Silnik benzyna 1.4 16V chodzi jak diesel :/
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Tak spytam przy okazji, co moze byc przyczyna telepania silnikiem np: po nocy lub jak jest wilgotno, nie zdarza sie to nagminnie ale bardzo czesto, przewaznie wlasnie jak odpale go rano po nocy to zachowuje sie jakby nie lapal na ktorys gar, swiece wymienione w tamtym roku, kable w tym tygodniu, objawy nie ustaly, czyszczenie przepustnicy cos pomoze??? Pomozcie koledzy.
Z gory dziekuje i pozdrawiam
MArcin
Z gory dziekuje i pozdrawiam
MArcin
A czy to moze byc wina przepustnicy, byla juz czyszczona chwile temu, czasem wpuszzce tam troche srodka w spraju do czyszczenia przepustnic i gaznikow, ostatnio jak byla czyszczona w zakladnie(w tamtym roku) kolesie powiedzieli ze przepustnica jest strasznie zmordowana, niewiem co to mialo znaczyc bo to braciak odbieral auto z serwisu a on sie nie zna zupelnie, wiec niewiem czy nie tzreba by zmienic przepustnicy, tylko czy ona by dawala taki objaw jak u mnie?greg pisze:no tak ale masz centralną cewke a nie jak w 1,6 na każdej świecy - jeśli to nie wina kabli to zobacz jednak świece - można też sprawdzić cewkę
Pozdrawiam
Raczej mało prawdopodobne, bo skoro mówisz że masz na zimnym silniku obroty ponad 1000, to sterownik poprawni steruje otwarciem przepustnicy. Pracę przepustnicy można zaobserwować na komputerze diagnostycznym.Mortek pisze:A czy to moze byc wina przepustnicy, byla juz czyszczona chwile temu
Jeśli te wypadające zapłony ustają po kilku chwilach po zapaleniu silnika i nie jest to wina świec i kabli to może jakiś problem z układem paliwowym - słaba pompa paliwa, zasyfiony filtr paliwa, problem z wtryskiwaczem.
majki
Z tym ze mi chodzi o telepanie silnikiem, a nie o to ze chodzi jak diesel, w ciagu dnia juz sie to nie zdarza, odpalam i silnik pracuje normalnie, jedynie po nocy gdy odpale to nim telepie jakby mial jakto juz ktos nazwal "wypadajacy zaplon", objaw jakby nie palil na wszsytkie gary, po chwili objaw znika.DziQ_2 pisze:Witam Również mam mk4 z 1.4 16V i jezeli po odpaleniu masz 1000 obr. to jest ok, a i ten silniczek nie stety chodzi troche jak diesel zwłaszcza po nocy zaraz po odpaleniu. Niestety to są uroki zaworów hydraulicznych. Miałem poprzednio audi tez z takimi zaworami i było to samo.
Co do telepania to mam to samo. W zime tego nie było a teraz czesto sie zdarza ze po nocy jak rano przyjde a auto stoi w słoncu to nim telepie a odpowiedziałny za to jest czujnik temp. , on jest zewnetrzny i na słunczu sie nagrzeje i ma inna temperature niz silnik związku z tym komp na chwile głupieje i podaje np. inna dawke paliwa ale po jakims momencie to mija i w cigu dnai jest ok