dolewać wody destylowanej albo płynu do zbiorniczka, średnio co ok. 300-400 km schodzi poniżej minimum. Już nawet w trasy jeżdże z baniakiem płynu:( Przy ubywaniu takim najbardziej prawdopodobna jest uszczelka pod głowicą, ale u mnie to chyba nie to bo: nie mam dziwnego koloru spalin, nie przybywa mi oleju i nie ma w nim żadnych bąbelków, a w książce serwisowej z Niemiec mam napisane, że uszczelka pod głowicą była wymieniona przy 146 tys., obecnie mam 201. Co zrobić z tym fantem?
Obecny projekt: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=598327
skoro wykluczasz uszczelkę pod głowicą to musi być gdzieś nieszczelność w układzie, sprawdzić trzeba po rozgrzaniu silnika do temperatury roboczej, pozostawiając go na wolnych obrotach najlepiej na jasnym betonie i patrzeć po kilku minutach czy nie robi się plama pod autem albo też w tym czasie podnieść pokrywę komory silnika i dobrze się przypatrzyć czy gdzieś z węży wodnych nie sączy się strumieniem na gorący silnik.Quest pisze:Co zrobić z tym fantem?
[ Dodano: 04 Cze 2008 01:43 ]
aby szybciej wychwycić nieszczelność któregoś z przewodów proponuję je kolejno pościskać wtedy wyciek łatwiej zauważyć.
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
sprawdź króciec z prawej strony głowicy (tam gdzie znajduje się termostat) - w tych typach silników nieszczelność pojawia się przy śrubie mocującej króciec, a wycieku nie widać, ponieważ płyn z tego miejsca szybko paruje.
Też już to wymieniałem przy swoim, a 1.4 ABD i 1.6 ABU to praktycznie to samo.
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
tak, to pompa wody, powstała nieszczelność między pompą wody a blokiem silnika, dodatkowo pompa wody działa jako napinacz paska rozrządu. Warto zmienić uszczelkę (gumowy oring) między pompą wody a blokiem silnika.Czy to moze byc wina pompy wody?
Ostatnio zmieniony czw cze 05, 2008 07:03 przez prezesik25, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozumiem, że chodzi o obudowę termostatu ( nie o kolano do węża). Jeśli tak to napisz czy kupowałeś oryginał czy podróbę i za ile. Czeka mnie też wymiana - popękał ze starości (temperatury - zima, lato...)prezesso pisze:sprawdź króciec z prawej strony głowicy (tam gdzie znajduje się termostat) - w tych typach silników nieszczelność pojawia się przy śrubie mocującej króciec, a wycieku nie widać, ponieważ płyn z tego miejsca szybko paruje.
[img]http://img143.imageshack.us/img143/508/mylubuskaer5.jpg[/img]
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt: